Home » Reizen door Italië » Toscane » De Abbazia di San Galgano – een abdij zonder dak
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De Abbazia di San Galgano – een abdij zonder dak

Midden in het Toscaanse landschap, zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Siena, schittert de Abbazia di San Galgano. Ondanks het feit dat deze abdij geen dak meer heeft en geen schitterende fresco’s of glas-in-loodramen om te bewonderen, is het een van de mooiste abdijen die we ooit in Italië hebben gezien.

San-Galgano-Toscane (1) San-Galgano-Toscane (2) San-Galgano-Toscane (3)

Een abdij met een sterrenhemel als dak
Gianna is er kind aan huis. Ze neemt Saskia er op een vroege vrijdagochtend in september mee naartoe.

Saskia: ‘Op een vloer van kiezels vergaap je je aan de restanten van wat in de middeleeuwen een Cisterciënzer klooster was. Als je hier in de vroege ochtend of de late avond komt, hoor je niks anders dan een serene stilte – slechts onderbroken door tjilpende vogels, scherende zwaluwen en krekels die de schoonheid van hun habitat bezingen.

De abdij werd gebouwd in de dertiende eeuw en was lange tijd in gebruik. De monniken leefden hier in stilte, in harmonie met de natuur en de seizoenen. Als je je ogen dicht doet, zie je ze met enige verbeeldingskracht nog in de kerkbanken zitten.

Anders dan in andere kerken ligt de schoonheid hier niet in fresco’s, koepelgewelven en altaarstukken, maar in het samenspel van stenen, licht, schaduw, zon en wolken. Elk hoekje is weer anders, op elk moment van de dag wachten nieuwe verrassingen in combinatie met de steeds veranderende hemel.

San-Galgano-Toscane (4a)

Zoek de architect van de abdij
Alle kapitelen zijn anders versierd. Het zijn allemaal ware kunststukjes, maar het meest bijzonder is het kapiteel met daarop ook het hoofd van de architect van de abdij. Kun je hem vinden?

De abdij is in juni en september geopend van 9.00 tot 19.00 uur. In juli en augustus kun je van 9.00 tot 20.00 uur terecht. In april, mei en oktober sluit de abdij om 18.00 uur, in maart en november om 17.30 uur. Een kaartje kost € 3,- (parkeren is gratis).

Het zwaard van San Galgano
Loop vanaf de abdij ook zeker even de Montesiepi op, een heuvel op zo’n tien minuten loopafstand. Op deze heuvel ligt een kleine kapel, La Rotonda di Montesiepi.

Ook hier hangt een mysterieuze sfeer, die grotendeels te danken is aan het bijzondere relikwie dat in de kapel wordt bewaard: het zwaard van San Galgano.

Montesiepi-San-Galgano-Toscane-2

De vloer van de ronde kapel wordt onderbroken door een stuk rots, waaruit een klein stukje van een zwaard steekt. Het zwaard zou in 1170 in de steen terecht zijn gekomen, volgens een bekende legende door toedoen van Galgano, een ridder.

Galgano werd in 1147 geboren, in de buurt van Siena. Hij groeide op en besloot zich al jong bij de strijdkrachten van Siena aan te sluiten. Hij was trots op zijn carrière én op zijn zwaard, dat hij dag en nacht bij zich droeg. Tot hij op een nacht droomde over de aartsengel Michaël, die hem meenam naar Montesiepi. Hier werd Galgano opgewacht door de twaalf apostelen, die hem vroegen het zwaard voorgoed neer te leggen en in plaats daarvan een carrière als monnik te overwegen.

Galgano zag dit niet zitten. Hij antwoordde dat het erg lastig zou zijn om zijn leven zo drastisch om te gooien. Nét zo lastig als met zijn zwaard, waarmee hij kon lezen en schrijven, een rots te splijten. Om zijn woorden kracht bij te zetten, sloeg hij met zijn zwaard op de rots. Tot zijn grote verbijstering verdween het zwaard grotendeels in de steen.

Galgano zag dat als een teken van boven en besloot gehoor te geven aan het verzoek van de apostelen. Van de ene op de andere dag was hij geen ridder en soldaat meer, maar leefde hij als een kluizenaar in de heuvels rondom Montesiepi, met als enige gezelschap de wilde dieren, de zon, de maan en de sterren.

Wine Bar Salendo 
Als je na je bezoek aan de kapel via de verharde weg terug naar de parkeerplaats loopt, wandel je langs Wine Bar Salendo. Hier kun je niet alleen terecht voor een glas wijn, maar ook voor een cappuccino (of andere drankjes) en een lekkere lunch. Salendo heeft een groot terras, met zitjes en picknickbanken én een aantal speeltoestellen voor de jongste bezoekers.

Wine Bar Salendo is geopend van 10.30 tot 19.00 uur. Er is ook een aparte parkeerplaats voor gasten (die iets hoger ligt dan de parkeerplaats voor de Abbazia di San Galgano, richting de Cappella di Montesiepi).’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *