Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

La Luna di Quarazzana – het perfecte logeeradres in de Lunigiana

Er was eens een bijna vergeten dorpje, verstopt in de hoge groene heuvels in het noorden van Toscane. In de stenen huizen wonen nog slechts een stuk of tien mensen, maar tijdens een wandeling door het dorp stuit je eerder op Ciuffo, de koppige ezel, dan op een van de oude inwoners.

Het dorp was eigenlijk ten dode opgeschreven, maar dankzij Ilaria en Stefano kreeg het een nieuw leven. Het Toscaanse echtpaar toverde een aantal huizen om tot een authentieke bed & breakfast, met sfeervolle kamers, een rustieke patio en een ruime tuin.

Dat klinkt als een sprookje – en dat is het eigenlijk ook. Met dank aan Ilaria’s gastvrijheid, grote glimlach en uitmuntende kookkunsten voel je je als een prins(es) als je bij La Luna di Quarazzana logeert!

Vervallen borgo wordt bellissimo bed & breakfast

Het is moeilijk om je voor te stellen hoe Ilaria en Stefano de borgo tien jaar geleden aantroffen. Het is niet eens zo ver van ‘de bewoonde wereld’, maar het leek alsof je tientallen jaren terug in de tijd stapte. Nu is er alle moderne comfort, van warm water tot wifi, maar daarvoor moest heel wat werk worden verzet.

Eerst pakte het tweetal de huizen aan: de muren werden gestut, maar verder zoveel mogelijk intact gelaten en anders volgens de authentieke bouwstijl gerestaureerd. Oude deuren en kozijnen werden zoveel mogelijk opgeknapt en opnieuw gebruikt.

Ook voor de inrichting kozen Ilaria en Stefano voor zoveel mogelijk authenticiteit, zowel qua soort meubels als qua kleur. Daardoor is er een mooi totaalplaatje ontstaan, rondom een gezellige corte, binnenplaats, waar je geniet van een glas wijn en waar bij mooi weer ook het diner wordt geserveerd.

Binnen vind je naast een grote open haard, oude koffers en meubels uit grootmoeders tijd (allemaal perfect in oude glorie hersteld) ook een aantal schitterende kunstwerken, van de hand van een van Ilaria’s vriendinnen uit Florence.

De sleutelhangers aan de kamersleutels zijn ook door deze kunstenares gemaakt. Naast de Q (van Quarazzana) is de hoofdrol voor kat Benny, die je tijdens je verblijf zeker zal ontmoeten. De eerste ochtend zat Benny braaf voor Saskia’s deur op wacht, hopend op een vroege aai (en waarschijnlijk een lekker plakje salami als ontbijt).

Saskia slaapt in de Relax-ruimte, aan de binnenplaats. Door een prachtige stenen omlijsting van de deur stap je echt een andere wereld in. Er zijn twee slaapkamers (een met een eenpersoonsbed en een met een tweepersoonsbed) en een badkamer met douche. De romantische accenten, zoals een oude koffer aan het voeteneinde van het bed, passen perfect bij de eeuwenoude ruimte.

De tweede nacht van haar verblijf mag Saskia in een andere kamer slapen. Ze verhuist haar koffer naar het hoofdgebouw, naar kamer Rondini, ‘zwaluwen’. Dit is eigenlijk een klein appartement, met twee tweepersoonskamers en een badkamer met douche. Ook hier weer authentieke details, zoals een mooi oud balkenplafond en een klein bureau, plus een zeer inspirerend uitzicht op de Apuaanse Alpen!

De B&B bestaat verder nog uit kamer Romantica (net als Rondini eerder een appartement dan een kamer, met een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden) en Il Vòlto, een grote tweepersoonskamer met badkamer.

In de tuin vind je gezellige zitjes en ligbedden tussen struiken vol bloeiende rozen, de moes- en kruidentuin, bomen die voor schaduw zorgen en een klein zwembad (heerlijk voor een bad onder de sterrenhemel).

Gezamenlijk dineren op de binnenplaats

Bijna elke avond kookt Ilaria voor de gasten. Samen met Alice, die een dorp verderop woont, tovert ze de heerlijkste gerechten op tafel. Allemaal bereid met biologische producten, deels uit eigen moestuin (waar tijdens ons bezoek veel courgettes groeien) en kruidentuin, een heerlijk geurend mozaïek van munt, salie, tijm en basilicum.

De eieren voor de pasta die Ilaria zelf maakt komen van de kippen die in een deel van de tuin mogen rondscharrelen, de melk van de koeien die elke ochtend en avond door het dorp trekken, waarbij hun komst al van verre wordt aangekondigd door de vrolijk klingelende koeienbellen.

Wat niet uit eigen tuin komt, wordt gekocht bij kleine producenten in een straal van maximaal tien tot vijftien kilometer. Ilaria neemt Saskia mee naar haar favoriete kaaswinkel, Azienda Agricola Cormezzano in Fivizzano, om de lekkerste kazen te kiezen voor de antipasti, waaronder een stukje caciotta, luna di maggio (‘meimaan’) en tuttogusto.

Als alles klaar is, luidt Ilaria de bel en komen alle gasten samen voor een onvergetelijke avond. Bij de kazen serveren Ilaria en Alice een marmelade van mela rotella, een kleine appelsoort uit de Lunigiana, caprino (geitenkaas) die is gemaakt door haar vader (die elders op het Toscaanse platteland woont) en een mandje vers gebakken brood.

Erbij krijgen we ook plakjes salami, meloen met prosciutto, stukjes frittata gemaakt met eigen eieren en courgette uit de moestuin en gebakken melanzane (aubergine) met olijfolie en peterselie. Plus een glas lekker frisse Colli di Luni, de lokale witte wijn. En dat is dan nog maar de eerste gang!

Terwijl alle gasten genieten van al dit lekkers, struint Benny rond in de hoop her en der iets lekkers te krijgen. Op de achtergrond klinkt klassieke muziek, die als het donker wordt bijna wordt overstemd door de tjirpende krekels.

Als primo zijn er door Ilaria vers gemaakte, boterzachte tortelli gevuld met ricotta en spinazie, geserveerd in een boter/saliesaus, of tortelli gevuld met aardappel, geserveerd in een stevige ragù (gehakt- en tomatensaus).

Terwijl de maan de binnenplaats zacht verlicht, zien we hier en daar wat vuurvliegjes. Ook Benny ziet deze dansende lichtjes en verlegt zijn aandacht van het bedelen om een plakje salami naar de jacht op vliegend lekkers.

Ilaria deelt dekentjes uit, zodat we ook de secondo en het toetje nog lekker buiten kunnen eten. Het is niet koud, maar zo hoog in de heuvels wordt het toch wat fris als de zon ondergaat. Terwijl de maan steeds hoger klimt, brengt Alice ons een bord met arista (varkensrollade) gegaard in Vermentino (witte wijn) met een salade van rauwe artisjokken uit eigen moestuin met olijfolie van eigen oogst (uit de olijfboomgaard van Ilaria’s vader). We hebben nog nooit zo’n lekkere artisjokken gegeten!

Als toetje is er – eveneens zelfgemaakt – vanille-ijs, dat we oplepelen onder een prachtige sterrenhemel. Aangezien het dorpje zo goed als uitgestorven is, is er weinig licht en zie je de sterren heel helder schitteren tegen een volstrekt donkere hemel.

Een uitgebreid ontbijt met lekkers uit de Lunigiana

Ilaria’s kookkunsten beperken zicht echter niet tot het diner. Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijt klaar, met verse yoghurt (van bovengenoemde kaaswinkel), zelfgemaakte jams (allemaal even lekker, maar probeer vooral de marmelade van bittere sinaasappels), vers brood met kazen en vleeswaren (en als je wil bakt Ilaria ook een eitje voor je) en een aantal taarten en cakes die Alice elke ochtend vroeg bakt.

De tweede ochtend ontbijten we vanwege een vol programma even snel op het terras van de bar in Fivizzano. Hoewel de cornetti en ciambelle hier heerlijk zijn, gaat er niets boven Alices taarten. Neem tijdens je verblijf dus zeker de tijd voor een lekker ontspannen begin van de dag, voor je op pad gaat in de Lunigiana!

Ook logeren bij La Luna di Quarazzana? Op hun website vind je alle details voor een heerlijk verblijf in deze bijzondere borgo, inclusief extra’s die je desgewenst kan boeken (denk aan een kookworkshop met Ilaria of een e-bike tour).

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *