Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gavi – grandioos wijnwalhalla in Piemonte

Gavi-fort-1

In de Piemontese provincie Alessandria is de plaats Gavi een beetje een vreemde eend in de bijt. De inwoners spreken er Italiaans met een onmiskenbaar Ligurisch accent en vanaf het oude fort van Gavi kun je de zee bijna ruiken. Vanuit Gavi ben je dan ook in ongeveer drie kwartier rijden aan de kust van Ligurië, die zich achter de bergen verschuilt.

Gavi is een bekende naam, niet alleen in Piemonte maar in heel Italië – en zelfs daarbuiten. Dat komt niet zozeer door het hierboven genoemde fort (dat ook de moeite waard is), maar vooral door de wijn. Van cortese-druiven wordt namelijk in deze streek een heerlijke witte wijn gemaakt, die simpelweg Gavi wordt genoemd.

Gavi-fort-3

Voordat we Gavi gaan proeven, rijden wij tijdens onze blog tour door de Monferrato eerst nog even helemaal naar boven, naar het fort van Gavi, om wat van de geschiedenis van deze plaats te beleven. Het zal je niet verbazen dat het uitzicht vanaf dit hooggelegen castello adembenemd is…

Maar ook de rest van het bezoek is interessant. Het fort is al eeuwenoud maar vooral de meer recente, twintigste-eeuwse geschiedenis weet ons te boeien. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was de burcht in gebruik als militaire gevangenis. We luisteren stuk voor stuk met ingehouden adem naar onze gids, die de beruchte ontsnappingsverhalen vertelt alsof ze uit een spannend avonturenboek voorleest.

Gavi-fort-2

We turen nog een keer naar beneden, stellen ons voor hoe wanhopig je moet zijn geweest om van deze muren af te springen, en rijden dan door naar een van de meest betoverende plekjes die we op deze blog tour zullen tegenkomen – tevens de laatste stop op deze reis door de Monferrato: Villa Sparina.

Villa-Sparina-1

Villa Sparina is van oudsher een wijnboerderij waar met passie, trots en volgens oude traditie Gavi-wijn wordt gemaakt. Maar Villa Sparina heeft zich in de loop der jaren niet alleen de kunst van het wijn maken, maar ook die van de gastvrijheid eigen gemaakt. De prachtig gelegen plattelandsvilla is omgetoverd tot een relais met ruim dertig charmante kamers.

Villa-Sparina-2

Onder het landhuis liggen de wijnkelders, waar je op verzoek een begeleid bezoekje aan kunt brengen. Hier, tussen de vaten en onder de gewelven, worden ook voor grotere groepen diners, feesten en proeverijen georganiseerd.

Maar de grootste verrassing van Villa Sparina bevindt zich in de enorme achtertuin. Daar worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht, waar gasten vanaf hun luie stoel van kunnen genieten. Het terras van zowel de bar als het restaurant kijken eveneens uit op het adembenemende heuvellandschap.

Villa-Sparina-4Villa-Sparina-3

Op deze onvergetelijke plek, onder het genot van een verrukkelijke Italiaanse lunch en natuurlijk van een glas Gavi, nemen wij in stijl afscheid van de Monferrato. Salute, op misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Piemonte!

Villa-Sparina-5

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *