Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

4x culinair genieten van industrieel design in Turijn

Turijn heeft een industrieel verleden. Het staat er vol met oude fabriekshallen, opslagloodsen, hangars en andere industriële gebouwen. Wie denkt dat dit de stad een grijs imago geeft, heeft het mis. Zeker nu veel gebouwen omgetoverd zijn tot innovatieve (horeca)concepten, heerst er een nieuwe industriële stroming in Turijn.

Liza selecteerde voor Ciao tutti de vier leukste concepten waar industriële gebouwen veranderd zijn in hippe plekken.

EDIT – Barriera di Milano

In een enorme fabriekshal in Barriera di Milano (een arbeiderswijk op zo’n twee kilometer van het centrum die de laatste jaren steeds hipper wordt) werden vroeger elektriciteitskabels gemaakt. Daarna stond de hal jaren leeg, totdat een ondernemer het terrein drie jaar geleden kocht.

Hij liet het verbouwen tot een innovatief eet- en drinkconcept, waarbij hij de trends van co-working en de deeleconomie met elkaar combineerde. EDIT (de afkorting van Eat Drink Innovate Together) opende eind 2017 de deuren en was meteen een groot succes. Je vindt er een café, een bakkerij, een lunchroom, een pub, een restaurant, een pizzeria, een cocktailbar, een bierbrouwerij én een evenementenlocatie.

Bij binnenkomst sta je meteen in het bakkerijgedeelte, waar verse broodjes, cornetti (croissantjes) en taarten gebakken worden. Bestel hier een vers gezette koffie bij (uiteraard van Lavazza, dat op nog geen twee kilometer afstand het hoofdkantoor heeft) en geniet van de sfeer.

Loop je door naar achteren, dan kom je in het pubgedeelte, waar ambachtelijk bier gebrouwen wordt. Je eet daar in een ongedwongen omgeving een lunch of diner, of je drinkt een speciaalbiertje met wat hapjes erbij.

Meer zin in het chiquere werk? Ga dan de trap op: boven bevinden zich namelijk de hippe cocktailbar en het restaurant van vegetarische chef Pietro Leeman, die een verrassende gastronomische proeverij voor je bereidt. Dit gedeelte is inmiddels een geliefde plek voor bekende Torinesi: Juventus-spelers komen er bijvoorbeeld regelmatig over de vloer.

Zin gekregen in een hapje of drankje? Je vindt EDIT aan de Via Francesco Cigna, 96/15. Reserveren is aan te raden, want het kan, vooral in het weekend, behoorlijk druk zijn. Dat kan heel makkelijk via de website.

OGR – Officine Grandi Reperazioni

Deze oude treinremise stamt uit het einde van de negentiende eeuw en was jarenlang het grootste industriële gebouw van de stad. In de vroege jaren negentig raakte deze Officine Grandi Reperazioni echter buiten gebruik en zou het enorme complex afgebroken worden.

Dat gebeurde gelukkig niet: na een investering van honderd miljoen euro van Fondazione CRT (een non-profitorganisatie van de Cassa di Risparmio-bank) kreeg de in totaal vijfendertigduizend vierkante meter beslaande loods een grondige opknapbeurt.

Eind 2017 opende OGR: een multifunctioneel cultureel centrum met kantoren, expositieruimtes, concertzalen, een bar en restaurant. Bij Snodo, het bar/restaurantgedeelte, kun je terecht van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er zijn twee restaurantgedeeltes: bij Officina del Gusto kun je uitgebreid tafelen en bestel je gerechten uit de Piemontese keuken, bij het meer laagdrempelige Ristoro eet je een lichte lunch of een snelle maaltijd.

Voor een koffie, broodje of aperitivo kun je plaatsnemen in het Pausa Caffè. En als je op zoek bent naar een fijne plek om wat uurtjes te werken of studeren: er is een enorm lange, houten tafel met stopcontacten in het midden en snelle wifi voor flexwerkers.

Naast het horecagedeelte zijn er bij OGR vaste en wisselende kunst- en performancetentoonstellingen (let bijvoorbeeld als je over de grote binnenplaats richting de ingang loopt op de vaste tentoonstelling van William Kentridge, die werkende treinreparateurs verbeeldt). Daarnaast worden er regelmatig concerten en feesten van allerlei soorten muziekgenres gegeven.

Nieuwsgierig geworden? Je vindt OGR aan de Corso Castelfidardo 22.

foto’s: Filippo Alfero, Daniele Ratti & Andrea Rossetti | OGR

Berberè Torino

Deze hippe pizzeria is gevestigd in een oude opslagloods van Fiat. Het is onderdeel van cultureel centrum Binaria, met een boekwinkel, een speel- en workshopruimte voor kinderen, en een bottega waar biologische en eerlijk geproduceerde producten verkocht worden.

De binnenkant van het gebouw is grotendeels gelaten hoe het was; de hangende lampen zijn zelfs door de architect uit de oude fabriek gehaald. Het restaurant heeft extra kleur gekregen dankzij de schilderingen van TO/LET en Andrea Bruno.

Bijzonder aan Berberè is dat de keten, die zich ook in andere Italiaanse steden als Bologna, Florence, Milaan en Rome bevindt, alleen werkt met zuurdesemdeeg dat minimaal vierentwintig uur heeft gerezen. Het resultaat is een heerlijke, lichte pizza; knapperig van buiten en zacht van binnen, die niet zwaar op de maag ligt.

De ingrediënten waarmee de pizza belegd worden, zijn veelal biologische seizoensproducten, vaak uit de nabije omgeving. Alle pizza’s worden in stukjes van acht geserveerd en de toppings worden zo op de voorgesneden stukjes aangebracht dat elk stukje alle ingrediënten bevat. Zo kun je makkelijk met je tafelpartner(s) delen.

Benieuwd naar deze bijzondere pizza’s? Je vindt Berberè Torino aan de Via Sestriere 34.

foto’s: Communicative | Berberè

Docks Dora

Dit voormalig loodsencomplex in de wijk Barriera di Milano wordt nu als verzamelgebouw gebruikt voor jonge ondernemers, kunstenaars en kleine, creatieve bedrijfjes. Je vindt er onder andere een burgerrestaurant (Burgheria, de succesvolle burgerketen van Turijn), een Belgische bierhandel (Tripel B), een bar/restaurant (Amen) waar ook regelmatig kleine concertjes worden gegeven, en een printbedrijf (Sericraft) dat T-shirts en posters met de tofste opdrukken verkoopt.

Deze goedverstopte plek is ongetwijfeld een van de mooiste plekjes van de stad voor speciaalbierliefhebbers: bij Tripel B kun je namelijk biertjes kopen voor thuis, maar ook een koud drankje bestellen en dat buiten, op het terras bij de oude treinwagon, opdrinken. Het bedrijf is opgericht door drie Belgische vrienden met een passie voor bijzonder bier. Ze organiseren ook regelmatig bierfestivals en -events, die zeer de moeite waard zijn.

Je vindt Docks Dora aan de Via Perugia 32G. Check wel voor je gaat de openingstijden; niet alle gelegenheden zijn altijd ’s avonds open. Tripel B is donderdag tot en met zaterdag geopend tot 20.30 uur, maar bij de andere horecagelegenheden heb je rond lunchtijd meestal meer geluk.’

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *