Download gratis de Ciao tutti app

De lagune van Lesina

De lagune van Lesina ademt door in alles in en om Lesina. Het betekent heerlijk eten voor de lesinesi, werk voor de vissers, een thuis voor de flora en fauna en natuurlijk een bron van ontspanning en vermaak. Vandaag gaan we te water en te land en tonen we je wat de lagune allemaal te bieden heeft!

De tweeëntwintig kilometer lange lagune strekt zich uit in het noordelijkste puntje van het Parco Nazionale di Gargano. Het is een barrière tussen land en zee; het half zoete, half zoute water noemt men acqua salmastra. Dit water biedt een thuis voor specifieke vissen, die goed gedijen in minder zout water dan de zee, maar die ook geen zoetwatervissen zijn.

Tussen de lagune en de zee ligt een strook land van twee kilometer, die doorkruist wordt door twee kanalen: Acquarotta (aangelegd) in het westen en Schiapparo (natuurlijk) in het oosten. Het zijn deze open verbindingen met de zee, die van het meer een lagune maken.

Het microklimaat in de lagune zorgt voor een heel eigen flora en fauna. Lesina staat bekend om de paling (anguilla), die goed gedijt in het ondiepe water van de lagune, maar ook zilverachtige latterini (kleine koornaarvissen), granchi (krabben), cefalo (zeebarbeel) en l’orata (brasem) vind je er veel. Deze vissoorten, die goed kunnen leven in zowel zoet water als zeewater, noem je eurialini, zo leren we van de vissers Lello en Nicola.

Deze pescatori gaan vroeg in de ochtend het water op voor de vangst van de dag. Ze halen de netten naar binnen en bekijken wat er allemaal in te vinden is.

De netten worden geknoopt met suikerriet, waarbij de dikte van de stengel bepaalt hoe groot de gaten van het net zijn. Voor verschillende soorten vissen heb je dus verschillende netten nodig.

Bij terugkomst aan wal verkopen de vissers hun vangst aan de restaurants in Lesina en omgeving. Ook kun je hun superverse vis kopen bij de vaste marktkraam op de boulevard, waar de vissers zich na terugkeer in Lesina verzamelen.

Behalve vissen is er nog veel meer te doen rondom de lagune. Vanaf de kades van Lesina kun je met de LagoBus een tour door de lagune maken. Je kunt ervoor kiezen om in de lagune te blijven en de ruïnes op Isolotto di San Clemente van dichtbij te bekijken, of voor een tour richting zee, waarbij je vanuit de lagune door het Canale Acquarotta vaart.

Vergeet vooral niet je verrekijker mee te nemen, want in het beschermde natuurgebied zijn bijzondere vogels te spotten, waaronder flamingo’s. Als je heel goed kijkt, zie je ze op onderstaande foto vliegen.

Je kunt de tour uitbreiden met een aperitivo aan boord, een lunch bij Ristorante Acquarotta (met zojuist gevangen cefalo van de barbecue) en een bezoek aan het Centro Visite van Lesina.

Bosco Isola, de strook land tussen lagune en zee, is een schitterend duingebied. Het is de perfecte omgeving voor een wandeling. Je komt er door via Marina di Lesina het Bosco Isola op te rijden, maar je kunt ook een excursie boeken met de BoscoBus.

Op het eiland spot je onder andere mirte (om mirto van te maken), rozemarijn, mastiekbomen en aardbeien op je weg richting de zee.

Wil je liever meer tijd op het water doorbrengen? Aan de boulevard worden ook waterfietsen en kano’s verhuurd.

In de aquaria van het Centro Visite van Lesina kun je de onderwaterwereld van dichtbij bekijken. Een aanrader als je met kids op pad bent.

Voor boekingen en meer informatie over de LagoBus en BoscoBus ga je naar het Centro Visite in Lesina of bel je met 0039-3290508713.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *