Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

50 dingen om te doen als je in Umbrië bent

Heb je ooit een kreeftje zien zwemmen op zijn rug? Of een glas Sagrantino gedronken tussen de wijnranken? Nee? Reis dan af naar Umbrië en laat je verrassen.

Heleen woont in Umbrië, dicht bij de grens met Lazio, waar ze samen met haar man Ed Countryhouse B&B Vista sull’oliveto runt. Omringd door al het moois van deze regio heeft Heleen een lijst gemaakt van vijftig dingen die je in Umbrië kunt doen, zien, proeven of beleven.

Heleen: ‘Om eerlijk te zijn, kan ik een oneindig lange lijst maken, maar dit zijn voor mij de hoogtepunten van Umbrië:

1 Bezoek Spoleto. Loop over de Ponte delle Torri, bezoek de kerken, loop de ophaalbrug over van het kasteel, bezoek het Romeinse theater en bewonder het uitzicht.

2 Breng een bezoek aan La Casa del Cioccolato, ’het huis van chocolade’, in Perugia waar je de beroemdste producten van chocoladebedrijf Perugina kunt ontdekken én proeven. Je ziet bijvoorbeeld hoe de Baci (‘kussen’) worden gemaakt maar kunt er ook een cursus chocoladeverwerking volgen.

3 Verbaas je in het Foresta Fossile, het fossielenbos, van Dunarobba.

4 Geniet van een typisch Umbrische snack: bestel een crescia con lardo bij een pizzeria of minimarket.

5 Ga raften op de rivier de Nera.

6 Bezoek de Infiorata di Spello (dit jaar op 3 juni), waarbij het stadje wordt aangekleed met een kleurrijk bloementapijt. Ga ook de nacht ervoor naar Spello om te zien hoe de prachtige bloementapijten gemaakt worden.

7 Leer de heilige Francicus en de heilige Chiara kennen.

8 Bezoek de magische Valnerina en volg de route naar de Monti Sibillini.

9 Plan een stop op het Festa della Cipolla, het uienfeest, in Cannara.

10 Bezoek een frantoio (olijfolieperserij) en leer hoe je olijfolie proeft.

11 Breng een bezoek aan Assisi (met als grote publiekstrekker de fresco’s in de San Francesco) en dompel je onder in een surrealistische, magische, romantische, religieuze en tijdloze sfeer.

12 Laat je, met name in de herfst en de lente, verrassen door de kleurenpracht van het Umbrische landschap.

13 Ga paragliden vanaf de Monte Subasio.

14 Eet een broodje porchetta bij een kraam langs de weg.

15 Bewonder de Cascate delle Marmore, spectaculaire door mensenhanden aangelegde watervallen vlak bij Terni.

16 Luister naar de uitstekende muziek tijdens Umbria Jazz.

17 Breng een bezoek aan de nationale schilderijencollectie van Umbrië, gehuisvest in het Palazzo dei Priori in Perugia en bewonder werken van de Umbrische schilderschool, van de dertiende tot de negentiende eeuw. Laat je betoveren door het altaarstuk van San Antonio, door Piero della Francesca.

18 Volg een kleurrijke kunstroute in Perugia, aan de hand van de Percorsi Arti Artigianato Storia Tradizione, een bijzondere route die je kennis laat maken met kunst, ambachten, geschiedenis en traditie.

19 Als je in Bevagna bent, breng dan ook een bezoekje aan de San Silvestro-kerk uit 1195. Het is een opmerkelijk voorbeeld van romaanse architectuur in Umbrië.

20 Maak een wandeling op de grens van Umbrië en Le Marche en bewonder de zeldzame kreeftjes (chirocephalus marchesonii) in het Lago di Pilato, het ‘meer van Pilatus’. Deze kreeftjes zwemmen op hun rug!

21 Dompel je onder in het Festival dei Due Mondi, in Spoleto. Het is een internationaal evenement met muziek, kunst, cultuur en entertainment.

22 Ga naar La Scarzuola en kijk je ogen uit in deze ‘droom van stenen‘.

23 Probeer de spirituele Regel van Benedictus te begrijpen.

24 Ontdek de verborgen schoonheid van ondergronds Umbrië, bij Orvieto Underground, Narni Underground, de Romeinse cisterne in Amelia of de Rocca Paolina in Perugia.

25 Daal af in een technisch meesterwerk, de Pozzo di San Patrizio in Orvieto.

26 Ga picknicken tussen de olijfbomen (bijvoorbeeld tijdens Trevi Picnic).

27 Bezoek Foligno tijdens de Giostra della Quintana.

28 Wandel over de vele uitgezette paden van Umbria CAI en laat je inspireren door de stilte.

29 Verken het Umbrische landschap per e-bike.

30 Drink een aperitivo bij Bar Rinalducci in Narni Scalo en laat je verrassen door de lekkere hapjes die je bij je drankje krijgt.

31 Bestel een bord pasta con tartufo (truffelpasta) of pappardelle al cinghiale (brede lintpasta met saus van wild zwijn).

32 Duik samen met la mamma de keuken in voor een heerlijke kookles.

33 Geniet van de bloemenpracht als de Piano Grande in bloei staan (juni-juli).

34 Bezoek het truffelmuseum van Urbani in Scheggino en leer alles over het zwarte goud. Daarna kun je truffelgerechten proeven bij restaurant Re Tartù, eveneens in Scheggino.

35 Ga mee op truffeljacht!

36 Ontdek de kerk Madonna dei Bagni. De kerk was een bestemming voor veel zieke mensen die hier om genade kwamen vragen. De pottenbakkers van Deruta begonnen met de productie van votiefvoorwerpen in keramiek, die nu te zien zijn in de kerk. Het zijn er inmiddels zevenhonderd!

37 Bestel antipasti bij L’Ometto (Strada Calvese 128, Moricone) – en ook alleen maar dat, want je gaat echt rollend naar buiten! In vierentwintig gerechtjes proef je de veelzijdigheid van de Umbrische keuken.

38 Bezoek een dorp tijdens een historisch feest, zoals de Corso dei Ceri in Gubbio, Calendimaggio in Assisi, de Corsa all’Anello in Narni, San Pancrazio in Calvi dell’Umbria (alle vier in mei), de Mercato delle Gaite in Bevagna (juni) of de Giornate Medioevali in Poggio di Otricoli (juli).

39 Bekijk een voorstelling in het Teatro della Concordia, het kleinste theater ter wereld, in Monte Castello di Vibio.

40 Volg La Strada del Sagrantino, ‘de weg van de heilige wijn’, en drink een glas van deze Umbrische wijn tussen de wijnranken bij een van de vele wijnboeren in Montefalco.

41 Drink een glas wijn van typisch Umbrische druivensoorten zoals de Trebbiano, Ciliegiolo, of de Grechetto. Of proef de beroemde witte Orvieto Classico, zoals de naam al aangeeft uit Orvieto en omgeving.

42 Vergeet ook het Umbrische bier niet, zoals dit Benedictijner bier.

43 Bezoek de oudste olijfboom van Umbrië in Bovara, vlak bij Trevi, waarvan wetenschappers zeggen dat hij 1600 jaar oud is…

44 Bezoek een archeologische opgraving, zoals Ocriculum bij Otricoli, Carsulae bij San Gemini of Urbinum Hortense bij Cannara.

45 Rijd een rondje om het Lago di Trasimeno.

46 Bekijk het Kabinet van Rariteiten in het mummiemuseum van Ferentillo.

47 Huur een Vespa en verken Umbrië per scooter.

48 Help mee met de olijvenpluk!

49 Breng een bezoek aan een norcineria en proef van de vele soorten salami’s die hier te vinden zijn.

50 Koop de geurige Lenticchie di Castelluccio (linzen) en maak er een traditionele Umbrische linzensoep mee of dit heerlijke recept van Nigella Lawson.

Zoek je een plekje van waaruit dit allemaal bereikbaar is, boek dan je appartement mét elke dag een uitgebreid ontbijt bij Vista sull’oliveto. Ci vediamo in Umbria?’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *