Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een dagje Lucca – de mooiste bezienswaardigheden & de beste tips

Ga je tijdens je vakantie in Toscane een dagje naar Lucca? We laten je zien hoe je in slechts één dag tijd de mooiste plekken van de stad kunt zien, beleven en proeven!

De Romeinse keizer Justinianus I, Lombardische hertogen, de zus van Napoleon, de Bourbons van Parma: Lucca is in de loop van haar geschiedenis een politieke pion geweest die steeds in andere heersende handen viel.

Dankzij die afwisselende geschiedenis heeft Lucca nog altijd veel te bieden. De stadsmuur van Lucca is nog in goede staat en ook in het historisch centrum komt de geschiedenis op veel plaatsen tot leven. Je ziet in één oogopslag waar de operaschrijver Giacomo Puccini – geboren en getogen in Lucca – zijn inspiratie vandaan haalde.

10.00 uur Geniet van cappuccino & buccellato

Voor we op pad gaan, drinken we een cappuccino bij Pasticceria Taddeucci. Dat is niet zomaar een bakkerij: hier proef je bij je koffie de enige echte buccellato, zoet brood met rozijnen en anijszaad, van heel de stad. Zeker het proeven waard!

10.30 uur Maak een rondje over de muren van Lucca

Genoeg energie opgedaan voor een mooie fietstocht of wandeling? De 4,5 kilometer lange stadsmuur loopt helemaal rondom het historisch centrum van Lucca en biedt een schitterend uitzicht op de stad.

Je kunt een rondje over de muur lopen, maar je kunt ook op de fiets stappen. Er zijn op heel veel verschillende plaatsen fietsen te huur (ook een soort riksja’s voor twee of vier personen). Ook de rest van de stad is prima op de fiets te verkennen, dus je kunt je fiets gerust voor een hele dag huren.

11.30 uur Bezoek een van de mooie musea

Zin in een museumbezoek? Je stapt even terug in de tijd het Museo Nazionale di Villa Guinigi, met kunstwerken van onder anderen Jacopo della Quercia.

Ook een aanrader is het Palazzo Pfanner, met prachtige fresco’s en een schitterend aangelegde tuin met marmeren standbeelden uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Muziekliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het Museo della Casa di Giacomo Puccini, dat is gevestigd in het geboortehuis van Giacomo Puccini.

12.45 uur Wandel over het mooiste plein van Lucca

Wandel en fiets dan naar het Piazza dell’Anfiteatro. Op de plek van dit plein lag ooit een Romeins amfitheater. De smalle, zonnig geel geschilderde huizen geven nog steeds de vorm van het theater aan.

13.00 uur Lunchen in Lucca

Voor de lunch strijk je neer in een van de restaurantjes aan en om het Piazza dell’Anfiteatro. Op het plein zelf tippen we Trattoria L’Angolo Tondo (Piazza dell’Anfiteatro 51).

Net erachter ligt Osteria Baralla. Deze osteria is gevestigd in het vijftiende-eeuwse Palazzo Buonvisi. Sinds 1860 serveren de gastheren verschillende lokale specialiteiten, waaronder pappa al pomodoro, farro lucchese, bollito misto, trippa en bistecca di manzo Chianina. Houd wel nog een gaatje over voor de huisgemaakte desserts!

15.00 uur Pleinenparade

Naast het Piazza dell’Anfiteatro kent Lucca nog veel meer piazza’s die het bewonderen waard zijn. Allereerst het Piazza San Frediano, met de oudste kerk van Lucca: de Basilica San Frediano. Je oog valt direct op het mozaïek dat de façade siert, maar loop ook even de kerk in om het twaalfde-eeuwse doopvont (met tempeltje!) te bekijken.

Aan het Piazza San Michele, het voormalige Romeinse forum, waakt de bijna vier meter hoge marmeren aartsengel Michael vanaf de San Michele al Foro over de stad. De enorme voorgevel van deze kerk is bijzonder uitbundig: elke zuil heeft een ander kleurenpatroon.

Elke dag is het Piazza San Giusto gevuld met boeken- en antiekkraampjes. De oude illustraties die aan de kramen hangen, brengen de geschiedenis van Lucca voor je ogen tot leven. Elk derde weekend van de maand wordt op ditzelfde pleintje een ambachtelijke markt gehouden waar uiteenlopende lokale specialiteiten worden aangeboden.

Op het Piazza San Martino staat de Duomo San Martino. De kathedraal van Lucca is beroemd om een houten kruisbeeld van Jezus, de Volto Santo genaamd. Op 13 september wordt het beeld aangekleed en versierd met kostbare juwelen en een gouden kroon in processie door de stad gedragen. Maar de kathedraal heeft nog iets anders unieks: een heus labyrint. Kun jij het ontdekken?

We eindigen onze pleinentour op het Piazza Napoleone, het grootste plein van de stad, vormt een mooi eindpunt van de pleinenroute door Lucca. Onder de platanen vind je een aantal gezellige terrassen en een antieke draaimolen. Het plein wordt aan één zijde gedomineerd door het Palazzo Ducale, de zetel van het provinciebestuur van Lucca, waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. In de zomer vormt het plein het toneel van een groot aantal openluchtconcerten van internationaal bekende artiesten.

16.00 uur Lucca vanuit de lucht

Wil je Lucca ook van bovenaf bewonderen? De stad telt twee torens die je kunt beklimmen. Op de hoek met de Via d’Arancio rijst de Torre dell’Orologio op, die ook wel Torre delle Ore wordt genoemd. Met zijn vijftig meter is deze klokkentoren de hoogste toren van de stad.

Als je genoeg puf hebt, kun je de ruim tweehonderd houten treden van deze toren bedwingen om te genieten van een weids uitzicht over de stad (de Torre dell’Orologio is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.30 uur).

Iets minder hoog is de even verderop gelegen Torre Guinigi (dagelijks geopend van 9.30 tot 18.30 uur). Deze toren maakte deel uit van een indrukwekkend complex dat in de veertiende eeuw werd gebouwd in opdracht van de rijke en machtige koopmansfamilie Guinigi. Wie deze toren weet te bedwingen, zal raar opkijken: boven op de toren staan een paar eeuwenoude steeneiken.

17.00 uur Een lekker ijsje

IJsliefhebbers komen in Lucca meer dan aan hun trekken, met allereerst dicht bij het Piazza Napoleone de ijssalons Gelateria Veneta (Via Vittorio Veneto 74) en Gelatarium (Via Vittorio Veneto 38). Ook aanraders zijn Sandrino (Via Fillungo 112), Momo (Via della Fratta 11), Gelateria Gustevole (Via Buia 14) en Gelateria De’ Coltelli (Via San Paolino 10).

foto: Martijn Bak

17.30 uur Tijd om te shoppen!

De Via Fillungo is de belangrijkste winkelstraat van Lucca, met veel schoenen- en kledingwinkels. In de zijstraatjes zijn lokale delicatessen als olijfolie, kastanjetaart, verse pasta, vleeswaren, kaas en wijn te koop. Een aanrader voor dit soort lekkernijen is Antica Bottega di Prospero (Via Santa Lucia 13).

19.00 uur La dolce vita in Lucca

Daarna ben je wel toe aan een aperitivo, bijvoorbeeld bij Caffè Santa Zita (Piazza San Frediano). Bestel een drankje, geniet van de heerlijke hapjes die erbij geserveerd worden en laat het leven in Lucca aan je voorbijtrekken.

20.30 uur Lekkere afsluiting van een dagje Lucca

Het misschien wel bekendste restaurant van Lucca is Buca di Sant’Antonio (Via Cervia 3). Al vanaf 1782 worden hier de lekkerste regionale specialiteiten op tafel getoverd. Het is moeilijk kiezen uit de vele typische gerechten. Wat te denken van farro alla Garfagnana of pappardelle alla lepre? Het dessert buccellato semifreddo is om je vingers bij af te likken!

Liever iets eenvoudigers? Bij Pizzeria Da Felice (Via Buia 12) eet je aan een van de kleine tafeltjes een smakelijke pizza, waar de locals regelmatig voor in de rij staan. L’Isola che non c’era (Via degli Angeli 7) biedt een heerlijke keuze aan antipasti, pasta’s en vleesgerechten.

Bij Alla Bona (Via degli Angeli 13) wordt alleen gekookt met biologische producten uit de omgeving. De antipasto toscano is om je vingers bij af te likken!

23.00 uur Logeren in Lucca

Na nog een laatste avondwandeling door de stad is het tijd om te gaan slapen. We hebben de tien beste adresjes voor een vakantie in Lucca voor je op een rijtje gezet, zowel binnen de stadsmuren als net erbuiten. Je vindt onze favoriete bed & breakfasts in Lucca hier.

Wandel met ons mee in Lucca

Lucca is een rijke stad, met schitterende kerken en vele schatten die je ook buiten de musea kunt bewonderen. Met onze City Walk zul je al dat moois ontdekken, maar de route brengt je ook bij een fijne osteria voor een heerlijke lunch, bij het mooiste palazzo van de stad en bij het huis van Puccini, die in Lucca veel inspiratie opdeed. Ook geven we een extra tip – voor wie durft – voor een bezoek aan een duivelse brug ten noorden van Lucca.

Download onze City Walk in Lucca

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

  1. Geweldig enthousiast blog over Lucca! Echt genieten. En ook na 24 uur is er nog zoveel te zien. Lucca verveelt nooit!

  2. Ik ga morgen naar Lucca, gisteren in Siena gewest …geweldig land

  3. Wat een prachtige weergave. Ik was vorig jaar in Lucca en heb ontzettend genoten van de ochtendwandelingen over de stadsmuur en al het moois van het kleine stadje. Heerlijk.

  4. Heel mooi beschreven! Wel vond ik Lucca ook nog overweldigend, wij waren er op een zondag en met een klein kindje. Druk was het juiste woord en in 24 uur vind ik dat je Lucca echt te kort doet, wij gaan zeker nog terug! Wel vond ik het super fijn dat Lucca geen heuvels kent. Dat was even prettig nat Sienna.

  5. heerlijk lucca vroeger in 2003 voor het eerst geweest in twee dagen gedaan, vorig jaar weer gedaan en NIETS veranderd ja, als je ouder wordt loopt je sneller en kom je overal maar het zaakje waar wij altijd eten is Ristorante Giglio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *