Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de wijn, pasta & olijfolie van Azienda Agraria Guerrieri in Piagge (Le Marche)

In Piagge, een gehucht dat deel uitmaakt van de lappendeken aan weilanden, wijngaarden en graanvelden tussen Fano en Senigallia, ligt het uitgestrekte landgoed van de familie Guerrieri.

Al meer dan twee eeuwen lang zorgen de Guerrieri’s ervoor dat de wijngaarden, olijfboomgaarden en graanvelden de beste oogst opleveren, die ze met trots verwerken tot de lekkerste producten.

Na een tocht door de Valle del Metauro doemt de oprijlaan van Azienda Agraria Guerrieri voor ons op. Als we deze volgen, worden we links en rechts al verwelkomd door vriendelijk zwaaiende medewerkers. De sfeer doet gelijk erg warm aan.

Aan weerszijden zien we rijen weelderige wijnranken, afgewisseld met perfect onderhouden tuinen vol met rozen en lavendel. We zien pauwen, geiten, ganzen en een paard. Dan duikt ook het magnifieke oude landhuis voor ons op, met terrassen en olijfbomen zo ver het oog reikt.

Op de zijgevel van het landhuis prijkt de spreuk ‘Azienda Agraria Guerrieri, orgogliosi di essere agricoltori dal 1800.’ De trots op het bedrijf spat ervan af – terecht met zo’n lange staat van dienst!

Zodra Alberto, die samen met zijn vader Luca en zijn zus Maria Giulia het familiebedrijf runt, ons gezien heeft, komt hij met open armen op ons af. We worden hartelijk door hem verwelkomd en hij troont ons mee naar het hart van het domein, de cantina.

vader Luca (l) met dochter Maria Giulia en zoon Alberto

Alberto: ‘De meeste mensen kennen ons voornamelijk als wijnproducent. Hoewel we trots zijn op onze wijnen, zijn we veel meer dan alleen wijnmakers. Mijn vader is de vijfde generatie Guerrieri’s die hier boert, mijn zus en ik al de zesde zelfs.

Daar zijn we uiteraard erg trots op. Zeker omdat we hebben kunnen achterhalen dat de oorsprong van het boerenleven in Le Marche aan mijn moeders kant nog veel verder teruggaat, zelfs tot in de zestiende eeuw. Het zit ons dus echt in het bloed.

Naast onze achtenveertig hectare wijnvelden hebben we ook honderdtwintig hectare graanvelden en dertig hectare aan olijfbomen. Bovendien doen we alles zelf, van de productie tot en met de verkoop van het eindproduct, zodat we alles in eigen hand houden en zeker weten dat elke stap perfect wordt doorlopen.’

Druk gebarend vertelt Alberto over het eten dat we tegenwoordig in de supermarkt kopen en dat we zonder na te denken naar binnen werken. ‘Vroeger spendeerden de mensen zestig procent van hun inkomen aan eten, nu nog maar zestien procent,’ aldus Alberto. ‘Het moet allemaal makkelijker en goedkoper, waarbij de kwaliteit vaak het onderspit moet delven.’

Zijn blik wordt wat vuriger als hij zegt: ‘Boeren waren in de vorige eeuw belangrijk, voor het leveren van verse, gezonde producten. Maar er is veel veranderd. Grote bedrijven hebben het nu voor het zeggen en er is bijna niemand die het spel eerlijk speelt.

Als er op de achterkant van een pastaverpakking staat dat deze in Italië geproduceerd is, geloven de mensen dat blindelings. Natuurlijk wordt het graan hier verwerkt tot pasta, maar veel grote bedrijven halen het graan zelf onder meer uit Canada, waar het met bestrijdingsmiddel bewerkt wordt om meer volume te creëren. Dat spul is hier verboden!

En dat allemaal alleen maar om de pasta één euro per kilo goedkoper in de supermarkt te krijgen… Ik snap er niets van: gezondheid is zo’n trending topic, maar tegelijkertijd is het ons zo weinig waard. Wist je dat slechts tien procent van alle graan uit Italië zelf komt? Tegen die Canadese praktijken kunnen de Italiaanse boeren natuurlijk niet op boksen.

Wij proberen de mensen die hier komen ervan bewust te maken dat ze voor hun gezondheid toch veel beter voor honderd procent biologische pasta kunnen kiezen dan voor de goedkopere versie. Je gezondheid is immers je waardevolste bezit.

Wij werken daarom samen met een lokale pastafabriek. Zo weten we zeker dat de pasta die we maken – en zelf ook eten – gezond en voedzaam is.

Het aantal mensen met glutenallergie neemt snel toe. Wist je dat dat ook komt door de grote hoeveelheid gluten in bewerkt graan? Ons eigen graan bevat zesendertig keer minder gluten dan graan uit Canada!

Hetzelfde gebeurt met de olijfolie. Het merendeel van de olie komt van Turkse olijven die soms pas na dertig dagen geperst worden, met alle smaakgevolgen van dien. Zuurstof heeft daar immers een fatale uitwerking. Onze olijfolie wordt gegarandeerd binnen zes uur geperst en dat proef je!’

Hij vertelt nog een leuke anekdote. ‘Toen ik acht jaar geleden, na vijf jaar studeren in Milaan, in ons bedrijf startte, nam m’n vader me op m’n eerste werkdag even apart. Hij vertelde me dat ik vanaf nu alle businessmodellen en andere zaken die ik geleerd had moest vergeten.

Want eerlijke boeren die eerlijke gewassen produceren zijn uniek. Ze zullen nooit de goedkoopste worden en zijn niet in een of ander model te gieten. Natuurlijk is de kostprijs van een kilo pasta hier hoger. Men kan twisten over de smaak, maar nooit over de kwaliteit en de herkomst!

Onze wijngaarden zijn ook honderd procent biologisch. We gebruiken bijvoorbeeld ook geen sulfiet of andere chemische toevoegingen. De wijnranken wortelen bijna allemaal in de bodem ten oosten van de rivier de Metauro, op tweehonderd meter boven zeeniveau.

Waar we bijzonder trots op zijn is de Bianchello, een typische streekwijn uit de provincie Pesaro-Urbino die slechts door twintig lokale wijnboeren geproduceerd wordt.’

Guerrieri is een bewonderenswaardig bedrijf. De vijfendertig medewerkers zijn allemaal in vaste dienst en van sommige families is zelfs al de tweede generatie aan het werk. Samen vormen ze een perfect team dat met heel hun hart zorgt voor de lekkerste wijn, pasta en olijfolie.

Dat dragen ze graag uit. Het is bijna niet te geloven maar Guerrieri is alle dagen van het jaar geopend voor bezoekers (alleen in januari, februari en maart zijn ze op zondag gesloten) en álle wijn- en olijfolieproeverijen, rondleidingen, excursies en zelfs de unieke opera- en pianoconcerten in de zomer zijn gratis toegankelijk.

Alberto en zijn familie willen graag iedereen een plek bieden waar je je thuis voelt en van de natuur kunt genieten. En al blijf je de hele dag met een boek op het terras zitten en koop je er niets, dat maakt allemaal niets uit.

Alberto: ‘Er moet al genoeg voor alles betaald worden en een grote glimlach op het gezicht van bezoekers is ons veel meer waard dan geld. Daar worden we zelf ook blij van!’

Guerrieri vervult ook een educatieve rol voor heel veel scholieren uit de buurt, door hen kennis te laten maken met de schitterende natuur en hen bewust te maken van de waarde van het agrarische leven in de regio.

Alberto’s vader Luca is de stuwende kracht achter deze activiteit. Vanaf het leerveld, waar vandaag de ganzen los lopen, hebben we een fantastisch uitzicht op het omliggende landschap. Het is net een schilderij, maar dan écht!

Op de muur van de frantoio, de olijfperserij, staat Mangiare è un atto agricolo, eten is een agrarische actie, hetgeen wil zeggen dat alle eten uiteindelijk bij de boer begint. Alberto voegt daaraan toe: ‘Elke plant, elke boom heeft een naam en een betekenis: het herinnert ons elke dag op aarde dat een wonder ons doet leven.’ Om dit nog eens extra te benadrukken, dragen alle medewerkers een poloshirt waarop deze spreuk te lezen is.

Olijfolie is heel belangrijk voor een goede gezondheid, vandaar dat Italianen ook vaak ouder worden dan de gemiddelde Europeaan. Alberto: ‘Langs de oprijlaan staan vier borden met respectievelijk de cijfers nul, twee, vijf en dertig. Die vier getallen staan voor een gezond leven: nul sigaretten, twee glazen wijn per dag, vijf verschillende soorten seizoensgebonden fruit en groente per dag en dertig minuten beweging per dag. Het is bewezen dat je leven wel met veertien jaar verlengd kan worden als je je hier aan houdt!’

Na deze uitgebreide en zeer interessante rondleiding is het tijd om wat te proeven. We ploffen neer op het uitnodigende terras waar we van een lekker warm avondzonnetje genieten. Na het enthousiasme van Alberto voor de unieke regionale Bianchello-wijn willen we deze natuurlijk als eerste proeven.

Het wordt de witte Celso, die bij ons gelijk de wow-factor oproept, echt heel erg lekker! Bij het inschenken komen de verschillende fruitige, frisse aroma’s je al tegemoet en de wijn heeft erg veel smaak. Volledig terecht dat deze witte wijn al vele prijzen in de wacht heeft gesleept, onder meer tijdens VinItaly, de belangrijke wijnbeurs in Verona.

Stukjes brood, rijkelijk besprenkeld met de voortreffelijke goudgele olijfolie, maken het plaatje compleet.

Naast de Bianchello maken ze bij Guerrieri ook een Verdicchio, een Chardonnay, een Sangiovese, een Montepulciano en een Cabaret Sauvignon. Hier blijven we nog wel even voor zitten, wat een rijkdom!

Maria Giulia (r), de zesde generatie van het familiebedrijf
vader Luca met paard Pegasus

Ook proeven? Je vindt Azienda Agraria Guerrieri aan de Via San Filippo 23 in Piagge (Pesaro-Urbino). Guerrieri is het hele jaar door geopend, van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 19.00 uur. Op zondag kun je er terecht tussen 15.30 en 19.00 uur. Op gezette tijden vinden er rondleidingen plaats.

Alle proeverijen, rondleidingen en (zomer)optredens zijn gratis toegankelijk. Alle wijnen, olijfolie, pasta en honing zijn tegen zeer schappelijke prijzen te koop in de winkel. Geen ruimte in je koffer? Guerrieri stuurt je aankopen zodra je weer thuis bent graag naar je toe.

Proef de wijn van Guerrieri thuis!

Goed nieuws: een aantal wijnen van Guerrieri is nu ook dichter bij huis verkrijgbaar, bij Amico del Vino, bij Pro Vino, Wijn van Helène (in Nederland) en bij Fris-Santé (in België).

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Jean Rouschop

    Hoi Paul,
    Geweldig verhaal. Ga ik zeker een keertje bezoeken.
    Groetjes Jean

  2. Geweldige wijn, pasta en olijfolie! Voornamelijk de wijnen Guerriero della Terra en Del Mare. Tijdens ons bezoek aan de azienda vorig jaar wees een medewerker ons er op dat Vino dei Colli vrijwel het gehele assortiment wijn, pasta en olijfolie van Guerrieri importeert en (online) verkoopt. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *