Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de Verdicchio di Jesi van Federico Mencaroni in Corinaldo

Ga je mee op bezoek bij het wijnlandgoed van Federico Mencaroni, nabij het dorpje Corinaldo?

Le-Marche-Corinaldo (1)

Paul: ‘Binnen een mum van tijd rijden we – al lichtjes omhoog en weg van het strand – het uitnodigende heuvelachtige binnenland in, dat met zijn vele velden in verschillende kleuren een idyllische lappendeken vormt tussen de verschillende dorpjes.

Le Marche wordt ook wel Italië in één regio genoemd en wel hierom: landinwaarts, parallel aan de kust, bevinden zich de uitlopers van de Apennijnen, met in het zuiden als trotse aanvoerder de Monti Sibillini, waar je in de winter en zelfs tot in het voorjaar kunt skiën.

Slechts op anderhalf uur rijden daarvan ligt de Adriatische kust op je te wachten met daar tussenin dus die kenmerkende lappendeken met zijn groene, bruine, grijze en gele stroken. Deze worden slechts onderbroken door schitterende slingerende provinciale wegen die je langs de mooiste dorpjes en uitzichtpunten brengen.

Door die zachte deken van heuvels rijd je over strade bianche. Hier kun je prachtige toertochten maken en het glooiende heuvellandschap aan je voorbij zien glijden. Vóórdat we de wijnproeverij bereiken, stoppen we – op verzoek van mij en mijn collega-bloggers – op enkele magnifieke uitzichtpunten zodat we jullie kunnen laten meegenieten van al dat moois.

Le-Marche-Corinaldo (2)

Na tientallen kliks en nog een eindje rijden, arriveren we bij het landgoed van wijnproducent Federico Mencaroni, dat prachtig op een heuvel gelegen is. Werknemer Alberto en eigenaresse Sonia verwelkomen ons met open armen. Het voldane, goede leven spat gewoon van hen af. Wat een enthousiaste, easy going mensen zijn dit wéér, nadat we in Senigallia ook al soortgelijke ervaringen hebben opgedaan. De inwoners van Le Marche zijn allemaal zó trots en vriendelijk!

Le-Marche-Corinaldo (3)

Het wijngoed ligt ongelofelijk mooi op een heuvel. Het zonlicht in de namiddag zorgt voor een prachtige lichtinval en de uitnodigende flessen die we tijdens de proeverij mogen gaan proeven, maken het plaatje compleet. Maar voordat we ons mogen laven aan de Verdicchio di Jesi, die hier geproduceerd wordt, neemt Alberto ons voor een korte rondleiding mee naar de wijngaarden en de wijnkelders. Een virtuele impressie voor jullie:

Le-Marche-Corinaldo (4) Le-Marche-Corinaldo (5) Le-Marche-Corinaldo (6) Le-Marche-Corinaldo (7) Le-Marche-Corinaldo (8) Le-Marche-Corinaldo (9) Le-Marche-Corinaldo (10) Le-Marche-Corinaldo (11) Le-Marche-Corinaldo (12)

Aansluitend mogen we de beroemde Verdicchio proeven. Wat worden we toch verwend! De ene na de andere fles wordt ontkurkt (Flora, Urbano en Lolmo) maar de Isola valt toch bij iedereen het beste in de smaak. Wij vinden het enigszins vreemd dat een wijn vernoemd wordt naar het woord eiland, maar Sonia vertelt ons dat de Isola is vernoemd naar de oma van de man van Sonia. Zo’n (voor)naam hoor je niet vaak meer!

Le-Marche-Corinaldo (13) Le-Marche-Corinaldo (14) Le-Marche-Corinaldo (15)

Corinaldo
Het loopt intussen tegen achten, de alcohol, de hapjes en de gezelligheid doen hun werk en op zulke momenten wil eigenlijk niemand meer  weg en alleen nog maar wegdromen in het lekkere avondzonnetje.

Maar het toetje van de dag moet nog komen: Corinaldo. Het stadje ligt 206 meter boven de zeespiegel. De skyline wordt gedomineerd door de Campanile di San Pietro, de klokkentoren van de gelijknamige kerk.

Le-Marche-Corinaldo (16)

Als we het centrum van het dorpje naderen, lopend langs de best bewaarde muren van de hele regio, krijg ik al een heerlijk gevoel en beginnen mijn ogen te glinsteren. Wat is dit een leuk dorpje! Ik heb in de loop der jaren al vele mooie dorpjes door heel Italië gezien maar dit is echt een juweeltje. Het staat dan ook niet voor niets op de lijst van de borghi più belli d’Italia.

Het invallende avondlicht geeft Corinaldo bovendien ook nog nét die extra touch, maar het zal niet lang meer duren voordat het donker wordt dus voor mooie foto’s moeten we niet te lang wachten. Links en rechts van de oplopende weggetjes zien we prachtige typische huizen en palazzi, doorkijkjes, boogjes, steegjes, opvallend véél groen, een kneuterige maar érg gezellige trattoria, mooie oude houten voordeuren, geheime overloopjes… Maar vooral de heerlijke, bijna middeleeuwse sfeer geeft deze borgo een unieke uitstraling. Kijk maar mee!

Le-Marche-Corinaldo (17) Le-Marche-Corinaldo (18) Le-Marche-Corinaldo (19) Le-Marche-Corinaldo (20) Le-Marche-Corinaldo (21) Le-Marche-Corinaldo (22)

Het centrale punt in Corinaldo is La Piaggia, een honderd treden tellende fotogenieke trap met een originele oude waterput in het midden: il Pozzo della Polenta. Ik krijg spontaan medelijden met die oude mannetjes en vrouwtjes die ik links en rechts zie lopen, of slenteren beter gezegd. Tsja, je zult dit maar iedere dag moeten doen als je op leeftijd bent… een offer dat hopelijk in het niet valt als je in een van de mooiste dorpjes van Italië mag wonen!

Le-Marche-Corinaldo (23) Le-Marche-Corinaldo (24) Le-Marche-Corinaldo (25) Le-Marche-Corinaldo (26) Le-Marche-Corinaldo (27) Le-Marche-Corinaldo (28)

Op onze weg terug naar de auto passeren we het lokale kleine Teatro Comunale Carlo Goldoni, che bellezza! Van buiten valt het allemaal niet zo op, maar eenmaal binnen is het een juweeltje! Voordat we Corinaldo verlaten willen we hier graag nog wat mooie foto’s maken.

Le-Marche-Corinaldo (29) Le-Marche-Corinaldo (30) Le-Marche-Corinaldo (31)

Langzaam en nog volop nagenietend verlaten we het dorpje. Hier komen we zeker nog een keer terug. Met onderstaand uitzicht én in het laatste licht van de ondergaande zon zeggen we zachtjes tegen onszelf: A presto Corinaldo!’

Le-Marche-Corinaldo (32)

Ontdek alle mooie dorpjes in Le Marche & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Love the photographs and thank you for publicising Corinaldo, where I have a holiday home, and the Mencaroni vineyard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *