Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven bij Giovanni Chiappini in Bolgheri

Joke neemt ons vandaag mee naar een prachtig pareltje in Toscane: het wijnlandgoed van Giovanni Chiappini. Andiamo?!

VLUU L210 / Samsung L210

Joke: ‘In de zomer van 2009 rijd ik op van Bolgheri naar Castagneto Carducci. Gedurende die zomer werkte ik op camping Molino a Fuoco en ik ga met een aantal dames die op de camping verblijven op pad. Ze willen graag wijn proeven – en volgens de eigenaar van de camping moet er hier in de buurt een prachtig wijnlandgoed liggen.

De bus is tot de nok toe vol, want er is veel animo. Om mij heen de opgewonden uitroepen van de dames, terwijl ik me concentreer op de bochtige Strada del Vino. Helaas is dit voor de TomTom minder bekend terrein. Met een half oog op de weg probeer ik gelijktijdig het briefje met de route-indicaties te lezen dat Lola, de campingreceptioniste, me heeft gegeven.

Gedurende de hele route wisselen wijngaarden en –boerderijen elkaar aan weerszijden af, één en al schoonheid. Dat maakt mijn zoektocht er niet gemakkelijker op. Het acht hectare tellende domein ligt verstopt tussen de grote jongens in deze streek, zoals Ornellaia en Antinori.

Na enkele kilometers slaak ik dan ook een zucht van verlichting. Ik zie het bord van Ornellaia, de buurman. Eenmaal voorbij de statige villa met grote toegangspoort doemt Azienda Agricola Giovanni Chiappini op. Finalmente, siamo arrivati!

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (1) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (1b) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (16)Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (2)

Ik volg de indrukwekkende oprijlaan, geflankeerd door torenhoge cipressen, naar de agriturismo. Nog voor ik de bus onhandig op de parkeerplaats heb gemanoeuvreerd, staat Giovanni klaar om ons te verwelkomen. ‘Stilo molto sportivo,’ zegt hij breed lachend terwijl hij me helpt uit de bus te stappen en zich met een stevige handdruk voorstelt. De dames zijn voor het eerst deze week stilgevallen en kijken bewonderend om zich heen. De laagstaande avondzon zet de wijngaarden die ons omringen in een prachtig licht.

Giovanni leidt ons naar zijn cantina. We zijn al in een roes voor we ook maar van de wijnen hebben genipt. We nemen plaats onder een afdak aan de zijkant van de cantina. Charmante gietijzeren tafels zijn gevuld met de mooist gekleurde bruschette met tomaat, olijventapenade, uien- en artisjokkenpaté – uiteraard allemaal uit eigen tuin. Ze zijn bereid door oudste dochter Martina, zo vertelt Giovanni niet zonder trots.

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (9)Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (5)Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (14)

Hij schenkt de glazen vol met de eerste en enige witte wijn van de avond, een koele Vermentino. Hij vertelt, ik vertaal en de dames luisteren, terwijl ze ondertussen genietend van hun wijn nippen. De rode wijnen volgen – en rode blosjes verschijnen op de wangen. De setting wordt ontspannener en gelach galmt door de wijngaarden.

Deze warme zomeravond in juli, de sympathieke Giovanni, de ondergaande zon en bovenal de sublieme wijnen zijn het begin geworden van een reeks proefavonden die ik in de zomer van 2009 doorbracht in de wijngaard van de Chiappini’s.

Wekelijks reeds ik met een vol busje het terrein op, altijd weer even slecht inparkerend. En altijd genietend van het ‘ooooh-moment’ van de gasten, als ze voor het eerst de wijngaarden zien, badend in het avondlicht.

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (15) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (20) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (22)

Deze avonden vormen voor mij een bijzondere herinnering. De combinatie van hoe ik alle gasten heerlijk zag genieten en de passie en het vakmanschap van Giovanni, die zo enthousiast kan overbrengen en de smaak van de wijnen. Die zomer, die momenten, hebben mijn interesse voor wijn geprikkeld en ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag dagelijks vakmatig met wijn bezig ben.

Chiappini maakt vier wijnen, waaronder één witte en drie rode wijnen. De rode Guado’ de Gemoli werd in het tijdschrift Wine Enthusiast bekroond met de maximale honderd punten en eindigde daarmee hoger dan de befaamde buurman.

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (12) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (18) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (21)

In goede jaargangen maakt Giovanni de Lièna-serie. Lièna is de benaming van de familie in het lokale dialect. De reeks omvat prestigieuze cépagewijnen (wijnen van één druivenras) van onder andere Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Maar er is ook een mooie vriendschap opgebloeid met deze bijzonder en sympathieke familie. Samen zijn ze doelgericht en ambitieus bezig met hun bedrijf, maar dat doen ze op een heerlijk ontspannen en plezierige manier. Als we de kans zien verblijven mijn man en ik graag een paar dagen in ‘onze’ kamer op de agriturismo en in 2013 vierden we er zelfs onze bruiloft!

Castagneto Carducci, Italia; april 26, 2013 Castagneto Carducci, Italia; april 26, 2013 Castagneto Carducci, Italia; april 26, 2013

Ben je deze zomer in de buurt van Bolgheri? Giovanni en zijn dochters Lisa en Martina verwelkomen je graag in hun inmiddels vernieuwde cantina, waar ze erg trots op zijn. Daarnaast runnen ze dus ook een agriturismo. Je verblijft er midden tussen de wijnranken, olijf- en fruitbomen in je eigen villa. Voor de nodige verkoeling is er een zwembad – al geef ik de voorkeur aan de wijnkelder…

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (8) Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (17)

Het is er zo fijn omdat je je in een hele andere wereld waant, er totaal tot jezelf komt, maar ondertussen op een zeer centrale plek in Toscane zit. Ik herinner me namiddagen dat we het erf opreden in de blijdschap dat onze vakantie begon, signora Chiappini wachtend in de keuken met een stukje citroentaart, Giovanni zelf eeuwig glimlachend op de tractor of op zijn vaste stekje voor de cantina met een glas wijn.

Overdag trek je de wijde wereld in. Je hebt bijvoorbeeld de gelegenheid om een dagje richting Volterra, Lucca of Pisa te rijden of een van de vele andere leuke plaatsjes aan de kust te bezichtigen. Ook de beter verstopte Romeinse of Etruskische schatten liggen binnen handbereik.

Na zo’n dag is er niets fijners dan ‘thuiskomen’. Je hebt hier niets meer nodig dan een goed glas wijn, de ondergaande zon en het prachtige uitzicht. Bei ricordi!’

Azienda-Agricola-Chiappini-Bolgheri-Toscane (23)

Over Ciao tutti’s wijnblogger Joke
Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton. Op Ciao tutti houdt ze maandelijks een specifieke Italiaanse wijnregio of bijzondere producent onder de loep met een bijbehorende wijnsuggestie of leuke aanbieding.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Vercauteren Wim

  Zeer leuke reportage Joke.
  Wij vertrekken vanavond richting Bolgheri nadat we er vorig jaar ook reeds op vakantie waren in Riparbella.
  Dit jaar ga ik zeker één of meerdere wijnboeren bezoeken.
  Giovanni staat op nummer 1 op onze wenslijst, dankzij jouw blog.
  Eén klein nadeel: ik spreek vloeiend Engels, Frans en Duits maar… geen Italiaans.
  Ik vermoed dat er enkel uitleg gegeven wordt in het Italiaans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *