Download gratis de Ciao tutti app!

Druiven plukken & wijn proeven bij Villa Medicea di Lilliano

Langzaam kleuren de wijngaarden goudgeel, dieprood, kastanjebruin en donkerpaars. De druiven zijn geplukt en geperst, de vaten zijn gevuld. Nu is het afwachten hoe deze nieuwe oogst zal smaken…

Processed with VSCO with c2 preset© Valentina Dainelli | Too Much Tuscany

Van druivenrank tot vat
We kregen deze zomer opvallend veel vragen over de druivenoogst in Italië. Jullie wilden niet alleen weten waar je kunt helpen bij de druivenpluk, maar ook hoe de druivenoogst nu precies in zijn werk gaat.

Om daar antwoord op te kunnen geven, nemen we een kijkje bij een van onze favoriete plekjes in Toscane: Villa Medicea di Lilliano. Hier plantte de Malenchini-familie in 1930 de eerste wijnstokken. Het land rondom de schitterende Medici-villa werd omgetoverd tot een groene lappendeken van wijngaarden en olijfboomgaarden.

Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (17) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (18)

Na een paar jaar werden de eerste flessen Chianti gebotteld. Tegenwoordig maakt de Malenchini-familie naast Chianti ook Chianti Colli Fiorentini en de Super Tuscan Bruzzico, allemaal onder het toeziend oog van de huidige eigenaresse, Diletta. Zij weet als geen ander wanneer de druiven rijp genoeg zijn en het tijd is voor de oogst.

Dit jaar vond de druivenpluk al eind september plaats. De druiven hadden lang genoeg kunnen zonnebaden om de benodigde concentratie suiker te verzamelen en mochten aan hun lange reis naar de fles beginnen.

Processed with VSCO with q3 preset© Valentina Dainelli | Too Much Tuscany

De druivenpluk in beeld
De familie Malenchini nodigde een aantal Italiëbloggers uit om te komen helpen bij de druivenpluk, die helemaal met de hand plaatsvindt om alleen de allerbeste druiven te selecteren. Zelf konden we er helaas niet bij zijn (Saskia bezocht namelijk de Salone del Gusto in Turijn, Elena was in Matera en Felice volgde een pelgrimsroute in Umbrië), maar dankzij de verhalen en foto’s van onze collega’s Nardia (van Lost in Florence) en Valentina (van Too Much Tuscany) kunnen we jullie toch laten meegenieten van het hele proces.

Lost_in_Florence_Nardia_Plumridge_Wine_Harvest-3 Lost_in_Florence_Nardia_Plumridge_Wine_Harvest-9 Lost_in_Florence_Nardia_Plumridge_Wine_Harvest-16 Lost_in_Florence_Nardia_Plumridge_Wine_Harvest-17© Nardia Plumridge | Lost in Florence

Nadat de druiven zijn geplukt, worden ze verzameld en geperst. Zowel het sap als de schilletjes van de druiven worden vervolgens ongeveer twee weken lang in een tank opgeslagen, waarbij het mengsel ongeveer drie keer per dag wordt doorgeroerd. Tijdens deze zogenaamde rimontaggio zorgen de druivenschillen ervoor dat de wijn kleur krijgt.

Na deze twee weken is de wijn svinato, hetgeen betekent dat de schilletjes van het sap worden gescheiden. Ze worden nog een laatste keer geperst en dan rest alleen het druivensap. Dat mag nog eens drie maanden fermenteren, voordat de wijn in houten vaten wordt opgeslagen en de echte rijping kan beginnen.

Processed with VSCO with c2 preset Processed with VSCO with c2 presetProcessed with VSCO with c2 preset Processed with VSCO with c3 preset Processed with VSCO with c2 preset Processed with VSCO with q3 preset Processed with VSCO with q3 presetProcessed with VSCO with c3 preset© Valentina Dainelli | Too Much Tuscany

Proef de wijn van de Malenchini’s
Benieuwd naar de heerlijke wijn van de familie Malenchini? Villa Medicea di Lilliano heeft een eigen wijnwinkel, waar je de verschillende wijnen die op het landgoed gemaakt worden kunt proeven en kopen. Saskia schoof nadat de pluk was voltooid en de rust weer was teruggekeerd aan voor een uitgebreide proeverij van de volle rode wijnen, die perfect passen bij het herfstweer en bij lange winteravonden aan tafel.

Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (7) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (10) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (12)Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (6) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (27) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (31)Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (21) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (26) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (29) Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (33)

Voor een uitgebreide wijnproeverij met lunch kun je het beste even reserveren (via info@malenchini.it of 0039055642602).

In de winkel is ook de olijfolie te koop die op het landgoed wordt gemaakt. Half november wordt de nieuwe oogst olijven geplukt, waarbij Saskia samen met een paar andere bloggers een handje zal gaan helpen. Een verslag van de pluk volgt zodra de eerste olijven geperst zijn en we ook van dit vloeibare goud hebben kunnen proeven!

Villa-Medicea-di-Lilliano-Malenchini-wijn-Toscane (5)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *