Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Merulana – een nieuw museum voor moderne kunst in Rome

Wie een van de grote musea in Rome wil bezoeken, zoals Galleria Borghese of de Vaticaanse Musea, moet vaak al ver van tevoren een kaartje reserveren. Gelukkig zijn er ook veel minder bekende musea, die qua collectie en onderkomen vaak niet onderdoen voor de grote publiekstrekkers.

Zo gaan we graag naar Palazzo Altemps, Centrale Montemartini en Palazzo Massimo alle Terme, om drie van die onbekendere musea te noemen. Sinds kort hebben we er een nieuwe favoriet bij: Palazzo Merulana, dat in mei 2018 de deuren opende.

Palazzo Merulana ligt aan de brede Via Merulana, die aan beide kanten wordt omzoomd door een rij bomen die in de zomer zorgen voor een schaduwrijk bladerdak. Het voormalige Ufficio d’Igiene, dat in 1929 werd voltooid maar tijdens de Tweede Wereldoorlog fors beschadigd raakte, werd in drie jaar tijd volledig gerenoveerd. Nu schittert er de kunstcollectie van de Fondazione Elena en Claudio Cerasi.

portret van Claudio & Elena Cerasi | Bernardo Siciliano (2016)

Vanaf de straat krijg je al een voorproefje, want dankzij de grote ramen kijk je zo in de Sala delle Sculture.

Binnen dwaal je rond tussen de buitengewoon indrukwekkende verzameling kunstwerken, die grotendeels gemaakt werden in de periode tussen de twee wereldoorlogen en die perfect samengaat met de stijl van het palazzo. Er zijn werken van onder meer De Chirico, Giuseppe Penone (wiens boomkunstwerken je wellicht in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam hebt gezien), Giacomo Balla en Jan Fabre (van wie we eerder unieke kunstwerken in Florence zagen).

Een kleine greep uit de collectie:

Piccoli saltimbacchi (kleine accrobaten) | Antonio Donghi (1938)
Antonietta Raphaël (1935-1948)
Pugile (bokser) | Guglielmo Janni (1937)
Donna con scimmia | Alberto Ziveri (1937)
Paesaggio urbano | Mario Sironi (1920)
L’evoluzione della tecnica | Gerardo Dottori (1920)
Ballo sul Fiume | Giuseppe Capogrossi (1936)
Calciatori | Ercole Drei (1929)

Het palazzo is echter niet alleen een expositieruimte; het biedt ook onderdak aan uiteenlopende culturele activiteiten, van lezingen en boekpresentaties tot theateruitvoeringen. Op de begane grond is er een cafè met een fijn terras. Neem zeker ook even een kijkje op het terras, voor een mooie blik op de daken van de Esquilijn!

Praktische informatie
Je vindt Palazzo Merulana aan de Via Merulana 121 in de wijk Esquilino (Esquilijn). Het museum is dagelijks geopend, behalve op dinsdag. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag kun je er terecht van 14.00 tot 20.00 uur, in het weekend van 10.00 tot 20.00 uur. Een kaartje kost slechts € 4,-. Meer informatie vind je op de website van Palazzo Merulana.

foto’s: Jesper Storgaard Jensen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *