Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castello di Roncade – slapen en wijn proeven in een betoverend kasteel bij Treviso

Droom je van een romantisch weekendje weg in een kasteel? Bij Castello di Roncade, tussen Venetië en Treviso, worden dromen werkelijkheid! Je kunt hier in sprookjesstijl overnachten, met dank aan het zestiende-eeuwse kasteel met imposante uitkijktorens. Het perfecte decor voor je vakantie én de ideale uitvalsbasis om de regio Veneto te verkennen.

Er was eens…
Er wacht je een warm welkom, waarbij de familie Ciani Bassetti je graag meer vertelt over deze bijzondere plek én over de traditie van het wijn maken, die de familie hier nog altijd in ere houdt.

De geschiedenis van Castello di Roncade gaat ver terug. Wat de familie heeft kunnen ontdekken, is dat in 1508 de villa werd gebouwd. De muren, de torens bij de brug en de slotgracht waren toen al klaar.

Het ontwerp is van de hand van de gerenommeerde Venetiaanse architect Mauro Coducci, die ook de klokkentoren op het Piazza San Marco in Venetië op zijn naam schreef. Het kasteel is een uniek voorbeeld van renaissance-architectuur; de villa zelf is pre-Palladiaans. Extra bijzonder is dat dit de enige villa is in die stijl mét middeleeuwse muren met kantelen en torens rondom.

De plek zelf werd ook voor de bouw van de villa al gedomineerd door een kasteel. De huidige villa werd namelijk gebouwd op de overblijfselen van een tiende-eeuws kasteel, dat in bezit was van de graven van Collalto en in de twaalfde eeuw werd verwoest door Cangrande della Scala.

Pas in de zestiende eeuw gaf Girolamo Giustinian, een vooraanstaande familie in de geschiedenis van de Republiek Venetië en lid van de Venetiaanse aristocratie, opdracht om het kasteel te bouwen op de ruïnes van zijn voorganger.

Het kasteel dat hij voor ogen had en dat de architect perfect wist neer te zetten, is nog altijd het kasteel zoals wij het nu nog kunnen bewonderen. De villa wordt ook nu nog ‘bewaakt’ door beelden van Venetiaanse soldaten, die symbool stonden voor de machtige Venetiaanse Republiek en het kasteel symbolisch moesten beschermen.

Toen er geen nazaten van de familie Giustinian meer waren, kwam het kasteel in 1931 in handen van de familie Ciani Bassetti, die nog altijd eigenaar is.

Voor even thuis in het kasteel
Om de rijke geschiedenis van Castello di Roncade te kunnen delen met anderen, besloot de familie Ciani Bassetti eind jaren tachtig om een bed & breakfast in het kasteel te maken. Drie van de vier torens werden prachtig gerenoveerd en omgetoverd tot gastenverblijven; in de villa zelf werden een aantal kamers ingericht in Venetiaanse stijl, met antieke meubels.

Onze favoriete plek is de suite in de villa, met uitzicht op de tuin én met terras! Stel je eens voor dat je ’s ochtends de deuren naar het terras opent, terwijl de eerste zonnestralen zich aandienen en je vanaf de balustrade uitkijkt over de tuin… Dan voel je je de koning(in) te rijk!

Het kasteel wordt omgeven door prachtige groene tuinen. Na een ochtendwandeling schuif je aan voor een heerlijk ontbijt met cornetti (zoete croissants), zelfgebakken cakes, kaas, vleeswaren, eieren, yoghurt, ontbijtgranen en vers fruit.

Voor de gasten van de bed & breakfast is er een fijn zwembad in de tuin gezet, waar het tijdens de warme zomerdagen goed toeven is.

Wijn proeven op het kasteel
Toen de familie Ciani Bassetti goed en wel gesetteld was in het kasteel, was het voor Baron Tito Ciani Bassetti tijd om zijn lang gekoesterde droom waar te maken en dus startte hij in de jaren zestig met het maken van wijn.

De traditie van het wijn maken werd door de familie Bassetti van generatie op generatie doorgegeven. Inmiddels staat Vincenzo Ciano Bassetti aan het roer van het wijnhuis van Castello di Roncade.

Het gebied van de vroegere Republiek Venetië was al sinds de Romeinse tijd meer dan geschikt om druiven te telen, met dank aan de vruchtbare grond en de vele zonuren. Achter het kasteel ligt tegenwoordig maar liefst honderdtien hectare wijngaard, waarvan de druiven in combinatie met de kleigrond en het zachte klimaat nog altijd zorgen voor goede kwaliteitswijnen, waaronder een aantal mooie DOC-wijnen en prosecco’s.

In 2014 werd het proces van het wijn maken verplaatst van het kasteel naar een plaatsje in de buurt, maar op het kasteel kun je gelukkig nog steeds kennismaken met de wijn van Castello di Roncade.

Tijdens een kasteeltour bezoek je de villa en de privékapel (waar je de bustes van Girolamo Giustinian en zijn vrouw kunt zien), de wijngaard en de wijnkelders. Aansluitend proef je vier verschillende wijnen.

De zogenaamde Cantina Experience is nog iets uitgebreider, met na de tour vijf wijnen om te proeven, in combinatie met lokale lekkernijen. Na afloop kun je natuurlijk ook een voorraadje voor thuis inslaan bij de wijnwinkel.

Wil je romantisch overnachten op dit kasteel? Je vindt het Castello di Roncade aan de Via Roma 141 in Roncade, even buiten Treviso. Via deze link vind je meer informatie over beschikbaarheid en tarieven.

Het kasteel is overigens ook een magische setting voor een bruiloft, met een uitgebreid diner onder de gewelven van de middeleeuwse muren!

Ontdek de omgeving van Castello di Roncade
Het kasteel ligt aan de rand van het charmante dorpje Roncade, waar je ’s avonds goed terecht kunt voor een aperitivo en een diner. In de lente en herfst vormt het kasteel het decor van een grote markt met kunst en handgemaakte spulletjes.

Als je verblijft op Castello di Roncade ligt de regio Veneto aan je voeten. Ga een dagje naar Venetië (met als voordeel dat je na uren slenteren weer terug kunt naar de rust op het kasteel) of bezoek de stadjes Chioggia en Caorle.

Ook Treviso is een aanrader voor een dagje uit, net als Padova, een bruisende studentenstad met een mooi oud centrum. Wie van architectuur houdt, zit ook goed in de regio Veneto. Hier vind je namelijk zestiende-eeuwse villa’s van de beroemde architect Andrea Palladio.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *