Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x keer doen en proeven in Urbino

‘Urbino is een wonder,’ aldus Carlo Bo, een voormalig dichter en professor aan de universiteit van  Urbino. Het is inderdaad een parel, dit sfeervolle stadje in het noorden van Le Marche, met zijn prachtige palazzi die zijn opgetrokken uit verweerde stenen. Zeker in de herfst, als mistige mysterieuze heuvels Urbino omringen en er bijna een levend schilderij van maken!

Terecht dat deze parel van de renaissance al twintig jaar op de Werelderfgoedlijst van de Unesco prijkt. Paul en Lianne dwaalden een dagje door Urbino en delen vijf tips voor je bezoek aan deze prachtige stad.

Struin door de middeleeuwse straatjes en steegjes

Paul: ‘Urbino is één groot openluchtmuseum en leent zich perfect voor een heerlijke ontspannen wandeling door de middeleeuwse straatjes. Het is vooral genieten in het oudste gedeelte van Urbino, met minuscule steegjes en intieme pleintjes aan de voet van het hoger gelegen fort Albornoz.

De straatjes gaan hier flink omhoog en op elke hoek word je verrast door een prachtig uitzicht op de onderliggende heuvels of een bijzonder doorkijkje. In de smalle straatjes kun je bijna niet verdwalen omdat je altijd wel weer stuit op de middeleeuwse muur die Urbino volledig omsluit.

Bekijk het Palazzo Ducale vanuit verschillende oogpunten

Het indrukwekkende vijftiende-eeuwse Palazzo Ducale is van bijna elke plek in Urbino zichtbaar en torent letterlijk hoog boven de stad uit. Sta je met je neus ongeveer tegen het palazzo aan, dan heb je – behalve een stijve nek – een spectaculair zicht op de drie boven elkaar gelegen loggia’s en de twee sprookjesachtige torens.

Maar ook andere plekken bieden verrassend zicht op het palazzo. Er zijn twee uitzichtpunten vanwaar je een spectaculair zicht hebt op de kenmerkende twee torens. Via een prachtige wandeling klim je naar het Fort Albornoz, het hoogst gelegen punt van de stad.

Het is een van de favoriete hangplekken van de studenten. Het is er heerlijk ontspannen zitten met als bonus de mooiste kijk op Palazzo Ducale. Als wij er zijn, genieten een aantal studenten en een handjevol toeristen er van de rust en de aangenaam warme oktoberzon.

Net even buiten de stadsmuren bevindt zich het tweede spectaculaire uitzichtpunt, langs de Strada Panoramica. Vanaf deze weg heb je op diverse plekken prachtig zicht op een groot gedeelte van Urbino, met het Palazzo Ducale en de kathedraal als stralend middelpunt.

Proef de smaak van Urbino

Lunchen doe je in Urbino bij Antica Osteria Da La Stella (Via Santa Margherita 1), volgens vele locals de beste plek voor een pranzo – en dat kunnen we alleen maar beamen! Het ligt ietwat verscholen, op de eerste verdieping van een hoekpand. Mamma Giovanna en zoon Diego staan in een elegant interieur garant voor de lekkerste lokale pasta’s en andere lekkernijen.

De cappellacci di Parmigiano Reggiano su crema di sedano rapa, stinco al forno e il suo ristretto smelten in onze mond. De passatelli mantecati con tartufo nero doen daar overigens niet voor onder, wat een genot!

Heb je na de lunch nog zin in een heerlijke gelato dan tippen we Gelateria Sorbetto del Duca (Via Rafaello 1). In deze gelateria wordt alle ijs nog handmatig gemaakt, van uitsluitend biologische producten. De talloze heerlijke smaken ijs lachen je vanuit de vitrine toe en dat maakt het kiezen niet gemakkelijk…

Wij deden ons tegoed aan de smaken fior di latte (met alleen maar verse melk) en de plaatselijke specialiteit, L’Amarena di Cantiano. Wat een traktatie!

Bewonder de Stella Ducale

In het oude veertiende-eeuwse kloosterhotel Albergo San Domenico (Piazza Rinascimento 3) kun je een uniek symbool van Urbino bewonderen, de Stella Ducale. De lange sfeervolle lobby, grenzend aan de kloostertuin van dit hotel, hangt vol met deze prachtige handgemaakte sterren van glas, die een wiskundige perfectie uitstralen.

Eeuwenlang verlichtten ze de adellijke huizen van Urbino. Helaas worden ze nu nog slechts op één plek in Urbino gemaakt, bij Bottega d’Arte di Nevio Sorini (Via Mazzini 107), aan de voet van het Palazzo Ducale. Vittoria Gulini vervaardigt hier nog op traditionele wijze de prachtige sterrenlamp.

Driehoekige stukjes geslepen glas worden voorzien van messing frames, die vervolgens nauwkeurig aan elkaar gesoldeerd worden totdat het geheel één prachtige driedimensionale ster vormt. Eenmaal voltooid – voor één zo’n prachtige lamp heeft Vittoria twee werkdagen nodig – geeft de lamp vanuit elke hoek een unieke schittering.

Vittoria laat ons zien hoe ze dit werk al sinds dertig jaar met precisie en passie doet. Eerst samen met haar man, Nevio, naar wie het atelier is vernoemd, maar nu alweer tien jaar in haar eentje.

Vol bewondering aanschouwen we dit bijna uitgestorven ambacht. Indien je zo’n schitterende ster als souvenir mee naar huis wil nemen, pakt Vittoria hem met alle liefde ‘reisbestendig’ voor je in.

Shop in een van de vele leuke winkels

Hoewel Urbino slechts een klein stadje is, is er een groot aanbod aan originele winkels. Vooral in de Via Veneto, de Via Rafaello, de Via Mazzini en de Via Bramante stuiten we op een aantal leuke zaakjes met tassen, handwerk, kleding en schoenen.

Aan de Via Saffi bevinden zich diverse universiteitsboekhandels, zoals Libraccio di Miki Libreria. Snuffelen kan uitstekend bij Montefeltro Libri (Via Veneto 40), in een prachtig gewelfd pand. Hier verkoopt Catia verrassend leuke stationery, zoals vrolijk gekleurde notitieboekjes en sierlijk cadeaupapier, maar ook oude tekeningen, kunst- en kinderboeken, landkaarten, (lokale) kunstwerkjes, educatieve spellen en wereldbollen.

Iets verderop in dezelfde straat, op nummer 56/58, staan de exclusieve tassen van het lokale merk Piero Guidi te pronken in de etalages. Het traditionele familiebedrijf zit al sinds mensenheugenis op dit adres en de productie vindt ook nog altijd in Urbino plaats. Het symbool voor dit chique tassenmerk zijn twee vliegende engeltjes, die elkaar vreugdevol omhelzen. Dát straalt positieve vibes uit, precies waar Piero Guidi ook voor staat. Naast de prachtige kleurrijke tassen kun je er ook terecht voor portemonnees, shawls en riemen.

Ook de verborgen boekhandel annex restaurant Libreria Enoteca Atabulus (Piazza Rinascimento 7) mag je niet missen. Behalve het artistieke en smaakvolle interieur en een kunstzinnige cortile, binnenplaats, kom je hier voor een ontbijt, lunch, aperitivo of natuurlijk voor een van de vele aangeboden boeken.’

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *