Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De hoogtepunten van Assisi (met een tip voor de lekkerste lunch)

Assisi is een van de bekendste stadjes van Umbrië, met name vanwege de schitterende San Francesco. Maar er is meer te zien dan deze prachtige kerk. Erwin deelt graag een aantal hoogtepunten van zijn bezoek aan Assisi.

Erwin: ‘Op weg naar Assisi rijden we door de Valle Umbra, de vallei die zich van Perugia uitstrekt tot Spoleto. We passeren kleurrijke velden met zonnebloemen, afgewisseld met olijfboomgaarden en gouden graanvelden.

In de verte zien we Assisi al liggen, gebouwd op de flanken van de Monte Subasio. Als we dichterbij komen, volgen we de borden naar de parkeerplaats Porta Nuova, waar we hebben afgesproken met gids Maddalena.

Ik moet mijn aandacht goed bij de weg en de borden houden. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen rond Assisi en ik wil geen verkeerde afslag nemen. Overigens zijn al die parkeerplekken geen overbodige luxe, want jaarlijks trekt Assisi vijf miljoen bezoekers, een duizelingwekkend aantal.

Vanaf de parkeerplaats nemen we de roltrap naar boven, richting Porta Nuova, een van de stadspoorten van Assisi. We lopen over de Via Borgo Arentino, waar het markt is. Het aanbod op de markt loopt uiteen van lokale delicatessen tot huishoudelijke artikelen en kleding. Af en toe vangen we al een glimp op van de Basilica di Santa Chiara, die we straks gaan bezoeken.

Wanneer we arriveren op het Piazza Santa Chiara, komen we ogen te kort. Allereerst is er een achthoekige fontein, de Fontana di Santa Chiara. Het is de nieuwste fontein van Assisi, ook al werd deze fontein reeds in 1872 voltooid.

Het plein biedt ook prachtig zicht op het kasteel, de Rocca Maggiore, die hoog boven de stad uit torent. Aan de andere kant van het plein kijk je uit over de Valle Umbra. Met helder weer is zelfs de stad Perugia te zien.

Onder de bomen die het plein omzomen genieten veel mensen van de schaduw. Onder hen ook een pelgrim met zijn trouwe viervoeter, die samen een welverdiende rustpauze nemen. Iets verderop neemt een groepje nonnen plaats, dat veel bekijks trekt bij de toeristen. Het is overduidelijk: Assisi is een pelgrimsoord.

Een van de plaatsen die veel pelgrims trekt, is de Santa Chiara. Ook wij brengen een bezoek aan de basiliek, die is gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een van de volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi. De kerk is na de Basilica di San Francesco de belangrijkste religieuze plek van Assisi.

De Santa Chiara werd gebouwd tussen 1257 en 1265. Op 3 oktober 1260 zijn ook de resten van de heilige overgebracht naar de basiliek.

Binnen in de basiliek krijgen we speciale permissie van een van de werknemers om een aantal foto’s te maken, zodat we jullie kunnen laten meegenieten van het prachtige interieur. We starten met een bezoek aan het Oratorium, met het schitterende kruisbeeld van San Damiano boven het altaar.

Via de trap aan de rechterzijde dalen we af naar de crypte waar de overblijfselen van Santa Chiara worden bewaard. Ook zijn hier een aantal relieken van de heilige Clara en de heilige Franciscus te bewonderen, zoals kleding en haarlokken.

Na het bezoek aan deze bijzondere plek vervolgen we onze weg door Assisi. Via de oude Romeinse poort lopen we richting het Piazza del Comune. Onderweg genieten we volop van de vele mooie doorkijkjes en prachtige middeleeuwse gevels met veel bloemenpracht.

Vlak voor het Piazza del Comune slaan we linksaf bij een klein poortje. We volgen de Scaletta dello Spirito Santo naar beneden. Links onder aan de trap vind je de plaats waarvan men aanneemt dat Franciscus er is geboren. Het Oratorio di San Francesco zou zijn gebouwd in de voormalige stal van de ouders van Franciscus.

Het ouderlijk huis van Franciscus is inmiddels verbouwd tot een kerk, de Chiesa Nuova, maar de originele houten deur is er nog altijd zichtbaar. Voor de kerk, op het Piazza Chiesa Nuova, staat een mooi bronzen standbeeld van Franciscus’ ouders.

We klimmen weer een stukje hoger de stad in en zetten nu echt koers naar het Piazza del Comune. Dit grote centrale plein, met rondom vele monumenten, is het middelpunt van Assisi.

Het meest in het oog springend is zonder twijfel de Tempio di Minerva. Deze Romeinse tempel is behouden gebleven doordat het een christelijke kerk is geworden, net als het Pantheon in Rome.

Op het plein vind je ook de Fontana dei Tre Leoni (‘fontein van de drie leeuwen’) en diverse gezellige barretjes waar je kunt genieten van een heerlijke caffè of aperitivo.

We verlaten het Piazza del Comune om de Basilica di San Francesco te bezoeken. Al wandelend over de Via Portica, de Via Arnaldo Fortini en de Via San Francesco komen we mooie doorkijkjes tegen én de schitterende Fonte Oliviera.

Aan het einde van de Via San Francesco ontvouwt zich een waanzinnig uitzicht op een van de mooiste basilieken van Italië: de Basilica di San Francesco. Voordat we de basiliek bezoeken, nemen we even de tijd om de kerk én een bijzondere bezoeker te fotograferen.

Binnen in de overweldigende basiliek bewonder je fantastische fresco’s van de hand van Giotto, met vaak tot in het kleinste detail uitgebeelde verhalen in sprekende kleuren. In deze blog lichten we de mooiste fresco’s in de San Francesco uit.

Na onze wandeling door Assisi is het de hoogste tijd voor de lunch. In Assisi zijn er tal van mogelijkheden, maar als je op zoek bent naar een unieke locatie voor een overheerlijke lunch mét uitzicht op de stad, dan stap je in de auto en rijd je naar Green Village Assisi, net buiten de stad.

Lunchen bij Green Village Assisi
Green Village Assisi is niet alleen een hotel annex camping, maar ook een uitstekende pizzeria, die tot ver buiten Assisi goed staat aangeschreven. Die is alleen ’s avonds open, maar ’s middags kun je aanschuiven bij bar Il Cavatappi (‘de kurkentrekkers’) om te proeven van lokale delicatessen. Deze bar is geopend van half zeven ’s ochtends tot ver na middernacht, zodat je er terecht kunt voor een cappuccino met cornetto maar ook voor een cocktail of digestivo.

We nemen plaats aan een lange picknicktafel onder de pijnbomen. De hele lunch is één lange verwennerij. We starten met het ontkurken van een heerlijke frisse Montefalco Bianco, die prima samengaat met de enorme tagliere, die minstens twee meter lang is en maar net op tafel past.

Op deze indrukwekkende plank treffen we een combinatie van diverse antipasti die worden aangeboden in het restaurant: Umbrische vleeswaren en kazen, crostini, gegrilde groenten, meloen met ham, olive ascolane en insalata caprese. Het is een lust voor het oog en het smaakt meer dan uitstekend.

De héle plank gaat schoon op – het restaurant staat duidelijk niet voor niets goed aangeschreven. We sluiten we af met een caffè en als digestivo een nocino (lokale hazelnootlikeur).

Na een flink glas likeur krijgen we nog een korte rondleiding over het terrein. Green Village Assisi heeft tien hotelkamers (met ook familiekamers) en honderd campingplaatsen, waarvan er zestig zijn ingericht met bungalows en stacaravans. De meeste plaatsen op de camping hebben een natuurlijke parasol van pijnbomen, die in de zomermaanden zorgen voor verkoeling.

Verschillende kampeerplaatsen op de camping bieden prachtig uitzicht op de stad Assisi, die je op eigen houtje kunt bezoeken maar ook met de shuttleservice van Green Village Assisi. Aan de rand van de camping is een groot zwembad te vinden en voor de kleintjes is er een speciaal kinderzwembad.

Voor meer informatie over de verschillende verblijfsmogelijkheden neem je een kijkje op de website van Green Village Assisi. Zet het adres in elk geval ook op je lijstje voor een lunch, want dit is een onvergetelijke ervaring!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Vorige zondag in alle vroegte genoten van deze wandeling door Assisi.
    Tip 1: net vóór je aan de Parcheggio Porta Nuova bent, passeer je het ospedale. Tegenover het ziekenhuis kan je gratis parkeren.
    Tip 2: vóór je aan de hierboven wandeling begint, kan je nog even een bezoek brengen aan de Chiesa San Damiano, een prachtige kerk gelegen tussen de velden en olijfbomen. Deze kerk heeft een balngrijke rol gespeeld in het leven van Vranciscus en Clara.

  2. Vandaag aangeschoven voor de lunch. Tot onze grote teleurstelling wordt de tagliere niet meer als lunch geserveerd. Alleen nog te bestellen als avondeten.

  3. Wat zonde! Hopelijk hebben jullie toch lekker gegeten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *