Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

12 tips voor de beste aperitivo in Turijn

Wie houdt er nu niet van om aan het einde van de dag neer te ploffen op een terras of aan de bar, met een heerlijk drankje en wat hapjes? Het concept van aperitivo heeft inmiddels heel Italië veroverd, maar het gebruik ontstond eind achttiende eeuw in Turijn. Ciao tutti’s Liza ging op zoek naar de beste plekken voor een drankje en vertelt je meteen over de achtergrond van deze Italiaanse traditie.

Wat is aperitivo?
Liza: ‘Een aperitivo is een drankje voor de maaltijd, bedoeld om de eetlust op te wekken – vandaar de naam, die is afgeleid van het Italiaanse woord aprire (‘openen’). Het populairst zijn een glas wijn of een cocktail (vooral op basis van Italiaanse dranken, zoals Campari en vermout, waarmee cocktails als Negroni, Americano en Aperol Spritz worden gemaakt), maar een biertje of non-alcoholische frisdrank als chinotto, aranciata en Crodino kunnen ook.

Bestel je een drankje, dan krijg je er doorgaans wat te knabbelen bij – nootjes, olijven, grissini, stukjes kaas en/of wat vleeswaren met wat brood – maar er zijn ook cafés waar je voor een paar euro extra onbeperkt van een groot buffet met warme en koude gerechten kunt opscheppen (dat wordt ook wel apericena genoemd, een samentrekking van aperitivo en cena, of avondmaaltijd).

Het ontstaan van de aperitivo
Hoewel het concept van een drankje voor de maaltijd al duizenden jaren bestaat (in de tijd van de Romeinen werd er al over gerept), wordt het begin van de Italiaanse aperitivo-cultuur toegeschreven aan een gebeurtenis in Turijn. De stad heeft sowieso een rijke geschiedenis wat betreft sterke drank: de merken Martini, Cinzano, Punt e Mes, Cocchi en Riserva Carlo Alberto vinden er allemaal hun oorsprong.

Ook Gaspare Campari, de bedenker van de gelijknamige kruidenbitter, mixte op zijn veertiende al drankjes in de Bass Bar in Turijn (hoewel hij zijn beroemde drankje op latere leeftijd bedacht in Novara, vlak bij Milaan).

Maar het stokpaardje van de torinesi blijft toch wel de uitvinding van vermout, door Antonio Benedetto Carpano. Dat vond plaats in 1786, aan het Piazza Castello, het hart van de stad. Dit zou namelijk óók het startsein zijn geweest van de opkomst van de aperitivo-cultuur.

Om te kunnen voldoen aan de vraag van zijn rijke clientèle zou Carpano namelijk halverwege de achttiende eeuw zijn winkel jarenlang ononderbroken, vierentwintig uur per dag, open hebben moeten houden. Veel bars volgden het voorbeeld van Carpano en ontwikkelden een eigen drankje. Bij veel historische cafés in Turijn kun je nog steeds zo’n aperitivo van het huis bestellen.

De opkomst van de aperitivo-cultuur liep synchroon aan die van de industrialisatie. Dat is niet toevallig: een toename in het aantal banen betekent doorgaans dat meer mensen meer geld kunnen besteden aan vrijetijdsactiviteiten – en dus ook om na het werk even bij te komen op een terrasje met een drankje en een hapje. Niet voor niets wordt het drinken van een aperitivo van oudsher meer geassocieerd met het industriële noorden van Italië dan met het zuiden.

12x aperitivo in Turijn

Zin gekregen in een lekkere aperitivo? Ik tip twaalf adresjes waar je gegarandeerd een onvergetelijke ervaring hebt – in vier verschillende thema’s.

3x een historische aperitivo
Wil je ervaren hoe het was om van een vermout te nippen in een Turijns café vlak na Carpano’s uitvinding? Vooral tussen Piazza Vittorio en Piazza Castello vind je historische bars waar het interieur nog grotendeels onaangeroerd is gebleven sinds de opening.

Een van de meest indrukwekkende is ongetwijfeld Caffè Torino (Piazza San Carlo 204), waar de neonletters van Martini je van buiten al welkom heten. Het art nouveau-interieur is ronduit indrukwekkend, net als de grote wenteltrap achterin de zaak.

Caffè Mulussano (Piazza Castello 15), op slechts een paar minuten wandelen afstand, trekt misschien minder de aandacht, maar is ook zeker de moeite waard: al honderdvijftig jaar wordt hier het aperitief van het huis, gemaakt in hun eigen distilleerderij, geserveerd. Bovendien werden hier in 1925 de beroemde tramezzini, of sandwiches, uitgevonden.

Een echte rijke socialite uit de achttiende eeuw waan je je in Caffè Platti (Corso Vittorio Emanuele II 72), waar je in de chique salon van je cocktail nipt of een drankje bestelt aan de bar terwijl je van de versgebakken canapés en pizzette geniet.

3x een hippe cocktail
Meer zin in een modernere omgeving en niet vies van een goede cocktail? Bij Farmacia del Cambio (Piazza Carignano 2) ben je zeker op de juiste plek. De bar is onderdeel van Ristorante del Cambio, een restaurant met een Michelinster. In de voormalige farmacia (‘apotheek’) worden hippe cocktails geserveerd, helemaal in stijl in ‘medicijnflesjes’ en vergezeld door heerlijke, huisgemaakte hapjes als wasabinootjes en mini-hamburgers.

Nog een stapje verder gaan ze bij Smile Tree (Piazza della Consolata 9/c), waar elke cocktail wordt begeleid door een bijpassend hapje, dat de smaak van je drankje perfect aanvult. Het oog wil ook wat en dat hebben ze hier heel goed begrepen: alle creaties van de barman zien eruit om door een ringetje te halen.

Iets meer no-nonsense is de sfeer bij Mago di Oz (Piazza Carlo Emanuele II 19), een bar aan een van de mooiste pleinen van Turijn, waar je uit een uitgebreide kaart cocktails kunt kiezen. De prijzen zijn eerlijk en de goedgevulde taglieri (schalen met kazen en vleeswaren) zijn een aanrader.

3x een Piemontese aperitivo
In Piemonte wordt tijdens de merenda (middagsnack) traditioneel een plank kazen en vleeswaren met brood genuttigd, vergezeld door een goed glas wijn. Veel cafés en bars serveren deze typisch Noord-Italiaanse aperitivo. Botz (Via Santa Giulia 48) in de wijk Vanchiglia is een no-nonsense wijnbar waar je voor een verbazend goede prijs een fles opentrekt (veelal afkomstig uit de streek) en een tagliere bestelt.

Arancia di Mezzanotte (Piazza Emanuele Filiberto 11-I) in de wijk Quadrilatero serveert bij de aperitivo zelfs bagna cauda, een saus uit de Piemontese keuken met veel knoflook waar je brood en groenten in dipt.

Iets chiquer maar ook de moeite waard is Angolo16 (Via San Dalmazzo 16), een perfecte combinatie tussen regionale traditie en moderne uitstraling.

3x aperitivo op het mooiste terras
Op zoek naar een aperitivo met een prachtig uitzicht? Dan is de eerste plek waar je een drankje moet bestellen natuurlijk Piazza Vittorio Veneto (in de volksmond ook wel gewoon Piazza Vittorio genoemd). Dit enorme plein aan de rivier de Po wordt omringd door tientallen cafés, restaurants en bars, maar voor de beste aperitivo moet je bij La Drogheria (Piazza Vittorio Veneto 18/d) zijn.

Steek ook eens het water over richting de indrukwekkende kerk Gran Madre, waar je aan het plein ook heerlijk op een terrasje kunt zitten. GranBar (Piazza Gran Madre di Dio 2) serveert zonder twijfel de beste hapjes (naast een insalata caprese of tramezzini zelfs een sushiplateau).

Een wat intiemere sfeer vind je aan mijn favoriete pleintje van Turijn: Piazza Emanuele Filiberto, waar je bij bijvoorbeeld Pastis (Piazza Emanuele Filiberto 9) heerlijk tot laat kunt borrelen.’

Wil je meer weten over deze traditie, met tips voor andere steden? Saskia vertelt je in een podcast alles over de aperitivo. Waar komt deze traditie vandaan? Wat is de historie van een aantal van de beroemdste drankjes? Neem een glas wijn of een Aperol Spritz en geniet al luisterend van een uitgebreide aperitivo.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *