Ga op pad met onze City Walks!

Kerststallen in Napels

Nu we in de blog van gisteren zo uitgebreid stil hebben gestaan bij het ontstaan van de Napolitaanse kerststal, vandaag een uitstapje naar de mooiste kerststallen in Napels zelf.

Napels-kerststal (11) Napels-kerststal (9)

In december vind je in Napels ongeveer op elke straathoek wel een kerststal. Tijdens een wandeling door de stad val je vaak van de ene verbazing in de andere. Naast het torenhoog opgestapelde vuilnis stuit je op een kleine loggia waar de buurtbewoners een enorme kerststal hebben opgebouwd. Vaak zitten een paar bejaarde mannetjes er gezellig bij te keuvelen. Als je ze wat kleingeld geeft voor het onderhoud van de stal vertellen ze je uit dankbaarheid de hele geschiedenis van de kerststal en van hun familie, in plat Napolitaans, waar zelfs na een paar dagen Napels nog geen touw aan vast te knopen is. Maar de trots straalt uit hun ogen, en als ze dan met hun grove handen een klein teer beeldje rechtzetten, dan kun je niks anders doen dan hun verhaal aanhoren en telkens enthousiast knikken.

Uiteraard hebben de kerken en kloosters hun achterstand ten opzichte van de rijke adel al lang ingehaald en pakken ook zij flink uit. Let wel: tot 24 december zie je in Napels bijna nergens een kindje in de kribbe liggen – dat wordt er pas op kerstavond ingelegd, vaak tijdens de Nachtmis.

In het Certosa di San Martino, het kartuizer klooster dat hoog boven het oude centrum uittorent, vind je een van de grootste collecties kerststallen en losse pastori, kerststalfiguren, van Napels. Hier vind je ook een collectie originele beelden van de hand van Giuseppe Sanmartino, die tot in het kleinste detail met de hand vervaardigd zijn:

In de Via San Gregorio Armeno, een zijstraatje van de Spaccanapoli, vind je een keur aan kleine winkeltjes en werkplaatsen die werkelijk alles voor de kerststal verkopen, van de behuizing tot de figuurtjes in alle soorten en maten, van de aankleding (inclusief konijnenhokken, pizzaovens en spinnewielen) tot allerlei elektrische apparaten die van het geheel een zelfstandig functionerend dorp moeten maken.

Napels-kerststal (10)

Daarnaast leven de Napolitanen zich elk jaar opnieuw uit om bekende stad- en landgenoten een plek te geven in de kerststal: je ziet dan ook honderden versies van Maradona, Berlusconi, Pulcinella en Totò tussen de herders en de koningen in staan.

Napels-kerststal (7) Napels-kerststal (6) Napels-kerststal (1)

Vorig jaar was Berlusconi met bloedneus de grote hit, vanwege de aanslag met het beeldje van de Duomo van Milaan, die in december plaats vond en de kerststalbouwers inspireerde tot hilarische taferelen. Ik ben benieuwd wat dit jaar de grote hit gaat worden. De laatste jaren hebben zelfs wereldser beroemdheden als Obama en Poetin een plekje gekregen tussen de engelen, dus wie weet zien we Lady Gaga straks naast de kribbe staan…

Iets ten noorden van de Via San Gregorio Armeno, in de Via Anticaglia, vind je de echte ateliers. Zeker in december staan de deuren meestal wijd open, zodat je met eigen ogen kunt aanschouwen hoe de kerststalbouwers te werk gaan. Elk atelier heeft zijn eigen specialiteit: de een maakt allerlei stalletjes, de ander knutselt schitterende waterpartijen in elkaar en weer een ander houdt zich bezig met alle mogelijke verlichting die in een kerststal kan worden gebruikt.

Umberto Jannacone is een van deze kerststalkunstenaars. Op nummer 24 werkt hij, slechts bijgelicht door een aftandse bureaulamp, aan allerlei tableaus waarin hij de traditionele kerststalbewoners kennis laat maken met bekende en minder bekende mensen uit het openbare leven.

De drie koningen uit het oosten staan zo zij aan zij met de (voormalige) sterspelers van FC Napoli, de os en de ezel houden de Napolitaanse magistraten warm en Pulcinella buigt zich over het kerstkindje. Een verdieping lager staat zijn grote trots: een enorm doolhof van middeleeuwse straatjes, kleine huisjes en kroegjes, waarin miniatuurmensjes het leven van de Napolitanen nabootsen. Ze doen het huishouden, staan uren in de keuken, gaan naar de kerk en bezoeken familie en drinken zich een stuk in hun kraag. Je komt hier ogen tekort!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *