Home » Boeken: Lezen over Italië » De mooiste wijnroutes volgens Lonely Planet
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De mooiste wijnroutes volgens Lonely Planet

Lonely Planet heeft de mooiste wijnreizen ter wereld gebundeld in een fijne gids. Naast unieke verhalen bevat het boek ook wijnkelderbeoordelingen door experts, indrukwekkende foto’s, kaarten en praktische informatie over waar te verblijven, eten en natuurlijk drinken. Het perfecte cadeau voor de wijnliefhebber die van reizen houdt dus!

‘Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je drinkt een koel glas prosecco bij een Italiaanse zonsondergang […] en hebt het gevoel dat er voor dat ene moment geen betere wijn bestaat.

Wat is er mooier dan wijn proeven op de plaats waar hij is gemaakt? Dit boek neemt je mee naar 52 wereldberoemde wijnstreken, stuk voor stuk plekken om een perfect weekend te beleven. Voor al die wijnstreken geven onze kenners, onder wie inkopers en sommeliers, tips voor het bezoeken van de interessantste domeinen en het proeven van de mooiste wijnen.

Dit is een boek voor mensen die gewoon graag een glas wijn drinken. Geen duistere taal, maar verhalen van bevlogen wijnmakers van over de hele wereld over de wijnen die in hun streek worden gemaakt. Dit is een persoonlijke kennismaking met wijn, op de plek waar hij is geproduceerd. En dat is precies wat wijnreizen zo aantrekkelijk maakt.’

In Italië selecteerde Lonely Planet wijnreizen in de regio’s Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Piemonte, Puglia, Sardinië, Toscane en Veneto. In Toscane tippen ze onder andere een pareltje dat we nog niet kenden: Azienda Agricola Fontodi.

‘Onder Panzano, in het zonnige keteldal dat bekendstaat als La Conca d’Oro, ligt een schitterende wijngaard. Dit is het hart van het domein Fontodi, dat in totaal bestaat uit 80 hectare aan wijnstokken en 33 hectare olijfbomen. Bovendien loopt er op deze duurzame, biologische boerderij een kudde van dertig Chianina-koeien, een oud Toscaans ras.

In tegenstelling tot andere grote wijnmakerijen in de regio is een bezoek informeel en gratis. De aimabele viticoltore Giovanni Manetti zegt: ‘Zelfs als mensen hier twee uur blijven, moeten ze zich niet verplicht voelen een fles te kopen.’

De Manetti’s hebben Fontodi nu vijftig jaar in bezit, maar een andere familietraditie gaat terug tot het jaar 1600: de vervaardiging van terracotta. In de cantina experimenteert Giovanni dan ook met het rijpen van wijn in een orcio (amfoor), zoals de Grieken en Romeinen al deden.

Zijn visitekaartje is de Flaccianello della Pieve, van 100% Sangiovese, maar omdat hij buiten de Chianti DOC (Denominazione di Origine Controllata) valt, wordt deze verkocht als Super Tuscan. Proef ook de verrassende Pinot Nero en de volle vin santo, van druiven die vijf maanden op stro hebben liggen drogen en die vijf jaar heeft mogen rijpen.’

Je vindt Azienda Agricola Fontodi in Panzano in Chianti. Bezoek kan op afspraak, daarvoor bel je het beste naar 0039-055852005.

foto’s: Azienda Agricola Fontodi

Nog veel meer wijntips (met in totaal twintig landen, tweeënvijftig routes en meer dan driehonderd wijngaarden) vind je in

Lonely Planet Wijnroutes | ISBN 9789021566832 | € 25,- | Kosmos Uitgevers | bestel Lonely Planet Wijnroutes via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *