Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Tana dell’Orso – lunchen hoog boven het Lago di Bolsena

Na een dag dwalen door Orvieto is het tijd voor een dosis groen. Linda neemt Saskia mee naar haar favoriete restaurant aan het Lago di Bolsena: La Tana dell’Orso, een Slow Food-osteria in de heuvels hoog boven het meer.

Het is een beetje een avontuur om er te komen, over een bijna verborgen landweg die heel steil omhoog loopt, alsof je naar het einde van de wereld reist. Maar het eindpunt maakt dit kleine stukje off the beaten track helemaal goed. Je hebt van zo hoog prachtig uitzicht op het meer, zeker als je zoals wij een tafeltje krijgt op het terras. We kijken uit over de moestuin met daarachter het glinsterende meer.

De eigenaresse brengt ons het menu, een kleine maar zeer fijne selectie van allerlei lekkers, grotendeels gemaakt met groente van eigen land en producten van boeren uit de omgeving.

Als antipasti zijn er bijvoorbeeld crostini met kippenleverpaté, bruschetta met bonen, rokerige prosciutto met fruitcompote en gegrilde groenten (met onder meer artisjok en aubergine).Het is watertanden en lastig kiezen, maar uiteindelijk besluiten we te beginnen met de bruschetta met Fagioli del Purgatorio (‘bonen uit het vagevuur’).

Op een dikke snee geroosterd brood zorgen witte bonen, zwarte peper, een snufje zout en een flinke scheut kruidige olijfolie voor een mooie smaakexplosie. Erbij drinken we een glas witte huiswijn, lekker fris op deze bijna zomerse dag.

De bruschetta blijkt een perfecte keuze: de eenvoud van het gerecht laat de smaken van alle ingrediënten uitermate goed tot hun recht komen. In de eenvoud toont zich de meester, of in dit geval de kok. We zouden bijna nog een portie bestellen…

Bijna, want als de primo op tafel komt, zijn we blij dat we het bij één portie hebben gehouden. De portie gnocchi, met artisjokcrème, is namelijk zó overvloedig dat we erna geen ruimte meer hebben voor een secondo en zelfs niet meer voor een toetje.

Ons bord gnocchi is niet alleen abbondante, maar ook zeer smakelijk. Heerlijk romig, met net genoeg bite. Terwijl het meer steeds meer lijkt te sprankelen, met dank aan de steeds hoger klimmende zon, vinden ook de allerlaatste gnocchi hun weg naar onze vork en mond.

Naast de gnocchi zijn er als primi ook ribollita bolsenese (een kruidige groentesoep met ricotta) en met ricotta en spinazie gevulde cannelloni met tomatensaus. Als secondi kun je kiezen uit coregone (een vissoort die in het Lago di Bolsena zwemt), bistecca, tagliata, trippa (pens) en een selectie van vijf kazen met zelfgemaakte kastanjehoning.

Smaakt dat naar meer? Schuif dan ook aan voor de lunch bij La Tana dell’Orso! Je vindt deze osteria in Località Montesegnale (nummer 162), gemeente Bolsena. Reserveren kan via 0039-0761798162.

Toch nog een toetje
Als we na de lunch nog even door Bolsena wandelen, kunnen we de verleiding een toetje te nemen toch niet weestaan. We halen een ijsje bij Gelateria Santa Cristina in Bolsena zelf (Corso della Repubblica 8).

Een geliefde plek voor veel Italianen, want er staat een kleine rij. Het ijs is het wachten gelukkig echt meer dan waard (proef zeker het chocolade-ijs en het koffie-ijs). Likkend aan onze snel smeltende bolletjes (vandaar geen foto’s…) wandelen we naar het meer, om even pootje te baden en tijdens een korte siësta onze dromen en gedachten te weerspiegelen in het wateroppervlak.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *