Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pieropan – Soave Classico en Amarone vol passie

Wat een oase van rust en schoonheid! Vanaf het dakterras van de familie Pieropan bewonderen we de omgeving. De wijnranken in hun winterse, slapende staat zijn verdeeld over de heuvels die het dorp omringen.

Op de top van de heuvel die het meest in het oog springt, staat een prachtig kasteel waarvandaan de stadsmuur naar beneden slingert. Binnenkort, als de lente begint, ontwaken de wijnstokken uit hun winterslaap. Dat moet een prachtig gezicht zijn.

Pieropan-wijn-Soave (8)

Soave Classico, heet het gebied waarop we uitkijken. Hier groeien voornamelijk Garganega-druiven. Die vormen, samen met een klein percentage Trebbiano di Soave, de basis voor de Soave-wijnen. De Soave Classico van Pieropan staat voor levendigheid. Dit was namelijk de allereerste wijn die de familie maakte, in het begin van de twintigste eeuw.

Deze wijn is lekker fris en aromatisch, vol met fruit zoals rijpe sappige peren en bitterfrisse grapefruit ondersteund door een lichte mineraliteit – levendigheid ook op je tong dus. Met de lente op komst is deze wijn heerlijk, bij bijvoorbeeld asperges.

Azienda Leonildo Pieropan

De zogenaamde Classico-regio, waarover we uitkijken, is een bij wet vastgelegd en gelimiteerd gebied in de heuvels rondom Soave. Dit stukje omvat slechts een deel van de regio waarin droge witte Soave-wijnen gemaakt worden.

De toename in de vraag in de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgde voor een enorme uitbreiding van het productiegebied. Vele vlakten rondom het heuvelachtige Soave Classico-gebied werden aangeplant met wijngaarden en gigantische hoeveelheden bulkwijn werden vermarkt om in de almaar groeiende vraag te voorzien.

Een smet op het imago van deze wijnregio, die tot op de dag van vandaag consequenties heeft. Dankzij een aantal koppige en gepassioneerde wijnmakers, onder anderen Pieropan, is een staaltje topkwaliteit Soave behouden en bewonderd gebleven.

Pieropan-wijn-Soave (3) Pieropan-wijn-Soave (4) Pieropan-wijn-Soave (7)

Elegantie draagt bij aan deze topkwaliteit en is dan ook een belangrijk onderdeel van de filosofie van Pieropan. Elegantie is ook de term waarmee de Soave Calvarino het best wordt beschreven. Deze Soave geurt naar de zomer, naar bloesems en naar citrusfruit. Daarnaast heeft de wijn diepgang en verfijnde minerale tonen, maar ook rijpe abrikozen en verse kersen. Vis op het menu? Deze wijn doet het erg goed bij een scala aan visgerechten, maar probeer de wijn ook eens bij een stukje quiche.

Hoewel een klein zonnetje de temperatuur aangenaam maakt voor februari, zorgt een frisse winterwind voor koude wangen. Tijd om binnen te kijken! We beginnen op zolder, waar bamboerekken uit de negentiende-eeuwse Venetiaanse textielhandel in een ouderwets, maar nog altijd functioneel ophangsysteem geduldig wachten. Want de vraag is of de aankomende oogst Garganega-druiven geschikt is om gedroogd te worden – de basis voor de traditionele Recioto di Soave.

Vervolgens dalen we af naar de begane grond waar een hypermoderne glimmende pers in verbinding staat met buizen die het druivensap direct de kelder in leiden. Perfectie en techniek vullen elkaar feilloos aan. Het is bijna verbazingwekkend hoe traditie en innovatie zich in dit bedrijf verenigen.

Eenmaal in de kelder stuiten we op een aantal bijzondere houten vaten, genoemd naar de verschillende familieleden: Leonildo en Teresita, hun zoons Andrea en Dario en die voor Andrea’s kinderen. Geduldig wacht Soave La Rocca hier op het moment van botteling.

Azienda Leonildo Pieropan Azienda Leonildo Pieropan Pieropan-wijn-Soave (6)

Een oeroude bodem met veel kalk en klei legt de fundamenten voor La Rocca. De rijpe fruittonen zijn volledig geïntegreerd met het gebruikte eikenhout. Een complexe wijn met verfijnde mineraliteit, rijp fruit, specerijen en mooie notenbittertjes. Niet voor niets is deze wijn in Italië menigmaal als vino d’eccellenza aangeprezen. Een gouden combinatie bij risotto ai funghi en visgerechten.

Maar Pieropan biedt meer. Beide zoons leiden een tweede wijnbedrijf in de iets verderop gelegen Valpolicella-regio. De droom van de familie ook rode wijn te produceren is hiermee werkelijkheid geworden, met een noemenswaardig resultaat. De meerdere malen bekroonde Ruberpan Valpolicella Superiore die hier gemaakt wordt, is een verfijnde wijn. Wederom elegant met een geparfumeerde neus en een palet van vers fris rood fruit, zwarte kersen en bramen en mooie zijdezachte tannines.

Tot slot de trots van de familie: de Amarone della Valpolicella. Een wijn die pas sinds enkele jaren geproduceerd wordt maar nu al een klassieker genoemd kan worden. Een grootse Amarone met veel concentratie: intens fruit naast stevige maar rijpe tannines. Een karaktervolle klassewijn met bewaarpotentieel. Het allerlekkerst bij gegrilde vleesgerechten of gerijpte kazen.

Het bezoek aan Pieropan heeft indruk op ons gemaakt. Het is een familiebedrijf waar de krachten van de verschillende familieleden zich verenigen en leiden tot superieur vakmanschap. Passie is daarbij de grote gemene deler. Dat is wat de familie drijft, succesvol heeft gemaakt en staande heeft gehouden in een periode waarin het imago van de Soave-wijnen zwaar onder druk stond.

‘Per un buon pranzo basta attraversare la strada,’ luidt het advies bij Pieropan. Bij de osteria aan de overkant van de straat ervaren we dat de Ruberpan Valpolicella uitstekend samengaat met tagliatelle met verse truffel.

Pieropan-wijn-Soave (1)

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *