Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kerststallen kijken in Napels – Via San Gregorio Armeno & Strada dell’Anticaglia

Wandel mee door de Via San Gregorio Armeno, de ‘kerststraat’ in hartje Napels. Hier vind je de mooiste kerststallen en de meest bijzondere figuren voor in de kerststal, van beroemde voetballers tot spraakmakende politici, van acteurs en zangers tot de paus!

Napels-kerststal (11) Napels-kerststal (9)

365 dagen per jaar kerst

In de Via San Gregorio Armeno, een zijstraatje van de Spaccanapoli, vind je een keur aan kleine winkeltjes en werkplaatsen die werkelijk alles voor de kerststal verkopen, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.

Napels-kerststal (10)

Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende stad- en landgenoten een plek te geven in de kerststal: je ziet dan ook honderden versies van Maradona, Pulcinella en Totò tussen de herders en de koningen in staan.

De drie koningen uit het oosten staan zij aan zij met de (voormalige) sterspelers van FC Napoli, de os en de ezel houden de Italiaanse politici warm en Pulcinella buigt zich over het kerstkindje.

Napels-kerststal (7) Napels-kerststal (6) Napels-kerststal (1)

Beroemdheden in de Napolitaanse kerststal

De laatste jaren hebben zelfs wereldse beroemdheden als Barack Obama en Lady Gaga een plekje gekregen tussen de engelen naast de kribbe.

Tim was afgelopen week in Napels en spotte onder meer Allan en Ancellotti van SSC Napoli, modeblogger Chiara Ferragni, Muhammad Ali, Valentino Rossi, Fidel Castro tussen de herders. Ook veel beroemde zangers en muzikanten maakten hun opwachting bij de kribbe: Lucio Dalla, Vasco Rossi, Renato Zero, Gianna Nannini, Fedez, Ligabue, Claudio Baglioni, Prince, Laura Pausini, Jovanotti, Anonimo, Pino Daniele, Michael Jackson…

En wat te denken van mini-versies van Berlusconi, Salvini, Di Maio, Renzi, Trump, Hillary Clinton, Angela Merkel, de Queen of England, Harry en Meghan, prins William en zijn vrouw Kate? Herken jij ze allemaal op onderstaande foto’s?

Een kijkje bij de kerststalbouwers

Iets ten noorden van de Via San Gregorio Armeno, in de Strada dell’Anticaglia, vind je de echte ateliers. Zeker in december staan de deuren meestal wijd open, zodat je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe de kerststalbouwers te werk gaan.

Elk atelier heeft zijn eigen specialiteit: de een maakt allerlei stalletjes, de ander knutselt schitterende waterpartijen in elkaar en weer een ander houdt zich bezig met alle mogelijke verlichting die in een kerststal kan worden gebruikt.

Umberto Jannacone is een van deze kerststalkunstenaars. Op nummer 24 werkt hij, slechts bijgelicht door een aftandse bureaulamp, aan allerlei tableaus waarin hij de traditionele kerststalbewoners kennis laat maken met bekende en minder bekende mensen uit het openbare leven.

Een verdieping lager staat zijn grote trots: een enorm doolhof van middeleeuwse straatjes, kleine huisjes en kroegjes, waarin miniatuurmensjes het leven van de Napolitanen nabootsen. Ze doen het huishouden, staan uren in de keuken, gaan naar de kerk en bezoeken familie en drinken zich een stuk in hun kraag. Je komt hier ogen tekort!

Nog meer kerststallen kijken

In het Certosa di San Martino, het kartuizer klooster dat hoog boven het oude centrum uittorent, vind je een van de grootste collecties kerststallen en losse pastori, kerststalfiguren, van Napels. Hier vind je ook een collectie originele beelden van de hand van Giuseppe Sanmartino, die tot in het kleinste detail met de hand vervaardigd zijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *