Ga op pad met onze City Walks!

Lucca in 24 uur

Na het feestgedruis in Florence, waar afgelopen vrijdag de feestdag van patroonheilige Johannes de Doper werd gevierd, is de rust in Lucca meer dan welkom. In dit prachtige stadje loop ik ter kennismaking opnieuw de route die ik vorig jaar voor De Smaak van Italië maakte en waarmee je in slechts één dag tijd de mooiste plekken van de stad kunt zien.

De Romeinse keizer Justinianus I, Lombardische hertogen, de zus van Napoleon, de Bourbons van Parma: Lucca is in de loop van haar geschiedenis een politieke pion geweest die steeds in andere heersende handen viel. Tegenwoordig bewonderen we Lucca om haar rijke historie en kunstschatten.

De stadsmuur van Lucca is nog in goede staat en ook in het oude centrum komt de geschiedenis op veel plaatsen tot leven. Je ziet in een oogopslag waar de operaschrijver Giacomo Puccini – geboren en getogen in Lucca – zijn inspiratie vandaan haalde.

Hij begon zijn dag vaak met een kopje koffie buiten de deur. Ook nu nog kun je in de voetsporen van Puccini treden, en wel door de eerste cappuccino van de dag te drinken in het Antico Caffè Di Simo [1]. De overheerlijke gebakjes zijn niet te weerstaan!

De 4,5 kilometer lange stadsmuur van Lucca [2] biedt een schitterend uitzicht op het historische centrum. Je kunt op verschillende plaatsen fietsen huren, bijvoorbeeld bij Barbetti Cicli aan de Via dell’Anfiteatro 23. Ook de rest van de stad is prima op de fiets te verkennen.

Zo fiets je na een bezoek aan het Museo Nazionale di Villa Guinigi [3], met kunstwerken van onder andere Jacopo della Quercia, makkelijk naar het Palazzo Pfanner [4], met prachtige fresco’s en een schitterend aangelegde tuin met marmeren standbeelden uit de 17de en 18de eeuw.

Voor de lunch strijk je neer in een van de restaurantjes aan het Piazza del Mercato [5], bijvoorbeeld Osteria Baralla [6]. Deze osteria is gevestigd in het 15de-eeuwse Palazzo Buonvisi. Sinds 1860 serveren de gastheren verschillende lokale specialiteiten, waaronder pappa al pomodoro, farro lucchese, bollito misto, trippa en bistecca di manzo Chianina. Houd wel nog een gaatje over voor de huisgemaakte desserts! Op de plek van het Piazza del Mercato stond ooit een Romeins amfitheater. De smalle, pastelkleurige huizen geven nog steeds de vorm van het theater aan. Geniet na de lunch op een van de terrasjes van een espresso en het levendige plein!

Naast het Piazza del Mercato kent Lucca nog veel meer piazza’s die het bewonderen waard zijn! Van het marktplein is het slechts een paar passen naar het Piazza San Frediano [7], met de oudste kerk van Lucca: de Basilica San Frediano. Je oog valt direct op het goudkleurige mozaïek dat de façade siert, maar loop ook even de kerk in om het 12de-eeuwse doopvont (met tempeltje!) te bekijken.

Aan het Piazza San Michele [8], het voormalige Romeinse forum, waakt de bijna vier meter hoge marmeren aartsengel Michael vanaf de San Michele al Foro over de stad. De enorme voorgevel van deze kerk is bijzonder uitbundig: elke zuil heeft een ander kleurenpatroon.

Voor wie vanmiddag geen dessert genomen heeft: aan dit plein vind je volgens de inwoners van Lucca de beste bakker van de stad: Taddeucci [9]. In 1881 bedacht de toenmalige bakker Jacopo Taddeucci de buccellato, een zoet broodje met anijs en rozijnen, inmiddels uitgegroeid tot een van de Lucchese specialiteiten.

Elke dag is het Piazza San Giusto [10] gevuld met boeken- en antiekkraampjes. De alom aanwezige oude schetsen brengen de geschiedenis van Lucca voor je ogen tot leven. Elk derde weekend van de maand wordt op ditzelfde pleintje een ambachtelijke markt gehouden waar uiteenlopende lokale specialiteiten worden aangeboden.

Op het Piazza San Martino [11] staat de Duomo San Martino, beroemd om een houten kruisbeeld van Jezus, de Volto Santo genaamd. Op 13 september wordt het beeld aangekleed en versierd met kostbare juwelen en een gouden kroon in processie door de stad gedragen.

Het Piazza Napoleone [12], het grootste plein van de stad, vormt een mooi eindpunt van de pleinenroute door Lucca. Onder de platanen vind je een aantal gezellige terrassen en een antieke draaimolen. Het plein wordt aan één zijde gedomineerd door het Palazzo Ducale [13], de zetel van het provinciebestuur van Lucca, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. Het Piazza Napoleone vormt in de zomer het toneel van een groot aantal openluchtconcerten van internationaal bekende artiesten. IJsliefhebbers lopen een stukje verder de Via Vittorio Veneto in, waar Gelateria Veneta [14] een enorme keuze aan zelfgemaakt ijs biedt.

De Via Fillungo [15] is de belangrijkste winkelstraat van Lucca, met veel schoenen- en kledingwinkels. In de zijstraatjes zijn lokale delicatessen als olijfolie, kastanjetaart, versgemaakte pasta, vleeswaren, kaas en wijn te koop. Op de hoek met de Via d’Arancio rijst de Torre dell’Orologio [16] op, die ook wel Torre delle Ore wordt genoemd. Met zijn 50 meter is deze klokkentoren de hoogste toren van de stad. Wie aan het einde van de dag nog puf heeft, kan de 207 houten treden van deze toren bestijgen om te genieten van een weids uitzicht over de stad.

Iets minder hoog is de verderop gelegen Torre dei Guinigi [17]. Deze toren maakte deel uit van een indrukwekkend complex dat in de 14de eeuw werd gebouwd in opdracht van de rijke en machtige koopmansfamilie Guinigi. Wie deze toren weet te bedwingen, zal raar opkijken: boven op de toren staan een paar eeuwenoude steeneiken.

Daarna ben je wel toe aan een aperitivo. Stella Polare [18], op de hoek van het Piazza Napoleone en de Via Vittorio Veneto, maakt elke avond een waar feest van het uitgebreide aperitivo-buffet. Bestel een drankje, maak een keuze uit de heerlijke hapjes en laat het leven in Lucca aan je voorbijtrekken.

Vanaf het Piazza Napoleone is het niet ver naar het misschien wel bekendste restaurant van Lucca: Buca di Sant’Antonio [19]. Al vanaf 1782 worden hier de lekkerste regionale specialiteiten op tafel getoverd. Net als vanochtend bij Caffè Di Simo ging Puccini je ook hier voor, net als vele andere beroemdheden. Het is moeilijk kiezen uit de vele typische gerechten. Wat te denken van farro alla Garfagnana of pappardelle alla lepre? Wie vanmiddag bij Taddeucci nog geen trek had in iets zoets, kan nu de schade inhalen. Het dessert buccellato semifreddo is om je vingers bij af te likken!

Wie een dagje langer blijft, moet zeker een bezoek brengen aan het Museo della Casa di Giacomo Puccini [20], dat is gevestigd in het geboortehuis van Giacomo Puccini. Het is nu gesloten vanwege een grootscheepse restauratie, maar hopelijk gaan de deuren snel weer open. Morgen meer over de herinneringen aan Puccini in dit prachtige stadje!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

  1. Wat een prachtige weergave. Ik was vorig jaar in Lucca en heb ontzettend genoten van de ochtendwandelingen over de stadsmuur en al het moois van het kleine stadje. Heerlijk.

  2. Ik ga morgen naar Lucca, gisteren in Siena gewest …geweldig land

  3. Geweldig enthousiast blog over Lucca! Echt genieten. En ook na 24 uur is er nog zoveel te zien. Lucca verveelt nooit!

  4. Heel mooi beschreven! Wel vond ik Lucca ook nog overweldigend, wij waren er op een zondag en met een klein kindje. Druk was het juiste woord en in 24 uur vind ik dat je Lucca echt te kort doet, wij gaan zeker nog terug! Wel vond ik het super fijn dat Lucca geen heuvels kent. Dat was even prettig nat Sienna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *