Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste street art in Turijn

Turijn staat, vanwege het industriële verleden van de stad, ook wel bekend als ‘grijze stad’, maar wie oog heeft voor street art, ziet meteen dat deze Noord-Italiaanse stad allesbehalve grijs is. Ciao tutti’s Liza ging op pad om de mooiste openluchtkunstwerken te ontdekken.

Liza: ‘De stad van Fiat, Italiaanse cinema en chocolade biedt een fijn klimaat voor street artists, graffiti-kunstenaars en andere creatievelingen. Dat begon al in de jaren negentig: de opkomende graffiticultuur werd snel volwassen omdat er weinig aan het illegaal bespuiten van muren en treinwagons werd gedaan.

Mauro Italiano, die tegenwoordig samen met vrienden een succesvol kunstenaarscollectief runt, groeide op onder de rook van Turijn. Hij begon op veertienjarige leeftijd met graffititags op muren en treinwagons. ‘Ik ben maar één keer opgepakt,’ zo vertelt hij. ‘Meestal bleven onze tags gewoon staan.’

De gemeente probeerde kunstenaars zelfs te stimuleren om muren op legale wijze van schilderingen te voorzien (het project MurArte promoot bijvoorbeeld al sinds 1999 straatkunst door jonge kunstenaars via scholen en jeugdcentra workshops aan te bieden).

Toen de gemeente hem en zijn vrienden vroeg een buurthuis te beschilderen, begon het balletje te rollen. Mauro: ‘Ik sprong een gat in de lucht toen we de verf vergoed kregen en wat over was mochten houden. Dat het commercieel interessant kon zijn, was nog nooit bij me opgekomen.’

Nu verdient hij zijn brood met murals: met zijn collectief Truly Design reist hij de hele wereld over om muurschilderingen voor de grootste opdrachtgevers te realiseren.

Anno 2018 is street art niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Turijn. Waar je de mooiste kunstwerken kunt zien? Ik heb het per buurt voor je op een rijtje gezet.

Het centrum van Turijn
Als liefhebber van street art hoef je niet per se naar de uithoeken van Turijn. Ook in en om het centrum zijn volop openluchtkunstwerken te bewonderen.

Een van de bekendste is deze schildering op het Palazzo Nuovo, dat deel uitmaakt van de Universiteit van Turijn. Het is van de hand van de wereldwijd bekende Spaanse street artist Aryz. De twee figuren symboliseren hoe de samenleving genadeloos oordeelt over uiterlijke kenmerken.

Aryz – Palazzo Nuovo (Corso San Maurizio / Via Sant’Ottavio) | foto: Sara Brag

Viola Gesmundo woont afwisselend in Turijn en Rotterdam. Als je naar haar speelse, kleurrijke stijl kijkt, zal het je niet verbazen dat ze ook kinderboeken illustreert. In Turijn zijn verschillende van haar werken te vinden, waarvan dit eerbetoon aan de Italiaanse naturalist Carena de meest recente is.

Viola Gesmundo (Via Giacinto Carena) | foto: Viola Gesmundo

Kunstenaarscollectief Truly Design maakte deze muurschildering in opdracht van het bedrijf MyCrom, op de muur van hun kantoor:

Truly Design – MyCrom (Via Spalato 59A) | foto: Truly Design

San Salvario
Ook in de hippe wijk San Salvario, vlak bij het Parco Valentino, die vooral bekendstaat om zijn vele uitgaansgelegenheden en restaurants, kom je op bijna elke straathoek wel een kunstwerk tegen.

De meest opvallende is ongetwijfeld deze Big Trash Animal van Portugese kunstenaar Bordalo II, die bekendstaat om zijn indrukwekkende installaties gemaakt van gerecycled afval, waaronder oude vuilnisbakken, fietsen, banden en banken.

Bordalo II – The Bear / Big Trash Animal (Via Giorgio Bidone)

Nog een beer met een boodschap kom je tegen op de muur van hetzelfde theater. Dit kunstwerk van het Zwitserse kunstenaarsduo Nevercrew is maar liefst vijfentwintig meter lang!

Nevercrew (Via Giorgio Bidone)

Direct tegenover deze enorme ijsbeer kom je deze slapende jongen van de Duitse kunstenaar Case tegen:

Case (Via Giorgio Bidone)

De gevel van het Teatro Colosseo kreeg wat kleur met dit 3D-kunstwerk van Peeta:

Peeta – Teatro Colosseo (Via Madama Cristina 71)

De muren van het Liceo Statale Regina Margherita werden twee jaar geleden opgefleurd door dit kunstwerk in Bauhaus-stijl:

Il Cerchio e Le Gocce (Via Valperga di Caluso 12)

Barriera di Milano
Hoewel deze wijk van oudsher niet de beste reputatie heeft, is dit gedeelte van de stad, net als de nabijgelegen wijken Rebaudengo en Regio Parco, de laatste jaren erg in opkomst. In voormalige fabriekshallen poppen innovatieve horecaconcepten en creatieve ondernemingen op. Ook qua street art is dit een van de meest veelzijdige wijken.

Street art-initiatief B.ART (Arte in Bariera) schreef in 2014 bijvoorbeeld een internationale wedstrijd uit waarvan de winnaar maar liefst dertien muren tot zijn beschikking kreeg. De werken van winnaar Francesco Camillo Giorgino, artiestennaam Millo, zijn grotendeels zwart/wit met soms een opvallend spatje kleur. Bekijk de complete kaart met Millo’s werken hier. Er is een korte documentaire over het project gemaakt (met Engelse ondertiteling).

Benieuwd naar meer werk van Millo? Lees dan ook Ciao tutti’s eerdere blog over Millo via deze link. In Heerlen kun je deze street art van Millo zien!

Millo – verschillende kunstwerken door de hele wijk | foto’s: B.Art

Ook voor onderstaand gebouw, een spelotheek voor kinderen van één tot drie jaar, werd een wedstrijd uitgeschreven. Winnares Alessandra Carloni ontwierp het werk samen met de kinderen.

Alessandra Carloni (Piazza Rebaudengo 23)

Deze kunstwerken werden gerealiseerd in 2010 tijdens het street art-evenement PicTurin:

Pixel Pancho, Nychos, Morky, Xtrm, Cactus & Maria (Cascina Marchesa, Via Cigna 170)

Parco Dora
Voor liefhebbers van street art in een rauwe, industriële setting is Parco Dora echt een must visit. De voormalige fabrieksterreinen van Fiat en Michelin worden sinds de jaren tachtig niet meer gebruikt. Te midden van de restanten werd een park aangelegd, dat verschillende architectuurprijzen won en een geliefde plek voor straatkunstenaars is geworden.

Het ongetwijfeld meest opvallende kunstwerk in Parco Dora is dit eerbetoon aan de Noord-Ierse activist Bobby Sands. Oude schoorstenen vormen de bovenkant van de hoedjes.

Max Gatto, Ludwig Dolo & XTRM – Omaggio a Bobby Sands (Parco Dora, Via Assisi)

Dit is een samenwerking van verschillende street artists, de meesten uit Turijn, die in april 2018 werd gezet:


Wubik, Tackle, Zero, Sharko & Mark Alpi (Parco Dora) Wubik (Parco Dora)

Dit gezamenlijke kunstwerk werd in 2012 geschilderd op deze lange muur, tijdens het street art-festival PicTurin:

Velvet, Arsek and Erase, SMK crew, Overspin crew, Demo, TOTS crew, Krio, Truly Design, Vesod, KNZ clan, Corn79 (Via Nole)

Galo Art Gallery
Galo Art Gallery (Via Saluzzo 11/G) is een bijzondere kunstgalerie in de wijk San Salvario, opgezet door kunstenaar Galo en zijn vrouw Sacha Kinsella, is volledig toegespitst op street art en laat iedere twee maanden het werk van een andere kunstenaar zien. Je kunt er kunstwerken en prints kopen, maar ook gewoon even binnenlopen om de muurschildering te bekijken.

Sacha: ‘Sinds onze opening in 2010 is de street artscene veranderd: er is nu veel meer aandacht voor de kunstvorm. Wij geven alleen de beste artiesten een plekje in onze galerie.’

Naast lokale street artists haalt Galo ook grote namen van over heel de wereld naar Turijn. Sacha: ‘Meestal blijven ze dan ongeveer een weekje om hun schildering op de muur te maken en bij de opening te zijn, dus tijd genoeg om ze iets van de stad te laten zien. Dan nemen we ze mee naar The Camping Bar (Via Sant’Anselmo 34B), waar bekende internationale street artists een bijdrage aan de schildering op de muur leverden, of naar Parco Dora en Bunker, om de beste buitenkunstwerken te spotten.’

foto’s: Stefano Guastella

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *