Naar hoofdinhoud Naar navigatie
17 juli 2020

Wijn proeven in Pompeï & op de flanken van de Vesuvius

Na ons wijnbezoek aan de AmalfikustDeze link opent in een nieuw tabblad reizen we naar PompeïDeze link opent in een nieuw tabblad en de Vesuvius, om bijzondere wijn met Romeinse roots te proeven.

Mastroberardino – wijn van de Romeinen

We gaan allereerst op bezoek bij de familie Mastroberardino, die de vergeten druivenrassen van de oude Romeinen weer op de kaart heeft gezet. De Mastroberardino’s gingen op zoek naar de druiven waarvan de Romeinen in Pompeï wijn maakten – en wisten die uiteindelijk niet alleen te achterhalen maar ook opnieuw aan te planten, met authentieke Romeinse wijn als gevolg.

Het verhaal van deze familie leest als een avonturenroman. Piero, de huidige generatie Mastroberardino’s die aan het roer van het wijnbedrijf staat, vertelt je er graag over. Het was zijn vader, Antonio, die zich in 1996 op verzoek van de Soprintendenza Archeologica di Pompeï over de vondsten van de opgraving van de Villa dei Misteri in Pompeï boog.

Men had hier onder meer een aantal wijnrankwortels, instrumenten van wijnmakers en ondergrondse opslagplaatsen gevonden, waardoor men veronderstelde dat de Romeinen al wijn verbouwden op de vruchtbare gronden aan de voet van de Vesuvius.

Hoe dat precies zat, daar zou Antonio Mastroberardino onderzoek naar moeten doen. Hij accepteerde de uitdaging en stond vanaf dat moment in Pompeï en omstreken bekend als ‘druivenarcheoloog’.

Piedirosso en Sciascinoso

Hij nam zijn werk serieus en ontdekte al vrij snel dat de druivenranken toebehoorden aan de druivensoorten Piedirosso en Sciascinoso, twee oorspronkelijke rassen die de Romeinse inwoners van dit gebied al zouden hebben verbouwd. Beide soorten werden door Antonio opnieuw aangeplant, op precies dezelfde plek als bij de Romeinen, binnen de stadsmuren van Pompeï. Hoewel er tweeduizend jaar verstreken zijn, vind je op het terrein nog altijd (stukken van) authentieke amforen waarin de inwoners van Pompeï hun wijn bewaarden.

Na wat geduld werden in 2001 de eerste flessen gevuld met de van origine Romeinse wijn: de Villa dei Misteri Rosso IGP Pompeiano. Een robijnrode wijn, met hints van vanille, kaneel en pruimen, met op het etiket de kleurrijke fresco’s uit de Villa dei Misteri. Er worden nog geen tweeduizend flessen per jaar van gemaakt, een zeldzaam pareltje dus. Niet goedkoop, maar als je bedenkt dat je een originele Romeinse wijn drinkt, is de fles zijn prijs meer dan waard.

Je vindt Azienda Mastroberardino aan Via Manfredi 75-81 in Atripalda. In hun cantina, waar de wijnen rijpen, kun je prachtige plafondschilderingen bewonderen. Het is bijna een museum op zich, zeker als je de historische waarde van de wijnen in acht neemt.

Neem voorafgaand aan een bezoek wel even contact op met de familie Mastroberardino om een afspraak te maken. Op de website van MastroberardinoDeze link opent in een nieuw tabblad vind je alle details (en kun je desgewenst ook online bestellen).

Radici Resort – logeren tussen de Taurasi-wijnranken

Naast de wijngaarden in Pompeï beheert de familie Mastroberardino nog een kleine zestig hectare aan wijngaarden met andere druivensoorten, voor wijnen als Taurasi, Aglianico, Greco di Tufo en Fiano di Avellino. In Mirabella Eclano, waar de Taurasi-wijn wordt gemaakt, runt de familie Mastroberardino ook Radici ResortDeze link opent in een nieuw tabblad, een charmant hotel met luxe kamers, een restaurant en een spa.

met dank aan Mastroberardino voor een aantal foto’s

Bosco de’ Medici – eten zoals de Romeinen

Ook bij wijnresort Bosco de’ Medici (Via Antonio Segni 41, Pompeï) proef je van wijn met Romeinse historie. Hier laten ze een deel van hun wijn namelijk rijpen in amforen, net zoals bij de oude Romeinen. Je kunt hier terecht voor een mooie rondleiding, voor verschillende proeverijen maar ook voor een paardrijtocht met een proeverij of lunch als afsluiting.

Een aanrader is een lunch in stijl van de Romeinen, met het Antica Pompeï-menu dat bestaat uit gerechten die zijn geïnspireerd op oude Romeinse recepten, zoals speltsoep, tuinbonen met garum en varken gegaard in as. Bij elke gang wordt een passende wijn van eigen land geschonken. Kijk voor meer informatie op de website van Bosco de’ MediciDeze link opent in een nieuw tabblad.

foto’s: Bosco de’ Medici

Cantina del Vesuvio – wijnproeverij op de Vesuvius

Bijzondere wijn proeven kan ook bij Cantina del Vesuvio (Via Panoramica 65, Trecase), de grootste wijngaard op de flanken van de Vesuvius. Al sinds de jaren dertig houdt de familie Russo zich hier bezig met het maken van bijzondere wijnen.

Je kunt er een rondleiding volgen, met allereerst een wandeling door de wijngaard om de zogenaamde Pergola Vesuviana te bewonderen, de traditionele manier waarop de wijnstokken hier worden opgebonden, zodat de druiven worden beschermd tegen regen, wind en felle zon.

Na een kijkje in de wijnkelders strijk je neer op de patio voor een lunch met Vesuviuswijnen – met als extraatje mooi uitzicht over het Sorrentijnse schiereiland. Op een heldere dag zie je zelfs het eiland CapriDeze link opent in een nieuw tabblad aan de horizon.

Reserveren is een must, maar kan meestal vrij last minute. Check voor alle details en praktische informatie de website van Cantina del VesuvioDeze link opent in een nieuw tabblad.

foto’s: Cantina del Vesuvio

1 opmerking

  1. jan goversen schreef:

    ibnteressante streek met veel verrassingen, echter in Napels vind je ook opzienbare stukjes natuur
    en niet ver van het centrum
    ga dus van de camping af en verken je omgeving

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen