Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik op 2018: ruim 600 blogs & een bezoek aan álle Italiaanse regio’s

Ciao tutti! Het einde van 2018 nadert, dus is het tijd voor een terugblik op een bijzonder mooi reisjaar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Ciao tutti dat we in één jaar tijd álle twintig regio’s van Italië hebben bezocht.

We keerden terug naar favoriete bestemmingen maar ontdekten ook weer regelmatig nieuwe plekken. Dat betekende dat we afgelopen jaar ontelbaar veel kilometers reisden: per auto, met de trein, met het vliegtuig, per boot, op een Vespa, op de fiets en te voet. We pakten gezamenlijk zo’n veertig keer onze koffers. Al deze reizen leidden tot ruim 600 nieuwe artikelen, met – een kleine mijlpaal – het 5000 ste artikel dat Saskia na ruim acht jaar bloggen schreef.

Maar daar bleef het niet bij. Saskia schreef dit jaar meer dan 100 nieuwsbrieven, postte meer dan 400 foto’s op Instagram en hield in april haar nieuwe boek, Mijn Italië, voor het eerst in handen.

Er waren ook een paar mooie persmomenten, van interviews tot boekreviews. Trots waren we op de vermelding van onze road trip in Puglia in het magazine van Sunny Cars.

De grootste verrassing: een artikel op de website van de lokale krant uit Brindisi. Naar aanleiding van Saskia’s bezoek aan de stad en de daaropvolgende blog over Brindisi, wijdden zij op hun beurt een artikel aan Saskia’s artikel, dat vervolgens bijna duizend keer werd gedeeld.

Alle regio’s kregen in de zomer van 2018 een prominentere plek op de homepage van Ciao tutti, die we compleet vernieuwden. Een hele klus, maar we zijn nog elke dag blij met het resultaat. Het is toch wat makkelijker zoeken zo, als je informatie aan het verzamelen bent voor je volgende vakantie.

Ook nieuw in 2018: een overzichtelijke agenda per maand, met evenementen en tentoonstellingen in Italië, Nederland en Vlaanderen plus mooie printables, voor aan je eigen muur of om cadeau te doen. We maakten al prachtige prints voor bijzondere gelegenheden als huwelijken in Italië, verjaardagen en zelfs voor een aanzoek!

Dankzij alle nieuwe artikelen die we in 2018 online zetten en jullie niet aflatende enthousiasme Ciao tutti te bezoeken en te tippen aan familie en vrienden, overstegen we afgelopen de zomer de grens van 200.000 unieke bezoekers per maand. Allemaal bijzonder mooie mijlpalen, waar we zo aan het einde van het jaar extra dankbaar op terugkijken!

Rome & omgeving
We begonnen het jaar in Rome. Een goed begin bleek het halve werk, want we zagen de Eeuwige Stad nog vaak terug afgelopen jaar. Tim verbleef er bijna twee weken, eind januari, Wendelijn was er net iets later en Saskia genoot in maart een week van oude bekenden en nieuwe ontdekkingen in de Eeuwige Stad.

In april keerde Saskia even terug in Rome, al zag ze de stad maar vluchtig. Op het programma stond toen vooral veel moois buiten de stad, zoals Cività di Bagnoregio, het Lago di Bolsena en het Parco dei Mostri in Bomarzo.

In juni had Saskia na een reis door de regio Molise precies 24 uur tijd in Rome. Veel te kort, maar gelukkig wist ze toen al dat ze in het najaar zou terugkeren, samen met Willemijn. Uiteindelijk bleef Saskia toen bijna twee weken in Rome, omdat een bezoek aan Terracina door het enorme noodweer helaas in het water viel. Hiermee werd Rome de plek die we dit jaar het vaakst én het langst bezochten.

Jesper woont in de Eeuwige Stad en maakt regelmatig een mooi artikel voor ons, dit jaar onder meer over het poppenziekenhuis aan de Via Ripetta, het nieuwe museum voor moderne kunst, Palazzo Merulana, en marmerkunstenaar Franco.

Liza verhuisde van Turijn naar Rome, waar ze een prachtig nieuw thuis vond in de wijk Little London. Vanuit haar nieuwe woonplaats schreef ze onder meer over moderne architectuur in Rome en over de studentenwijk San Lorenzo.

Puglia
Na Rome brachten we dit jaar de meeste tijd door in Puglia. We reisden er bijna net zo vaak heen als naar Rome, maar we bleven hier veel langer. Djoni, Elena en Paul gingen alle drie al vroeg in het jaar op ontdekking in Puglia, naar vrij onbekende bestemmingen.

Zo was Djoni te gast in Ascoli Satriano en omgeving, verkende Elena de lagune van Lesina, helemaal in het noorden van de regio, en ontdekte Paul Barletta, Andria en Trani.

Saskia en Carola namen het stokje in mei over, voor een heerlijke roadtrip door met name de Valle d’Itria. Later stippelden we ook een heerlijke route langs de kust van de Salento voor je uit. In november keerden ze nog even terug, voor een langer bezoek aan Lecce, om foto’s te kunnen maken voor Saskia’s nieuwe boek.

Ook Nadine liet zich verleiden door de charme van Puglia. Net als Saskia en Carola logeerde ze in een trullo. Begin januari publiceren we op veler verzoek een lijstje met trulli waarin je kunt overnachten, dus mocht je je vakantie nog moeten boeken…

Matera (Basilicata)
Matera is in 2019 Culturele Hoofdstad van Europa. Om jullie tijdig van tips te voorzien, reden Saskia en Carola tijdens hun eerste bezoek aan Puglia even de grens over, op zoek naar de mooiste (en lekkerste) plekken van Matera.

Staat een bezoek aan Matera voor 2019 op de planning, check dan zeker dit artikel met 19 tips voor Matera, met zowel culturele als culinaire adresjes die je niet ook in elke andere reisgids vindt.

Calabrië
Dankzij Hans en Marga konden we ook Calabrië aan onze lijst bestemmingen toevoegen dit jaar. Ze bezochten het uiterste zuiden van Calabrië, met oude Griekse dorpjes in het woeste berglandschap van de Aspromonte. Ook vereerden ze het dorp Badolato met een bezoek. Het verslag van hun bezoek aan dit middeleeuwse dorp lees je in januari.

Napels & Campanië
Het zuiden bleek erg populair dit jaar, zo blijkt uit alle blogs over Napels en Campanië. Paul was er in februari al even kort, voor een bezoek aan Bar Mexico, en Erwin bracht er zijn zomervakantie door, met een bezoek aan buffelmozzarellaboerderij Tenuta Vannulo. Tim verbleef er twee volle weken in december, om te genieten van de bijzondere kerstsfeer in Napels:

Bovendien mochten we dit jaar drie nieuwe gastbloggers uit dit stukje Italië verwelkomen: Felicia van SalernoTravel en Iris & Joël van Ontdek Napels. Elke maand delen zij fijne tips voor je bezoek aan Napels, de Amalfikust en andere pareltjes in Campanië.

Abruzzo & Molise
Willemijn reisde eind mei naar Abruzzo, waar ze onder meer in de voetsporen van Escher trad en genoot van prachtige bergdorpjes als Scanno en Bominaco. Ze proefde de kleurrijke confetti uit Sulmona en stond ademloos te kijken naar de opgegraven schatten van Alba Fucens, aan de voet van de Monte Velino.

Een paar weken later treinde Saskia van Rome dwars door Italië naar Molise, de jongste regio van Italië, die ooit samen met Abruzzo één regio vormde. Haar tips voor Termoli en een verslag van het street art festival in Civitacampomarano staan al online.

Le Marche & Umbrië
Le Marche bezochten we dit jaar slechts één keer. Paul was er in de herfst, voor een bezoek aan onder meer Urbino en de provincie van de honderd dorpjes. Gelukkig stuurde Vanessa van Villa Bussola ons eerder dit jaar een regelmatige update uit haar thuisregio, met onder meer een mooie wandeling in Ascoli Piceno en de beste tips voor een vakantie met kinderen in het zuiden van Le Marche.

Umbrië bezochten we wat vaker. Saskia beet het spits af in april, met een bezoek aan Orvieto en Città della Pieve. Erwin volgde, met onder meer een bezoek aan Castiglione del Lago, Assisi en een heuse wijnsafari. Marloes bezocht Umbrië in oktober, met een delegatie van Unesco, maar helaas was het toen ontzettend slecht weer.

Gastblogger Heleen, die in Umbrië woont, maakte dit jaar overigens ook een onmisbare lijst voor wie op vakantie gaat in Umbrië, met 50 dingen om te doen als je in Umbrië bent.

Toscane
Sinds Saskia in Florence en Siena gestudeerd heeft, gaat ze er elk jaar wel een paar keer heen om vrienden op te zoeken. Florence sloeg ze dit jaar voor het eerst over – het kwam er gewoon niet van. Gelukkig staat er voor eind februari weer een bezoek aan de renaissancestad gepland.

Dankzij Annerike genoot Saskia op afstand wel mee van Florence. Annerike was er in december, voor een taalcursus via Italstudio. Ze doet uitgebreid verslag van haar belevenissen in januari.

Siena bezocht Saskia dit jaar gelukkig wel, en zelfs twee keer: in februari om er haar verjaardag te vieren, in september om Felice en haar vriend (die tegenwoordig in Argentinië wonen) rond te kunnen leiden.

Ook bezocht Saskia dit jaar andere pareltjes in Toscane: de Mugello, Volterra en omgeving, Chiusdino en de Abbazia di San Galgano, Pietrasanta, Lucca en de streek Lunigiana, tegen de grens met Ligurië aan.

Paul verkende Toscane op een unieke manier. Tijdens The Vespa Trip zoefde hij van Pisa naar Florence en weer terug. Een onvergetelijke ervaring!

Veneto (met Verona)
Ook Tim en Annerike sprongen op een Vespa om mooie ritten te maken. Tim verkende met Vespa Rent Dolomiti een prachtig onbekend(er) deel van de regio Veneto, Annerike verkende met Motoragazzi de Valpolicella en zoefde op haar rode Vespa ook langs het Gardameer. Ze plakte er nog een weekendje Verona aan vast, want als je dan toch in de buurt bent…

Lombardije & Valle d’Aosta
Nadine maakte een mooie reis door Italië, waarbij ze in meerdere regio’s neerstreek voor ze haar eindbestemming aan het Gardameer bereikte. Ze stopte onder meer in Valle d’Aosta, om haar partner te laten zien welke mooie plekjes ze tijdens een persreis in 2017 had ontdekt.

Inge deelt elke maand een nieuw verhaal uit Milaan, de hoofdstad van Lombardije. Ze nam ons mee naar de nieuwe Starbucks in Milaan en naar de net geopende Biblioteca degli Alberi, een ‘bibliotheek vol bomen’.

Ook Marloes kan Lombardije van haar lijstje afstrepen. Zij bracht een vierdaags bezoek aan Pavia, waarover je volgend jaar meer zult lezen!

Piemonte
Erwin vierde in januari feest in Turijn, ter ere van de dertigste verjaardag van de Fiat Tipo. Ook Liza was in Turijn te vinden, voor een bezoek aan het Lavazza Museum, een selectie van de beste plekken voor een aperitivo en van fijne restaurants met industrieel design. Ook maakte ze een artikel over street art.

Pascal was in Barolo, waar hij op bezoek ging bij een broodstengelbakker. Natascha en Nicolas zorgen geregeld voor mooie tips uit Piemonte, waar ze wonen en werken, met dit jaar een aantal mooie wandelingen, een bezoek aan de geitenboerderij van de buren en de lekkerste ravioli ter wereld.

Ligurië
Natascha en Nicolas stippelden begin 2018 ook een mooie route uit langs de Bloemenrivièra. Ook Annerike bezocht de Bloemenrivièra, voor een taalcursus in Sanremo. Natuurlijk was er naast het studeren ook tijd voor leuke dingen, zoals een sunset aperitivo tour op een zeilboot!

Saskia was in oktober een dikke week in Ligurië. Vanuit Levanto maakte ze mooie fietstochten (waarover volgend jaar meer), maar ze verkende ook het charmante Sarzana (een blog volgt eveneens in het nieuwe jaar). Wel al online staat het artikel over een van de meest rustige plekken van de Cinque Terre

Emilia-Romagna
Saskia bezocht het altijd gezellige Bologna, voor een wandeling onder de kilometerslange portici en een onverwacht kijkje op de grachten van de stad.

Vanuit Bologna treinde ze naar Parma, voor een bezoek aan Patrizia van B&B Al Battistero d’Oro, die inmiddels een goede vriendin geworden is. Nadine was zo enthousiast geworden van Saskia’s verhalen, dat ze van de zomer ook genoot van Parma én van Patrizia’s gastvrijheid.

Trentino-Alto Adige & Friuli-Venezia Giulia
Marloes ging op pad in Val di Fassa, voor een mooie wandeling in de wolken en een kennismaking met de Ladinische cultuur. Ook genoten we van winters Zuid-Tirol, een magisch winterwonderland!

Dankzij de Wijndiva’s kwamen we ook in Friuli-Venezia Giulia, voor een bezoek aan wijnhuis Stanig, niet ver van de grens met Slovenië.

Sicilië & Sardinië
Hoewel we veel in het zuiden van Italië waren, waren we minder op Sicilië dan voorzien. Saskia’s zomerse zeilreis viel in het water, maar gelukkig genoot Inge wel van onder meer Erice en Mazara del Vallo.

Uiteindelijk kwam het wel goed uit dat Saskia daardoor van de zomer iets meer thuis was dan voorzien, want zo had ze meer dan genoeg tijd om al haar bezittingen in te pakken voor een verhuizing naar Maastricht.

Sinds september is Maastricht nu onze uitvalsbasis en vooralsnog bevalt dat heel goed. Maastricht is natuurlijk een heerlijke stad (letterlijk en figuurlijk), met veel Italiaanse adressen. Saskia bezocht een aantal ‘gouwe ouwe’, zoals Vino & Friends, Coffeelovers, Bocca Lupo en Il Bacarò, maar ook al het nieuwe Il Fiore, een echt Italiaans adres aan de Maas.

Ondanks het feit dat we in Italië gezamenlijk minimaal tien keer ons gewicht in pasta, cornetti, risotto, gnocchi, kaas en salumi aten, kunnen we toch ook in eigen land het Italiaanse lekkers niet laten staan…

Last but not least waren we twee keer op Sardinië. Paul ging voor een lang weekend terug naar Albero Capovolto, waar hij vorig jaar zo had genoten, Annerike dwaalde na Saskia’s enthousiaste verhalen door de straatjes van Bosa.

Als Saskia haar deadline voor Mijn Puglia heeft gehaald, begint ze aan een nieuwe, geactualiseerde versie van de Sardinië Special, met nóg meer tips voor je vakantie. Dat is slechts een van de vele plannen voor 2019, dus op naar een mooi nieuw reisjaar!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *