Annerike dompelt zich een week lang onder in Umbrische wijnen, tijdens de speciale wijnweek die taalschool Comitato Linguistico in Perugia twee keer per jaar organiseert. De wijnweek is een tour langs een aantal bijzondere, vaak kleine wijnproducenten en staat natuurlijk ook in het teken van lokale delicatessen en de Umbrische keuken. Een van de wijnhuizen waar geproefd wordt, is Cantina Dionigi in Bevagna.
Annerike: ‘Alleen al de weg naar Cantina Dionigi is prachtig, dwars door il cuore verde, het groene hart van Italië. Het glooiende landschap rondom Bevagna, uitgestrekte wijnvelden en op een onverwachte plek een oud kerkje met cipressen eromheen.
Na aankomst bij Cantina Dionigi mogen we nog even verder genieten van het schitterende decor, want eigenaar en wijnmaker Roberto staat ons al op te wachten om ons een rondleiding te geven door de wijnvelden.
Cantina Dionigi bestaat al sinds 1896 en is inmiddels vijf generaties verder. De paradepaardjes zijn de Montefalco Sagrantino en de Montefalco Sagrantino Passito.
De Sagrantino-druif zou al in de middeleeuwen zijn geïmporteerd door Franciscaner monniken, die ze meenamen van hun reizen naar het Midden-Oosten. De naam Sagrantino is afgeleid van het Latijnse sacer en sacramentum. Deze ‘heilige’ wijn werd vroeger dan ook alleen gebruikt bij religieuze ceremonies.
Tot de jaren zestig was de Sagrantino altijd een dessertwijn, waarbij de druiven eerst worden gedroogd. Roberto vertelt dat de gewone, droge Montefalco Sagrantino pas in de jaren zestig werd ontdekt, door de druiven niet eerst te laten indrogen, maar meteen te verwerken. Dat pakte goed uit, want zo ontstond er een verleidelijke, volle en krachtige, maar droge wijn met een dieprode kleur.
Met aroma’s van zwarte en blauwe bessen, kruidige tonen van zwarte peper en kaneel en een vleugje chocola is dit een wijn voor gevorderden. De Sagrantino mag alleen in de streek rondom Bevagna, Montefalco, Giano dell’Umbria, Castel Ritaldi en Gualdo Cattaneo worden gemaakt.
Mijn nieuwsgierigheid naar deze krachtpatser onder de wijnen is inmiddels flink aangewakkerd, maar Roberto laat ons graag nog meer van de wijnvelden zien.
Daarna is het dan eindelijk tijd voor een proeverij. Het eerste glas drinken we buiten, met op de achtergrond de wijnranken en een ondergaande zon.
Roberto ’s zesjarige zoontje Diego komt ook even kijken. Hij wordt misschien wel de zesde generatie die de traditie van de Sagrantino hier voort zal zetten.
In de wijnkelder is een lange tafel voor ons gedekt, vol schalen met kaas, vlees en bruschette om mee te beginnen.
Roberto laat ons gedurende de avond verschillende gangen met bijpassende wijnen proeven. Als de borden pasta – met verse truffel of tomatensaus – op tafel verschijnen, trekt Roberto de rode Gabrino open, de oudste wijn in Dionigi’s productie. De Gabrino is genoemd naar zijn overgrootvader Gabriele, die als bijnaam Gabriellino had. Het is een Merlot die twee jaar heeft gerijpt in eiken vaten.
Dan is het tijd voor de ster van de avond, de Montefalco Sagrantino DOCG. Verleidelijk, vol en krachtig, maar ook ruig en stoer, passend bij Roberto’s uiterlijke verschijning.
Als afsluiter komt de Montefalco Sagrantino Passito op tafel, een dessertwijn met een intense, robijnrode kleur met smaken van moerbei, gedroogde vijgen en pruimenjam. Met een paar cantuccini erbij een zalige afsluiting van een godenmaal met heilige wijn.
Ook een bezoek brengen aan Cantina Dionigi in Bevagna? Roberto ontvangt je maar wat graag op zijn wijndomein en laat je graag proeven van de wijnen die hij hier produceert. Je kunt ook overnachten in een van de drie gastenkamers van de wijnboerderij.
Ben je er met een feestelijke reden, dan kun je bij Cantina Dionigi ook een ballonvaart boeken, waarbij je getrakteerd wordt op spectaculaire uitzichten over het Umbrische landschap, mét een wijnproeverij hoog in de lucht!’