Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste wijnroutes in Europa volgens Lonely Planet

Lonely Planet heeft de mooiste wijnreizen in Europa gebundeld in het boek Wijnroutes Europa. Naast unieke verhalen bevat deze fijne gids ook prachtige foto’s, kaarten en praktische informatie over waar te verblijven, eten en natuurlijk drinken. Het perfecte cadeau voor de wijnliefhebber die van reizen houdt dus!

Wat is er mooier dan wijn proeven op de plaats waar hij is gemaakt? Dit boek neemt je mee naar veertig van de bekendste wijnstreken van Europa. Zonder mysterieuze proeftaal, maar mét verhalen van bevlogen wijnmakers, over de wijnen die in hun streek worden gemaakt.

Het is een persoonlijke kennismaking met wijn, op de plek waar hij is geproduceerd. En dat is precies wat wijnreizen zo aantrekkelijk maakt!

In Italië selecteerde Lonely Planet wijnroutes in verschillende regio’s:
*Trentino-Alto Adige (met onder meer een bezoek aan Alois Lageder, Cantina Colterenzio en Abbazia di Novacella)
*Friuli-Venezia Giulia (met onder andere een bezoek aan Venica & Venica, Paolo Caccese en Gradis’ciutta)
*Ligurië (met onder meer Cantina Cinque Terre, Terre Bianche en Buranco)
*Piemonte (met onder anderen wijnmakers Paolo Manzone, Michele Taliano en Ca’ del Baio)
*Puglia (met onder meer I Pastini, Tenute Chiaromonte en Polvanera)
*Sardinië (met onder meer Cantine di Orgosolo, Le Vigne do Fulghesu en Poderei Atha Ruja)
*Sicilië (met onder andere Planeta, Frank Cornelissen en Barone di Villagrande)
*Toscane (met onder meer Castello di Brolio, Fontodi en Rignana)
*Veneto (met onder meer Venissa, Gregoletto en Le Bignele)

Naast tips voor wijnhuizen krijg je in elke regio ook tips voor restaurants, overnachtingsadresjes, activiteiten en evenementen.

We lichten een van de pareltjes uit die we nog niet kenden: Azienda Agricola Fontodi in Panzano in Chianti, hartje Toscane.

‘Onder Panzano, in het zonnige keteldal dat bekendstaat als La Conca d’Oro, ligt een schitterende wijngaard. Dit is het hart van het domein Fontodi, dat in totaal bestaat uit negentig hectare aan wijnstokken en dertig hectare olijfbomen. Bovendien loopt er op deze duurzame, biologische boerderij een kudde van vijftig Chianina-koeien, een oud Toscaans ras.

In tegenstelling tot andere grote wijnmakerijen in de regio is een bezoek informeel en gratis. De Manetti’s hebben Fontodi nu vijftig jaar in bezit en experimenteren nu met het rijpen van wijn in een orcio (aardewerken kruik), zoals de Grieken en Romeinen al deden.

Het visitekaartje is de Flaccianello della Pieve, van 100% Sangiovese, terwijl de volle vin santo is gemaakt van druiven die vijf maanden op stro hebben liggen drogen en vervolgens zes jaar hebben mogen rijpen.’

Je vindt Azienda Agricola Fontodi in Panzano in Chianti. Bezoek kan op afspraak, daarvoor bel je het beste naar 0039-055852005.

foto’s: Azienda Agricola Fontodi

Check voor alle Italiaanse en Europese wijntips

Lonely Planet Wijnroutes Europa | ISBN 9789021574547 | € 25,- | Kosmos Uitgevers | bestel Lonely Planet Wijnroutes Europa via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *