Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De grachten en het ‘geheime raampje’ van Bologna

Bologna heeft niet alleen kilometers lange portici, zuilengalerijen, maar ook een heel netwerk aan grachten. Ze zijn soms wel een beetje moeilijk te vinden, dus in deze blog vertellen we je precies waar je moet zijn om een glimp van de grachten op te vangen.

Bologna – ‘het Amsterdam van Italië’

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit was Bologna ‘het Amsterdam van Italië’. Tussen de twaalfde en de zestiende eeuw werd er een complex systeem van grachten en kanalen in de stad aangelegd. De kanalen verbonden Bologna met de belangrijke rivieren de Po en de Savena, en fungeerden als energiebron voor de werkplaatsen en graanmolens in de stad, die het benodigde meel voor brood en pasta maalden.

Bologna was destijds tevens de hoofdstad van de spinnerij, nog een andere reden waarom er watermolens nodig waren. De Bolognesi waren gespecialiseerd in het spinnen van zijde. Ze hadden zelfs een geheime molen die zo goed werkte dat ze hun concurrentie ver voor bleven. Dat was ook meteen de belangrijkste oorzaak van de rijkdom van de stad.

Slechts weinig mensen weten dat er onder de stad nog altijd een dicht netwerk van kanalen loopt. De belangrijkste kanalen waren het Canale Navile, aangelegd voor de navigatie tussen de haven van Bologna en de Po, het Canale di Reno, voornamelijk waterbron voor de andere grachten, het Cavaticcio en het Canale delle Moline, die beide werden gebruikt om de watermolens aan te drijven.

Ondergronds water

Nu, vijfhonderd jaar later, is er nog maar weinig over van de bruisende watergeschiedenis van de stad. Drooglegging en bombardementen hebben de grachten van Bologna bijna helemaal weggevaagd. Onder de grond kun je nog een glimp opvangen van het grachtencomplex.

Onder begeleiding van een gids van de Amici delle Acque di Bologna (‘Vrienden van de Wateren van Bologna’) kun je zelfs een wandeling maken langs de ondergrondse grachten en waterwerken, zoals de Bagni di Mario: een ondergronds, zestiende-eeuws waterreservoir met indrukwekkende tunnels en booggewelven, dat onder andere het water voor de Neptunusfontein levert.

La finestrella di Via Piella

Er is nog één waterweg boven de grond te bewonderen, het Canale delle Moline, het Molenkanaal, dat officieel Canale di Reno heet. Deze gracht stroomt overwegend tussen de oude huizen van Bologna, maar je kunt er aan de Via Piella een glimp van opvangen. Open la finestrella, het venstertje, in de warmrode muur maar eens!

Achter je, bij het stenen bruggetje, kijk je ook mooi uit over het kanaal. Zonder het kader van het venstertje, maar ook dit is een fotogenieke plek. In de verte zie je de Via Oberdan. Ook vanaf deze straat heb je mooi zicht op Bologna’s gracht, die vanaf dit punt ondergronds gaat.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Het lijkt mij leuk om de stad te bezoeken met iemand die van Bologna is. Kan ik daar ergens informatie over vinden?

  2. Ciao Sylvie,
    via Bologna Welcome vind je vast een gids die graag met je op pad gaat > https://www.bolognawelcome.com/it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *