Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op wijnsafari – met een jeep door de wijngaard van Brunozzi in Montefalco

In Italië kun je op veel bijzondere plekken wijn proeven. Zo maakte Elena al eens een wijn/skisafari in de sneeuw, dook Saskia tijdens Caneve Aperte in Val di Cembra in eeuwenoude wijnkelders om te proeven en verkende Annerike de Valpolicella per Vespa om de mooiste wijngaarden te ontdekken.

In Umbrië wachtte Erwin minstens zo’n bijzondere wijnproeverij: een wijnsafari per jeep door de wijngaarden van Azienda Agraria Brunozzi, vlak bij Montefalco. Vandaag doet hij verslag.

Erwin: ‘We rijden door het glooiende landschap van Umbrië, op weg naar Montefalco. We passeren eindeloze velden met wijnranken en olijfboomgaarden, waar in de volle zon druiven en olijven aan het rijpen zijn voor de oogst later in het jaar.

Eenmaal boven op de heuvel waarop Montefalco ligt, rijden we om dit ‘balkon van Umbrië’ heen om vervolgens een klein weggetje in te slaan naar het gehucht Colle Arfuso, dat niet groter is dan een huis of tien.

Onze bestemming is Azienda Agraria Brunozzi, waar de jonge eigenaar Giorgio (32) ons al op staat te wachten. In heel Italië is het mogelijk om een cantina te bezoeken, maar Giorgio pakt het, jong en energiek als hij is, net een beetje anders aan. Hij wijst naar de blauwe Jeep en vertelt ons dat we daar mee door de olijfboom- en wijngaarden gaan rijden. Onderweg zal hij uitleg geven en mogen we hem het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen.

Per jeep door het gloeiende landschap
We nemen plaats in de blauwe Jeep Grand Cherokee. Giorgio spreekt direct de paardenkrachten aan en weg zijn we. Rijden we eerst nog op een goede onverharde weg, al snel volgt Giorgio een ruige, hobbelige route. Op sommige plaatsen moeten zelfs de ramen even dicht, aangezien we letterlijk door de takken rijden.

We stuiteren alle kanten op, maar gelukkig weet Giorgio wat hij doet. Nog een bocht naar rechts en we rijden zo de wijngaard in. Wat een originele manier om het landgoed écht te laten zien. Als we halverwege de eerste wijngaard zijn, stopt Giorgio de jeep en stappen we uit om wat foto’s te maken.

We zien mooie, volle druiventrossen hangen, badend in het felle zonlicht. Ze moeten nog wel een tijdje wachten voor dat ze klaar zijn voor de oogst, die normaal gesproken rond half september zal starten, voor de eerste echte regen arriveert.

Iets hoger op de helling staan eeuwenoude olijfbomen. Giorgio laat zien dat ze langzaam alle bomen op een andere manier aan het snoeien zijn. Vroeger werden de bomen allemaal bol gesnoeid, maar het nadeel hiervan is dat de pluk dan lastiger is én dat er minder olijven groeien in het hart van de boom. De snoei is nu meer open, zodat er meer licht in het hart van de boom komt, hetgeen zorgt voor meer olijven en bovendien voor een makkelijker manier van plukken.

Op het land van Giorgio groeien drie soorten olijven. Ongeveer tachtig procent bestaat uit moraiolo, tien procent is leccino en de overige tien procent is frantoio. De oogst start meestal zo rond 20 oktober. Elke fles olijfolie van Brunozzi draagt het keurmerk DOP Umbria Colli Martani.

We nemen weer plaats in de jeep en razen tussen de wijnranken door. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit ook voor Giorgio een hoogtepunt van de dag is. Hij geniet zichtbaar van het rijden met de jeep.

Rondleiding door de cantina
Na ongeveer een half uur zijn we terug en is het tijd om de wijnkelder te bezoeken. Giorgio laat in drie verschillende ruimtes de wijnvaten zien, sommige van staal, andere van hout. Op elk vat hangt een kaartje waarop staat welke wijnsoort in het vat zit, inclusief productiejaar.

In totaal maakt Brunozzi vijf verschillende wijnen, van zes verschillende druivenrassen. In totaal vloeit hier jaarlijks bijna tienduizend liter wijn. Terwijl Giorgio vertelt, valt mijn oog op een gat in de muur met een houten afwerkplaat ervoor, met daarop de tekst ‘Vinodotto Brunozzi’.

Als ik ernaar vraag, begint Giorgio te lachen. Hij legt uit dat het gat in de muur dient voor het overpompen van de wijn naar verschillende vaten. Zo kwamen ze op het idee om het gat vinodotto te noemen, naar de vroegere aquaducten.

We vervolgen onze weg door het bedrijf en nemen de trap naar de zolder. In deze ruimte staan de rekken voor het drogen van de Sagrantino-druif. De druiven worden een paar maanden te drogen gelegd in de warme lucht die door de openstaande ramen naar binnen waait. Als de druiven zijn ingedroogd, maakt Giorgio hier een Passito di Sagrantino van, een dessertwijn.

De laatste ruimte die we bezoeken, is de plek waar de flessen worden gevuld, de kurk in de fles gaat en elke fles wordt voorzien van een mooi etiket. Daarna zijn de flessen klaar voor consumptie – en ook wij zijn inmiddels aan een slok toe.

Wijnproeverij met heerlijke hapjes
Voor de proeverij staat een prachtig gedekte tafel klaar, in een authentieke ruimte. Giorgio vertelt dat dit eerst een stal was, maar na een vrij recente restauratie wordt er nu volop geproefd. In de hoek is een kleine keuken waar de moeder van Giorgio, Fiorella, al druk bezig is met het bereiden van de hapjes die bij de verschillende wijnen geserveerd worden

We trappen af met een stevige witte wijn, een Grechetto, in combinatie met bruschette met lokale bonen en vier soorten pecorino van een bevriende boer uit de omgeving. De volgende wijn die Giorgio presenteert is de Montefalco Rosso, die goed smaakt bij een grote tagliere di salumi.

Na al dat lekker nemen we even een rustpauze. In de tuin genieten we van het uitzicht over het prachtige Umbrische landschap, met op de voorgrond de Sagrantino-wijnstokken. Op de achtergrond is Giorgio druk in de weer met de barbecue, gestookt op olijfhout.

Als de temperatuur goed is, plaatst hij vakkundig drie forse stukken porcaccia (een speciale bereiding van varkensnek (met lekker veel kruiden) die je vooral in Montefalco en omgeving vindt) op het rooster. De heerlijke geur verspreidt zich al snel door de tuin en ondanks dat we net al veel geproefd hebben, krijgen we er trek van.

Als de porcaccia klaar is, nemen we snel onze plaatsen aan tafel weer in. Bij dit overheerlijke stuk vlees hoort een stevige wijn, de enige echte Sagrantino di Montefalco, zeg maar de Umbrische variant van Barolo. De combinatie is simpelweg perfect.

Na deze smaaksensatie genieten we in de tuin nog even na. De temperatuur is heerlijk, de lucht begint langzaam oranje te kleuren als de zon richting de heuvels zakt. Net als we denken dat het niet mooier kan, presenteren Giorgio en zijn moeder een glas passito met zelfgemaakte tozzetti (Umbrische cantuccini, amandelkoekjes, die iets zachter zijn dan de Toscaanse versie).

De zon zakt definitief achter de heuvel en dan breekt helaas het moment aan dat we afscheid moeten nemen van Giorgio en zijn prachtige moeder Fiorella. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze magische plek. Ik beloof mezelf om in het najaar een keer terug te komen en alles weer opnieuw te beleven.’

Wil je ook op wijnsafari? Azienda Agraria Brunozzi is te vinden in Colle Arfuso, op ongeveer vijf minuten rijden van Montefalco. De proeverij met jeepsafari neemt ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag en kost € 30,- per persoon. Reserveren kan via de website van Brunozzi of telefonisch bij Giorgio via 0039-3289549774.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *