Nicolas: ‘In het kader van het Festival Colline d’Arte, dat op zondag 8 september 2019 plaatsvindt in het Parco d’Arte Quarelli, zijn Natascha en ik uitgenodigd voor een bezoek aan wijnhuis Borgo Maragliano in Loazzolo. Zij leveren namelijk de spumante voor dit event.
Aragorn, de artistiek directeur van het festival, wil dit wijnhuis graag onder de aandacht brengen. Niet alleen bij ons, als ‘bloggers from the North’, maar ook bij de gerenommeerde wijnjournalist Vincenzo Reda van het tijdschrift Barolo & Co, een Duitse journaliste en een Italiaanse influencer.
Gezamenlijk reizen we naar Borgo Maragliano, hetgeen voor ons wel wennen is. Wat een persoonlijkheden! Het lijkt tussen al die ego’s soms een beetje op een wedstrijdje ver plassen, waarbij diegene die het meest aan name dropping doet denkt te winnen. Namen als Gaia, Farinetti en Petrini worden achteloos genoemd. De anderen lijken kind aan huis bij alle groten der aarde wat wijn betreft. Wij besluiten dat zwijgen soms het verstandigst is. Het gaat immers om de wijn…
En die verdient alle aandacht! Wijnhuis Borgo Maragliano is namelijk gespecialiseerd in spumante metodo classico, zeg maar de Italiaanse champagne. Het wijndomein is ronduit spectaculair te noemen, al lijken wij de enigen te zijn die zo onder de indruk zijn.
Eigenaar Carlo leidt ons rond in het wijnhuis waar sinds 1850 al zes generaties wijnboeren zelf de wijngaarden bewerken. Hij rekent direct ook al zijn kinderen mee. Deze jongens hebben duidelijk niet de optie om architect of kapper te worden…
Momenteel hebben ze veertig hectare wijngaard, maar telkens als ze ergens een kans zien, breiden ze uit, mits de wijngaarden voldoen aan hun eisen qua bodemsamenstelling, ligging, zonpositie, wind, historie… Ze willen echt de perfecte omstandigheden om de door hen gewenste kwaliteit te kunnen leveren.
Want dat is duidelijk: kwaliteit daar gaat het hier om. Trots vertelt Carlo over de spumante metodo classico in al zijn mogelijke variëteiten: dertig maanden gerijpt, achtenveertig maanden, zestig maanden…
Honderd procent Chardonnay of een mix, honderd procent Pinot Nero, zelfs Riesling, de meeste zonder toegevoegde suikers, sommige met (zoals de bubbelende rosé) en dan nog een dessertwijn, dankzij een vendemmia tardiva (late oogst), waarbij de druiven tot eind november aan de plant worden gelaten.
De wijnen zijn stuk voor stuk uitermate bijzonder van smaak en aroma. Met elke fles kun je bij iedereen die houdt van lekkers ongetwijfeld punten scoren. Bovendien zijn het wijnen met een verhaal: deze DOC is de kleinste van Italië (Loazzolo telt amper driehonderd inwoners), werd reeds gedronken in de middeleeuwen en heeft een productie per hectare van slechts één kwart van ‘gewone’ wijn. Echt een voorbeeld dus van ‘klein maar fijn’.
Naast kwaliteit vallen ook de productie en de gebouwen zelf op. Borgo Maragliano maakt ongeveer vierhonderdduizend liter spumante per jaar. Ze hebben opslagruimtes voor al deze wijn plus een voorraad van momenteel vijfhonderdduizend flessen spumante, die ligt te wachten op het perfecte moment om op de markt gebracht te worden.
Carlo wil tot zes- à zevenhonderdduizend flessen komen alvorens hij deze topwijn inzet. Om dit te realiseren, graaft hij elk jaar een extra wijnkelder uit. Gekkenwerk, dat je enkel kan doen als je net zo bezeten en gepassioneerd bent als deze mensen.
Vaak weet of besef je niet welk werk, welke passie, welk bedrijfsrisico en investeringen er schuil kunnen gaan achter een ‘simpel’ flesje wijn. Wat een geluk dat er op vele plaatsen in de wereld mensen bestaan die er met hart en ziel voor zorgen dat wij zorgeloos de met liefde gemaakte lekkernijen kunnen blijven proeven.
Als je niet beter zou weten, bekijk je de algemene landbouwsector met een zekere vooringenomenheid, maar dankzij deze hardwerkende handenarbeid (want dat blijft het uiteindelijk, de wijnoogst komt er aan en zelfs voor eigenaar Carlo betekent dat tien à twaalf uren per dag tussen de ranken plukken, heffen, selecteren en rugpijn krijgen) blijven onze borden en glazen gevuld met eerlijke en lekkere producten.
Maar voor het zover is, neemt Carlo ons mee naar de mooiste proefruimte die je je maar kunt bedenken: een glazen veranda die als het ware boven de druivenranken zweeft en van waaruit je werkelijk een adembenemend zicht hebt op de wijnheuvels. Het is een hypermoderne constructie mét airco zodat je proeverij een onvergetelijke ervaring wordt. De combinatie van architectuur, uitzicht en bubbels is ronduit uniek.
Je schuift hier aan voor een proeverij van acht wijnen plus een assortiment charcuterie van topkwaliteit van lokale boeren die met dezelfde liefde als de wijnmakers werken. En dat voor de prijs van € 15, – (die bovendien wordt verrekend met de eventuele wijn die je achteraf koopt).
Jullie begrijpen dat we hier nog wel eens terugkomen als de flessen in de verkoop gaan – en dat we aftellen naar het Festival Colline d’Arte, om nogmaals te kunnen proeven van deze godendrank…’