Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Agriturismo Rivetto – bed, breakfast & Barolo

Of je nu bij ‘Nonno Sandro’ of ‘Zio Nando’ slaapt, de dag in Piemonte begint vanuit elke kamer van Agriturismo Rivetto met een geweldig uitzicht over het met wijnstokken gevulde ommeland. De hemel is strakblauw en Enrico Rivetto, die de vierde generatie van wijnmakers op dit landgoed representeert, staat al klaar om ons direct na het ontbijt mee te nemen op Rivetto-wijnreis.

Honderd jaar
Giovanni Rivetto begon meer dan honderd jaar geleden, in 1902. Zijn zoons Ercole en Nando namen het van hem over en gaven de kennis en ervaring op hun beurt weer door aan Sergio en Enrico – de Enrico die ons nu naar het begin van de eigenlijke wijngaard begeleidt.

Terwijl we het adembenemend mooie uitzicht in ons op nemen en de familiegeschiedenis aanhoren, begrijpen we ineens naar wie alle kamers van het agriturismo vernoemd zijn – het zijn de mannen (opa’s, ooms) die hier in het verleden de scepter zwaaiden.

Message in a bottle
Wie een fles wijn van Rivetto opent, vindt niet zomaar een barolo of barbaresco, weet Enrico ons te vertellen. ‘De wijn ademt ook de familiegeschiedenis en de liefde en het respect waarmee we dit land en onze druiven behandelen.’ Zo bevatten de flessen van Rivetto niet alleen wijn van topkwaliteit, maar ook een boodschap, een filosofie.

Serralunga d’Alba
Rivetto’s wijngaarden liggen op de glooiende heuvels die richting het verderop gelegen stadje Serralunga d’Alba uitwaaieren. Wie iets weet van Barolowijn en de naam Serralunga d’Alba hoort, weet dat we hier goed zitten – van de druiven die op deze heuvels groeien worden fantastische wijnen gemaakt, waaronder Barolo, Barbera en Dolcetto.

Het is de combinatie van de kleiachtige grond, de ligging en oriëntatie van de heuvels en het perfecte klimaat die voor die constante kwaliteit zorgt. ‘Accarezzano la lingua,’ verzekert Enrico ons: ze strelen de tong, onze wijnen.

Buongiorno! Barolo?
De dag is nog niet goed en wel begonnen – het is tien uur ’s ochtends – of we schuiven al aan voor de eerste proeverij. Ook op de etiketten blijkt de herinnering aan de voorvaderen springlevend: we proeven als eerste de Barbera zio Nando uit 2009 – een volle maar fruitige wijn.

Juist op dit vroege uur zijn onze smaakpapillen nog onbedorven en proeven we des te beter. Nadat we ook de Barolo hebben geproefd – met een meer bloemige smaak – nemen we een wijs besluit: we houden het er even bij. De volgende fles zou ons bij de aanstaande pranzo in Serralunga d’Alba alweer opwachten…

Een wijngaard vol verhalen
De volgende gids wacht ons letterlijk tussen de wijnranken op. Slingerend tussen de nog piepjonge druiven zullen we een wandeling maken naar het dorpje op de heuvel aan de overkant: Serralunga d’Alba. We leren onderweg alle ins en outs van het wijn maken en worden alvast voorbereid op het bezoek aan het imposante kasteel dat ons aan het einde van de wandeling wacht.

Vanuit dat kasteel hield de familie Falletti – de lokale machthebbers in de veertiende eeuw – het hele gebied letterlijk en figuurlijk onder controle. Een bezoek is, alleen al voor het uitzicht, meer dan de moeite waard.

Even bijkomen
Wie Serralunga d’Alba bezoekt, de trappen van het kasteel heeft beklommen en daarna een plekje zoekt om te genieten van een authentieke Piemontese lunch, kan net als wij aanschuiven bij Ristorante Italia.

Alweer een feest van streekspecialiteiten: een taartje van groene asperges vergezeld van een sausje (fonduta) van de sterke Castelmagno DOP, gevolgd door een verrukkelijk bordje raviolini gevuld met vlees en groente, opgediend in een saus van boter en salie.

Bij het dessert leren we een nieuwe gerecht kennen: bonèt – een terrine gemaakt van onder andere chocolade en amaretti (amandelkoekjes). Dit vrij machtige toetje is eigenlijk vooral een gerecht voor het herfst- en winterseizoen, wordt ons nog verteld bij het opdienen. We namen ons, in dat geval, voor om er alleen even van te proeven, maar dat voornemen waren we na de eerste hap alweer vergeten…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *