Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10x wijn proeven in Napels

Je kunt in Napels mooie wijnen uit eigen regio proeven. Hoewel de namen van deze wijnen buiten Italië wellicht minder bekend zijn, stelen ze graag de show in de regio waar ze thuis zijn.

Witte wijnen uit Campanië

De beste wijnen zijn de Aglianico del Taburno, de Fiano di Avellino, de Greco di Tufo en de Taurasi. De Aglianico del Taburno wordt gemaakt van de Aglianico-druif, die zijn naam te danken heeft aan zijn Griekse afkomst.

Aglianico zou een verbastering zijn van ellenico, Grieks. Het waren dan ook de Grieken die de druivenstokken hier aan land brachten, zo wil de overlevering althans, want bewijs hiervan is er niet. De druif doet het gelukkig ook goed op Italiaanse bodem en speelt een glansrijke hoofdrol in de Aglianico del Taburno, een van de beste rode wijnen van de regio.

De witte Fiano di Avellino dankt zijn naam aan de druivensoort Fiano, die volgens sommige bronnen al door de Romeinen zou zijn aangeplant. Zij zouden deze druivensoort vitis apiana hebben genoemd, ‘druif der bijen’, aangezien ook de bijen graag snoepten van de zoete witte druiven.

Een andere grote naam is de Greco di Tufo, gemaakt van de Greco-druif, die de Grieken in de eerste eeuw voor Christus naar Campanië brachten. Het is een van de oudst bekende druivensoorten die in Italië verbouwd worden, met name rond het plaatsje Tufo, waaraan de wijn zijn naam dankt.

De Barolo van het zuiden

Ten slotte is er ‘de Barolo van het zuiden’, zoals de bijnaam van de rode Taurasi luidt. Zijn naam ontleent de wijn aan het gelijknamige stadje in de provincie Avellino. De druif waarvan deze wijn wordt gemaakt, is de Aglianico, een van de beste soorten die in Italië te vinden is.

Wijn met Romeinse roots

In Pompeï maakt men wijn met Romeinse roots, maar ook elders in de regio wordt de kunst van het wijn maken afgekeken van de Romeinen. Zo heeft ook de Falerno del Massico Romeinse wortels. Falernum was een zeer populaire wijn in het Romeinse rijk en ook nu nog is het een graag gedronken wijn in Campanië.

Helaas is hij buiten de regiogrenzen niet zo bekend, maar als je weet dat deze wijn werd geschonken tijdens een banket ter ere van Caesar, weet je dat je goud in handen hebt. De Falerno Bianco wordt gemaakt van de Falanghina-druif, de Falerno Rosso van zowel Aglianico als Piedirosso.

10 gezellige wijnbarretjes in Napels

Wil je deze en meer wijnen proeven tijdens een stedentrip Napels, dan kun je terecht in een van onderstaande enoteca’s, wijnbarretjes:

Bucopertuso, Via Giovanni Paladino 21
Enoteca Dante, Piazza Dante 18-19
Enoteca del Grottino, Piazzetta San Giuseppe dei Ruffi 17
Red Wine, Calata Trinità Maggiore 19
La Bottega del Vino, Via Vergini 61

Salumeria Upnea, Via San Giovanni Maggiore Pignatelli 34
Vinorum Historia, Via dei Tribunali 33
Wine Bar, Via Speranzella 101
Ebbrezza di Noè, Vico Vetriera 8b
Enoteca Belledonne, Vico Belledonne a Chiaia 18

Nog meer wijn proeven? In Mijn Napels vind je nog eens tien wijnbarretjes met veel regionale wijnen op de kaart.

Tarallo napoletano – traditionele snack uit Napels

Wellicht heb je in Puglia al wel eens taralli gegeten, ringvormige snacks met bijvoorbeeld venkelzaadjes of zwarte peper. In Napels serveren ze bij een glas wijn ook vaak taralli, maar deze exemplaren zijn veel groter en grover dan hun Pugliese naamgenoot en hebben meer weg van gevlochten deegkransjes.

De taralli zouden voor het eerst zijn gebakken in de achttiende eeuw, waarschijnlijk om met restjes deeg een nieuwe lekkernij te bakken. Maar Napels zou Napels niet zijn, als er niet een smeuïger verhaal te vertellen was.

Volgens een van de bakkers bij wie ik een tarallo bestel, kreeg een achttiende-eeuwse collega het idee voor de eerste tarallo toen hij een verliefd koppeltje innig verstrengeld op de rotsen aan zee zag zitten. Eenmaal weer in zijn bakkerij vervlocht hij twee deegslierten en maakte er een cirkel van, het symbool van eeuwige trouw. Na wat warmte van de oven was de eerste tarallo een feit – en die bleek dusdanig lekker dat er sindsdien meer bakkers zijn gevallen voor de kunst van het vlechten.

Pas later werden er amandelen of andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd. Tegenwoordig kun je een heel arsenaal aan taralli proeven, met naast hartige varianten ook zoete versies.

De meeste keuze biedt Taralleria Napoletana (Via San Biagio dei Librai 3), maar ook bij de vestigingen van Leopoldo Infante (onder andere Via Foria 212, Via Toledo 8, Via Benedetto Croce 30-31 en Via Vittoria Colonna 46) vind je een brede keuze aan taralli.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *