Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

San Lorenzo – de authentieke studentenwijk van Rome

Ken je de Romeinse wijken Trastevere, Testaccio en Monti als je spreekwoordelijke broekzak? Ga dan eens naar San Lorenzo, een op het eerste gezicht wat minder fotogenieke wijk in Rome, maar minstens zo interessant. Hier ontmoet je namelijk de échte Romeinen, eet je voor een prikkie en ontdek je de mooiste street art. Liza neemt je mee op ontdekkingsreis door deze authentieke wijk.

Liza: ‘In San Lorenzo vind je geen Caravaggio of boetieks met designerkleding. Nee, in deze wijk ten oosten van station Termini stuit je op street art, tweedehands winkels en een enorme studentenpopulatie.

Dankzij deze studenten vind je er volop bars en restaurantjes met lage prijzen. Barmannen en serveersters hebben een zwaar Romeins accent en zijn direct maar vriendelijk. Verder vind je er verschillende circoli (bijvoorbeeld die van de Partito Democratico), buurthuizen waar uitvoerig de (overwegend linkse) politiek wordt besproken.

Als je vindt dat San Lorenzo er wat aangetast uitziet, klopt dat: het is de enige wijk in de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd is en dat is op sommige plekken nog steeds te zien. Omdat San Lorenzo een arbeiderswijk was die ver uit het centrum en bij het Vaticaan vandaan lag (dus weinig belangrijke gebouwen had), was het een ‘veilig’ doelwit.

Bij het bombardement vielen zo’n 1500 slachtoffers. Singer/songwriter Francesco De Gregori schreef er het lied San Lorenzo over en ook het Parco dei Caduti herinnert nog aan de getroffenen van het bombardement.

Piazza dell’Immacolata
Het bruisende middelpunt van San Lorenzo en een goed startpunt als je de wijk wilt ontdekken, is het Piazza dell’Immacolata, een pleintje met een kleine maar indrukwekkende kerk, de Chiesa dell’Immacolata.

’s Middags kun je er heerlijk lunchen, maar ’s avonds komt het er pas echt tot leven, als het plein volstroomt met studenten, creatievelingen en andere locals, die een drankje bestellen bij een van de bars maar het liefst het hele jaar door buiten blijven hangen.

Basilica di San Lorenzo en Cimitero del Verano
De belangrijkste kerk van San Lorenzo – en een van de zeven pelgrimskerken van Rome – is de Basilica di San Lorenzo. Het bouwwerk stamt uit de zesde eeuw en werd geconstrueerd in Byzantijnse stijl. Het prachtige, gekleurde mozaïek van Jezus en zijn apostelen in het plafond van de koepel stamt ook uit die tijd.

De basiliek wordt omgeven door het monumentale Cimitero del Verano, de grootste begraafplaats van de stad, waar menig bekende Italiaan begraven ligt. Op dit kerkhof hebben onder anderen Marcello Mastroianni, de beroemde acteur uit Fellini’s La dolce vita, Goffredo Mameli, de schrijver van het Italiaanse volkslied, en de hele familie Garibaldi hun laatste rustplaats gevonden.

Wil je alles zien, trek er dan een dagdeel voor uit. Houd er rekening mee dat de kerk alleen open is tussen 07.30 en 12.00 uur en tussen 16.00 en 19.30 uur.

Università La Sapienza
San Lorenzo staat dankzij de grote campus van Università La Sapienza bekend als dé studentenwijk van Rome. Je kunt een mooie wandeling over de campus maken, maar kijk het standbeeld van Minerva niet in de ogen; dat brengt ongeluk.

Street art
Net als Pigneto en Ostiense is San Lorenzo een goede plek voor liefhebbers van street art. De wijk hangt vol met allerlei kunstvormen, van stickers, posters en kleine kunstwerken tot enorme muurschilderingen – vaak met een politieke boodschap.

Bijzonder indrukwekkend is het tientallen meters lange kunstwerk in Via dei Sardi, waar 107 silhouetten van vermoorde vrouwen worden afgebeeld, inclusief naam en sterfdatum:

Het werk werd in 2012 onthuld ter ere van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Kunstenares Luca Ximenes maakte om de hoek een kleurrijke schildering in datzelfde thema:

Lekkere tips in San Lorenzo
Deze Romeinse wijk is de perfecte plek om op food tour te gaan. Je vindt er tal van authentieke restaurants, gezellige barretjes en kleine gelateria’s. Fijn is dat je ook met een bescheiden budget prima een avondje uit kunt: na een gezellig etentje in een pizzeria, inclusief bruschette en fritti vooraf en een karafje wijn, rekende ik enigszins verrast bijvoorbeeld maar dertien euro af.

Lunchen in San Lorenzo doe ik graag bij Mejo Pani Enoteca (Via degli Apuli 36) op het Piazza dell’Immacolata: hier eet je een lekker broodje of een gezonde salade.

Drink daarna een espresso om de hoek bij Giufà Libreria Caffè (Via degli Aurunci 38), een charmant boekwinkeltje en koffiebar in één.

’s Avonds eet je een pizza bij San Lollo (Via dei Latini 57): rijkelijk belegde pizza’s gemaakt van smakelijk, licht verteerbaar deeg. Neem ook zeker wat fritti vooraf (vooral de gefrituurde fiori di zucca, baccalà en de polpette di melanzane zijn aanraders).

Ook bij Il Podista (Via Tiburtina 224) ga je niet met honger weg: voor de locals is deze oude pizzeria een waar begrip. Je eet er de echte pizza romana, met een dunne en knapperige bodem.

Houd je van chocolade? Dan is SAID (Via Tiburtina 135) absoluut een plek om in je hart te sluiten. Deze chocoladefabriek zit verstopt in een klein straatje, waar al sinds 1923 de lekkerste bonbons worden gemaakt. Tegenwoordig vind je er een winkel, tearoom, bar en restaurant in één – alles binnen het thema van chocolade, uiteraard: van bloemkool-chocoladepudding tot een grote mok machtige maar heerlijke warme chocolademelk.

Bruisend nachtleven
San Lorenzo is dankzij de vele bars, clubs en muziekcafés een wijk met een bruisend nachtleven. Bij Ex Dogana (Viale dello Scalo San Lorenzo 10) worden internationale dj’s en muzikanten geprogrammeerd en regelmatig grote feesten georganiseerd.

De enorme, industriële locatie (een voormalig douanekantoor) werd een paar jaar geleden getransformeerd tot evenementenlocatie, expositieruimte, plek voor festivals en workshops, club én planetarium. Bij Condominio San Lorenzo, de binnenplaats van Ex Dogana, vinden wekelijks feesten en clubavonden in verschillende thema’s plaats.

Hou je van wat kleinschaligere concerten? Bij Le Mura (Via di Porta Labicana 24) geniet je meerdere keren per week van livemuziek. Je kunt het kleine maar gezellige muziekcafé bijna niet missen: op de muur is een kleurrijke schildering aangebracht.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Geen reactie, maar een vraag. Ik herinner me dat in één van de nieuwsbrieven van Ciao Tutti verwezen werd naar een serie die binnenkort op TV komt nl de verfilming van één van de boeken van Elena Ferrante. Kan iemand me zeggen wanneer en op welke zender ? Ik vind het niet terug.

    Bedankt !

  2. Klopt Diane. Hier de tekst uit de nieuwsbrief: De eerste aflevering van L’amica geniale is te zien op dinsdag 30 oktober op RAI 1 (met vervolgafleveringen op dinsdag 6 en 13 november en de laatste op woensdag 14 november). In november is de serie ook in acht delen te zien via HBO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *