Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piccola Londra – een stukje Londen midden in Rome (+ tips in Flaminio)

Van New York tot Toronto en van Göteborg tot Dublin: in veel niet-Italiaanse steden vind je een Little Italy, een straat of buurt die grotendeels door Italianen, of hun nakomelingen, wordt bewoond en waar veel Italiaanse restaurants en winkels te vinden zijn.

Maar heb je wel eens gehoord van Little London in Rome? Blogger Liza is kersverse bewoner van deze wel heel bijzondere straat in de Eeuwige Stad en vertelt je er alles over – inclusief de leukste tips in de buurt van Little London.

Liza: ‘Achter een hek aan de Viale del Vignola 50, in de wijk Flaminio, vind je een kleurrijk straatje dat niet direct in het Romeinse straatbeeld past. Bij nadere inspectie doen de vrolijk gekleurde huizen zelfs meer denken aan Notting Hill – maar dan wel met een strakblauwe lucht, pijnbomen en palmen op de achtergrond.

Piccola Londra, of Little London, is een straat van zo’n tweehonderd meter die je even van Rome naar de Britse hoofdstad transporteert. Klein Londen werd aangelegd aan het begin van de vorige eeuw, als onderdeel van het uit 1909 stammende bouwplan om van Rome een Europese metropool te maken.

Architectonisch experiment
Nadat Rome in 1871 de hoofdstad van Italië was geworden, schoten ambitieuze bouwplannen als paddenstoelen uit de grond, allemaal chaotisch door elkaar heen en zonder specifiek stedenbouwkundig plan. Dat plan kwam pas in 1909, toen de Brits-Italiaanse burgemeester Ernesto Nathan en stedenbouwer Edmondo Sanjust Teulada een piano regolatore maakten, waarin onder andere openbaar vervoer, parken en verschillende soorten woonwijken aangegeven waren.

Zo werd er onderscheid gemaakt tussen fabricanti (appartementencomplexen voor families), villini (laagbouw) en giardini (luxe residenties met tuinen). De adressen in Piccola Londra worden nog steeds aangegeven met de term villino plus het nummer.

De wijk Flaminio was de eerste wijk die volgens het Sanjust-plan aangelegd werd. Tussen de Via Flaminia en de Viale del Vignola mocht architect Quadrio Pirani een nieuw soort stedelijk patroon uitproberen, geïnspireerd op de Engelse Liberty-stijl: twee rijen huisjes met trappen die naar de voordeur leiden, privétuinen op de benedenverdieping en Britse brievenbussen.

Door de jaren heen is Piccola Londra grotendeels onaangeroerd gebleven (behalve twee lelijke gebouwen die er aan de kant van de Viale del Vignola bijgebouwd werden en het prachtige straatbeeld helaas iets minder mooi maken). Het is nog steeds een fotogenieke plek die figureert in menig videoclip (bijvoorbeeld die van het liedje Pezzo di Me van Levante) en Instagramfoto’s.

Ook een kijkje nemen? Neem tram 2 vanaf Piazza del Popolo tot aan Flaminia en je staat zo voor de deur. Ga liever niet op zondag, dan zijn veel van de omliggende cafés, restaurants en winkels gesloten.

Piccola Londra is aan beide kanten toegankelijk, zowel vanaf de Via Flaminia als vanaf de Viale del Vignola 50. Hoewel de straat voor auto’s is afgesloten met een hek, kunnen voetgangers de poort openduwen voor een wandelingetje langs de gekleurde huisjes. Wat wel goed om te weten is, is dat de straat officieel alleen voor bewoners is (dus maak geen herrie en blijf niet onnodig lang hangen).

Drie hotspots in de buurt van Piccola Londra
Liza tipt drie fijne plekken in de buurt van Little London. Allereerst meteen om de hoek van Viale del Vignola, waar je Hopsmind beer shop vindt (Via Donatello 1), een piepklein bierwinkeltje met ambachtelijke bieren uit Italië en daarbuiten. De eigenaar kan je perfect advies geven over welk biertje het beste bij jouw smaak past. Vervolgens neem je je aankoop mee naar huis of drink je ze op het bankje buiten op – de eigenaar zit nooit om een praatje verlegen.

Heerlijk ontbijten, maar ook lunchen of borrelen kan bij 20MQ Design & Caffè (Via Flaminia 314C), designshop en bistrot in één. De lunchkaart bestaat uit broodjes, salades en meer – allemaal gezond en biologisch en met voldoende opties voor vegetariërs en veganisten.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij alle hebbedingetjes: de eigenaren haalden uit heel Europa items die ze leuk vonden (inclusief een set Delftsblauwe vaasjes van &Klevering). Alles wat je ziet, inclusief de tafels en stoelen waaraan je eet, is te koop.

Zin in een middagje kunst? Op zo’n vijf minuten lopen vanaf Piccola Londra vind je het MAXXI (Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, Via Guido Reni 4A), het eerste Italiaanse museum dat zich volledig op ultramoderne kunst richt. Het gebouw steekt met zijn ontwerp (van de hand van de legendarische architecte Zaha Hadid) opvallend af tegen de naastgelegen, klassieke kerk. Ook het café/restaurant met zijn heerlijke, rustige terras onder de bomen is een aanrader.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *