Ga op pad met onze City Walks!

De abdij van San Galgano

Midden in het Toscaanse landschap, zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Siena, schittert een bijzondere abdij. Ondanks het feit dat deze abdij geen dak meer heeft en geen schitterende fresco’s of glas-in-loodramen om te bewonderen, is het een van de mooiste abdijen die we ooit in Italië hebben gezien.

San-Galgano-Toscane (1) San-Galgano-Toscane (2) San-Galgano-Toscane (3)

Op een vloer van gras vergaap je je aan de restanten van wat in de middeleeuwen een cisterciënzer klooster was. Als je hier in de vroege ochtend of de late avond komt, hoor je niks anders dan een serene stilte – slechts onderbroken door tjilpende vogels, scherende zwaluwen en krekels die de schoonheid van hun habitat bezingen.

De abdij werd gebouwd in de dertiende eeuw en was lange tijd in gebruik. De monniken leefden hier in stilte, in harmonie met de natuur en de seizoenen. Als je je ogen dicht doet, zie je ze met enige verbeeldingskracht nog in de kerkbanken zitten.

Geniet van alle details van de huidige abdijruïne. Anders dan in andere kerken ligt de schoonheid hier niet in fresco’s, koepelgewelven en altaarstukken, maar in het samenspel van stenen, licht, schaduw, zon en wolken. Elk hoekje is weer anders, op elk moment van de dag wachten nieuwe verrassingen in combinatie met de steeds veranderende hemel.

San-Galgano-Toscane (4) San-Galgano-Toscane (4a) San-Galgano-Toscane (4b) San-Galgano-Toscane (5) San-Galgano-Toscane

Loop vanaf de abdij ook zeker even de Montesiepi op, een heuvel op zo’n tien minuten loopafstand. Op deze heuvel ligt een kleine kapel, La Rotonda di Montesiepi. Ook hier een mysterieuze sfeer, die grotendeels te danken is aan het bijzondere relikwie dat hier te bekijken is: ‘het zwaard van San Galgano’.

Montesiepi-San-Galgano-Toscane-1 Montesiepi-San-Galgano-Toscane-2

De vloer van de ronde kapel wordt onderbroken door een stuk rots, waaruit een klein stukje van een zwaard steekt. Het zwaard zou in 1170 in de steen terecht zijn gekomen, volgens een bekende legende door toedoen van ene ridder Galgano. Galgano werd in 1147 geboren, in de buurt van Siena. Hij groeide op en besloot zich al jong bij de strijdkrachten van Siena aan te sluiten. Hij was trots op zijn carrière én op zijn zwaard, dat hij dag en nacht bij zich droeg.

Tot hij op een nacht droomde over de aartsengel Michaël, die hem meenam naar Montesiepi. Hier werd Galgano opgewacht door de twaalf apostelen, die hem vroegen het zwaard voorgoed neer te leggen en in plaats daarvan een carrière als monnik te overwegen.

Galgano zag dit niet zitten. Hij antwoordde dat het erg lastig zou zijn om zijn leven zo drastisch om te gooien. Nét zo lastig als met zijn zwaard, waarmee hij kon lezen en schrijven, een rots te splijten. Om zijn woorden kracht bij te zetten, sloeg hij met zijn zwaard op de rots. Tot zijn grote verbijstering verdween het zwaard grotendeels in de steen.

Galgano zag dat als een teken van boven en besloot gehoor te geven aan het verzoek van de apostelen. Van de ene op de andere dag was hij geen ridder en soldaat meer, maar leefde hij als een kluizenaar in de heuvels rondom Montesiepi, met als enige gezelschap de wilde dieren, de zon, de maan en de sterren.

San-Galgano-Toscane (7)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

  1. San Galgano ligt ten zuidwesten van Siena ipv zuidoosten. Minor detail 😉

  2. Je hebt uiteraard helemaal gelijk, ik heb het aangepast. Grazie!

  3. Leontine Streefkerk

    Tip voor een wel heel bijzondere ervaring: woon een open lucht opera bij in San Galgano en plak er een verblijf aan vast bij het nabijliggende Borgo Santo Pietro, een relais & Chateau met Michelin ster. Onvergetelijk!

  4. Grazie voor deze mooie tip Leontine, die gaat ook nog op mijn wensenlijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *