Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Een wandeling door de wijngaarden van Tenuta di Trecciano

Tijdens ons verblijf bij Podere di Santa Maria laat Gianna ons niet alleen kennismaken met de charme van Chiusdino en de magie van de Abbazia di San Galgano. Ze laat ons ook proeven van de mooie wijnen van Tenuta di Trecciano, in de Chianti Senese, ten zuidwesten van Siena. Na een wandeling door de wijngaarden is het tijd voor een uitgebreide proeverij. Schuif je ook aan?

Saskia: ‘We hebben geluk, want morgen gaat de druivenpluk van start. Er hangen dan ook flinke trossen druiven aan de wijnstokken, zwaar van al het sappige zonlicht dat de afgelopen maanden beetje bij beetje is opgenomen en dat binnen enkele dagen wordt verwerkt tot een smaakvolle rode wijn.

Barbara leidt ons rond over een deel van het domein, dat in totaal zestien hectare aan wijngaarden bestrijkt. Het grootste deel daarvan bestaat uit Sangiovese-wijnstokken, aangevuld met Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah.

Deze internationale druivenrassen werden hier eind jaren zeventig geplant, door een Zwitserse familie die het toen volledig Toscaanse bedrijf kocht en weer tot leven wekte. Naast de traditionele Toscaanse Sangiovese-druiven experimenteerde deze familie met deze ‘buitenstaanders’, met bijzonder goed resultaat. De vreemde druivensoorten mochten dan ook blijven en zorgen samen met de typisch Toscaanse Sangiovese nog altijd voor een krachtige, aardse rode wijn.

De wijngaarden liggen er prachtig bij, omringd door bossige heuvels die de druivenstokken goed afschermen. De stokken wortelen in rode aarde, zoals de olijfbomen in Puglia. In Toscane heb ik dit nog niet eerder gezien, maar Barbara vertelt dat de combinatie van altijd groene bossen en rode aarde kenmerkend is voor deze streek.

Op het domein vind je ook zo’n zeshonderd olijfbomen. In de olijfboomgaarden groeien lokale olijvensoorten, zoals de Leccino, de Pendolino (wat een prachtige naam voor een olijf) en de Moraiolo. De olijvenpluk, die in november plaatsvindt, zorgt voor een frispittige olijfolie.

In de middeleeuwse villa, waar ooit monniken mediteerden, kun je nu heel luxe vakantie vieren. Volgens Barbara zou onder anderen Kate Moss hier te gast zijn geweest. We kunnen ons voorstellen dat zij en andere sterren hier redelijk anoniem kunnen genieten van het Toscaanse landschap, met alleen wijnranken en olijfbomen die je in het zwembad kunnen zien plonzen.

In plaats van modieuze bikini’s hebben Gianna en ik echter stevige schoenen aangetrokken, voor een wandeling door de wijngaarden, om met eigen ogen te zien hoe de druiven bijna uit hun velletje barsten van al het sap dat ze nog even met zich mee moeten torsen.

Van Barbara mogen we van alle soorten druiven proeven. We plukken hier en daar voorzichtig een klein trosje druiven om te delen. We leren dat je de Sangiovese kunt herkennen aan de grotere druiven, die ook sappiger in je mond uiteenspatten.

Ook Barbara proeft mee, om te kunnen beoordelen waar morgen moet worden begonnen met plukken. Uiteindelijk zal ze beslissen dat het de Merlot is die als eerste aan de beurt zal zijn. Hiermee maakt ze onder andere I Campacci, een wijn die bestaat uit 100% Merlot. Ze belooft dat we nu niet alleen de druiven mogen proeven, maar dat er straks ook een mooi glas I Campacci op ons wacht.

Nadat we alle verschillende druivensoorten hebben geproefd, neemt Barbara ons mee naar de cantina, die zich deels ondergronds bevindt, zodat de wijn onder de beste condities kan rijpen. Er staan enorme roestvrijstalen vaten, waar het druivensap in eerste instantie in mag badderen, maar het mooiste stuk is toch het deel met de grote houten vaten.

Barbara vertelt dat de Sangiovese vooral rijpt in eikenhouten vaten uit Slavonië (een gebied in het noordoosten van Kroatië), terwijl de andere wijnen zich mogen wentelen in Franse vaten, eveneens van eiken.

Het rijpingsproces levert twee Chianti DOCG’s op, een Chianti Colli Senesi en een Chianti Colli Senesi Riserva Terra Rossa, en een tweetal Supertuscans, de Daniello (een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah) en I Campacci (zoals ik hierboven al schreef volledig bestaand uit Merlot). Ook wordt er een Vin Santo del Chianti DOC gemaakt.

Eenmaal aan tafel proeven we eerst de witte wijn, een Vermentino, van witte druiven die zich vol met zonlicht mogen zuigen voor ze in je glas zorgen voor een bloemrijk feestje, met hints van honing en perzik. Het kan het uitzicht zijn, het gezelschap, de warme najaarszon die zich van zijn beste kant laat zien, maar deze wijn smaakt absoluut naar meer. Gelukkig heb ik nog wat plek in mijn koffer.

Bij de rode wijnen serveert Barbara een bord vol Toscaanse lekkernijen, met naast olijven van eigen terrein zachte pecorino en pittige salami. Favoriet onder de rode wijnen is de robijnrode Daniello, met een intense smaak die je meevoert naar velden vol viooltjes, een mand vers geplukte bosbessen en een keukenkastje waar nog een vleugje specerijen te ruiken is. Ik waan me nog even in de wijngaard, met mijn voeten in de rode aarde en mijn neus in de druiven… Heerlijk!’

Wil je ook een kijkje nemen in de wijngaarden en wijnkelders van Tenuta di Trecciano – en proeven van hun heerlijke wijnen? Dat kan! Je kunt er terecht van maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Reserveren is wel gewenst, want dan weet Barbara zeker dat ze tijd heeft om je rond te leiden. Je kunt reserveren door een e-mail te sturen naar info@trecciano.it of door te bellen naar 0039-0577314357.

Wil je alleen wijn kopen? Dan kun je terecht in de Wine Shop van Tenuta di Trecciano, die van maandag tot en met vrijdag is geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag kun je er terecht van 9.00 tot 12.00 uur.

Wil je thuis genieten van deze wijnen zonder af te reizen naar Toscane? De Daniello en de Chianti Colli Senesi zijn ook te bestellen bij Glandorf & Thijs.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *