Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castiglione del Lago – een van de mooiste dorpjes aan het Lago Trasimeno

In het groene hart van Italië, vlak bij de grens met de regio Toscane, ligt het op vier na grootste meer van Italië, het Lago Trasimeno, in Nederland ook wel bekend als het Trasimeense meer. Het meer is een heerlijke plek om vakantie te vieren. Zo loop je overdag heerlijk door een stad als Perugia om vervolgens aan het eind van de dag een frisse duik te nemen in het meer en te genieten van een schitterende zonsondergang.

Een van de hoogtepunten van een verblijf aan het meer is een bezoek aan Castiglione del Lago. Dit dorpje mag het predicaat I borghi più belli d’Italia dragen. Het behoort daarmee tot een van de mooiste dorpjes van Italië – meer dan terecht als je het Erwin vraagt, die er voor Ciao tutti een kijkje ging nemen.

Erwin: ‘Als je richting Castiglione del Lago rijdt, zie je al snel het historisch centrum, dat op een heuvel ligt, boven het landschap uitsteken. Het dorpje is nog volledig ommuurd. Er zijn drie poorten die toegang geven tot het centrum.

Wij parkeren de auto bij de Porta Senese, de beste plek om een bezoek aan het dorp te starten. In de schaduw van de muren wachten we op gids Isabella, die ons een korte rondleiding zal geven.

Worsten met eigenaardige namen

Voor je bij de Porta Senese bent, moet je eerst een brede trap omhoog lopen. Een flinke klim die gelukkig wordt beloond met een prachtig uitzicht, tot zelfs diep in de regio Toscane.

Eenmaal onder de poort door, kom je in de hoofdstraat van Castiglione del Lago, de Via Vittorio Emanuele. Al wandelend worden bijna al je zintuigen geprikkeld door de vele delicatessenwinkels.

Er hangen diverse worsten met de vreemdste namen, zoals cojoni di mulo (‘ezelskloten’) en palle del nonno (‘opa’s ballen’). Voor je het goed en wel beseft, heeft je neus je een winkel in geloodst om van al dit lekkers een stukje te proeven.

Ook zien we manden vol met legumi (peulvruchten) van fagiolini del trasimeno (speciale boontjes die rondom het meer groeien) en lenticchie di Castelluccio (linzen) tot roveja (een kleine, wilde erwtensoort).

Nagenoeg exact in het midden van het dorp ligt het pittoreske dorpsplein, compleet met fontein en klokkentoren. Het Piazza Giuseppe Mazzini is hiermee de ideale plek om te genieten van een aperitivo, bijvoorbeeld op het terras van Bar Centrale, en het echte Italiaanse dorpsleven te aanschouwen.

Het mooiste uitzicht op het Lago Trasimeno

We vervolgen onze weg door de hoofdstraat richting de Rocca del Leone. Als we arriveren op het Piazza Antonio Gramsci, worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over het meer, met op de voorgrond cipressen en olijfbomen.

Tip: vergeet vooral niet om een foto te maken door de Porta Perugina, met als achtergrond het in de zon schitterende meer!

Castiglione in een gouden gloed

Eenmaal terug op het Piazza Mazzini verlaten we het oude centrum via de Porta Aretina. We zijn nu op de Viale Belvedere en zoals de naam al aangeeft heb je hier een schitterend uitzicht over de omgeving, zeker wanneer de zon langzaam richting de Toscaanse heuvels zakt en het dorp een gouden gloed geeft. Wat een manier om afscheid te nemen van dit juweeltje!

Camping Punta Navaccia

Ons overnachtingsadres ligt aan de andere kant van het meer, bij het plaatsje Tuoro sul Trasimeno. Camping Punta Navaccia is een echte familiecamping, die wordt gerund door de drie zeer energieke zussen Simona, Monica en Barbara Migliorati.

Je kampeert hier op een unieke locatie, op een landtong midden in een beschermd natuurgebied. De camping beschikt over verschillende soorten glampingaccommodaties maar heeft ook traditionele campingplaatsen.

Door de ligging aan het meer zijn er tal van watersportmogelijkheden en er is zelfs een eigen haventje bij de camping. Er zijn twee zwembaden, een jacuzzi en een aantal sportvelden voor wie niet alleen maar wil ontspannen tijdens de vakantie.

Bij de ingang van de camping vind je een kleine supermarkt én een bar waar je al vroeg in de ochtend kunt genieten van een heerlijke cappuccino met een brioche. Uitgebreide informatie over Camping Punta Navaccia lees je in ons artikel over deze camping.

Campo del Sole – kunstwerk aan het Lago Trasimeno

Net buiten de camping bewonder je direct aan het meer een bijzonder kunstwerk: Campo del Sole. Het kunstwerk heeft van een afstand wel iets weg van Stonehenge, maar eenmaal dichterbij is goed te zien dat het om een verzameling van negenentwintig kunstwerken gaat, die in een spiraal staan opgesteld rond een ronde stenen tafel.

De kunstwerken zijn tussen 1985 en 1989 gemaakt door zevenentwintig verschillende beeldhouwers, naar een idee van kunstenaars Mauro Berettini, Pietro Cascella en Cordelia von den Steinen. Alle kunstwerken zijn gemaakt van pietra serena, een steensoort uit de regio.

Direct naast het kunstwerk is het openbare strand te vinden dat ook zeer in trek is bij de campinggasten. Meteen daar weer naast ligt restaurant Ciao Ciao, dat ook heel populair is bij de lokale bevolking. Ons wacht echter een lekker diner op de camping, a domani!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Altijd weer leuk ,jullie werkstuk.
    Kunnen jullie ook voor de primitief tentkampeerders eens in noord Italie( doolomiten, alpen ) speuren?

  2. We zullen het op het lijstje zetten! Ik ben zelf absoluut geen bergenmens (enorme hoogtevrees), maar wie weet kan een van mijn collega’s daar eens in de natuur gaan kamperen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *