Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vino & Friends – toosten op de Romeinse thermen in Maastricht

In hartje Maastricht, op de plek van het huidige Stokstraatkwartier, lag lang geleden het Romeinse castellum. Er zijn in dit stukje Maastricht dan ook veel Romeinse resten gevonden. In 1840 ontdekte Mathieu Hermans, stadsarchitect, onder de kelder van een pand aan de Stokstraat een Romeins thermencomplex uit de tweede eeuw na Christus. Het was het eerste Romeinse bouwwerk in Maastricht dat werd ontdekt en opgegraven.

De thermen strekten zich uit over het huidige Op de Thermen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de thermen geheel opgegraven. Alles werd tot in het kleinste detail opgetekend. Zo weten we dat de thermen bestonden uit een caldarium (warmwaterbad), een tepidarium (lauwwaterbad), een frigidarium (koudwaterbad), een sportveld, een hypocaustum (zodat men bepaalde vertrekken kon verwarmen), kleedruimtes, een winkel en waarschijnlijk ook een zwembad. Het gehele complex was zo’n veertig meter lang.

De resten van de thermen zijn helaas niet meer zichtbaar, al zie je in het plaveisel van het pleintje de contouren van de verschillende gebouwen die deel uitmaakten van het thermencomplex.

Om de hoek van waar de Romeinen ooit genoten van een paar uurtjes badderen, stomen en zwemmen, zit sinds kort Vino & Friends – een fijn culinair concept met een wijnwinkel, wijnbar én restaurant ineen. Saskia en Aimée gingen er onlangs even sfeer (en wijn) proeven.

Elke dag een andere wijn
Om met het eerste, vino, te beginnen: wát een prachtige selectie hebben eigenaren Fabian Wijering en Bas Lenoire gemaakt! Van een verfrissende Lugana van CàMaiol uit Lombardije tot bruisende Franciacorta van Ca’ del Bosco (de állerbeste in zijn soort die met kop en schouders uitsteekt boven een fles champagne), van een indrukwekkende Picolit uit Friuli tot onze favoriete witte wijn uit Toscane, de Vernaccia, in een extra lekkere uitvoering van Poderi del Paradiso.

Er zijn walsende rode wijnen uit Puglia, met onder meer Primitivo en Negroamaro, maar ook een prachtige blend van beide, een Amativo Riserva uit 2013 van wijndomein Cantele. Er is een wervelende Sardijnse spumante, een aromatische Siciliaanse Grillo (proef vooral de Grillo uit de Selezione Ottoventi) en tongstrelend rood uit Toscane.

Je kunt hier bijna elke dag van het jaar terugkomen om een andere wijn te proeven, want er staan maar liefst driehonderdvijftig flessen in de zogenaamde Grotta del Vino of in de wijnkelder. Alle flessen kun je ook ter plekke kopen of bestellen in de wijnwebshop – zodat je dat heerlijke vakantiegevoel dat je bij zo’n glas wijn meteen hebt ook thuis kunt vasthouden.

Wil je toch liever je eigen wijn meenemen, omdat daar bijvoorbeeld een speciale herinnering aan verbonden is? Dat kan ook, mits de wijn/jaargang niet op de kaart staat. Je betaalt dan € 17,-‘kurkgeld’.

Verrukkelijke gerechten voor bij de vino
Naast wijnbar is Vino & Friends ook een restaurant, waar je geniet van allerlei heerlijks uit Italië. Op de kaart een aantal klassieke antipasti (caprese, vitello tonnato, carne cruda bijvoorbeeld) en mooie (huisgemaakte) pasta’s, van ravioli gevuld met ricotta en spinazie in een boter/tijmsaus uit Ligurië tot maccheroni met een traditionele ragù bolognese. Er is ook een steeds wisselend maandmenu van drie of vier gangen.

Bas: ‘De Italiaanse keuken is de keuken van de logica: eerlijke ingrediënten worden op eenvoudige pure wijze bereid. De kracht zit ‘m in de ingrediënten en de juiste combinaties. De natuur komt hier dicht bij de gastronomie.’

Dat zie je ook terug in de secondi, met onder andere een buonissima bistecca alla fiorentina, malse tagliata di manzo met rucola en parmigiano, ossobuco met gremolata, visgerechten uit Le Marche en Abruzzo en melanzane alla parmigiana. Voor toe zijn er klassiekers als tiramisù en panna cotta, maar ook sgroppino of een glaasje grappa.

Het allerbeste uit heel Italië
Om het beste van het beste te kunnen presenteren, bezocht Bas meer dan vijftig wijnhuizen, veel traditionele trattoria’s, osteria’s en restaurants en ambachtelijke producenten in heel Italië. Van het beste van wat hij proefde, geniet je nu ook in Maastricht – met uitzicht op de resten van de Romeinse stad.

met dank aan Vino & Friends voor een aantal foto’s

Vino & Friends ligt aan de Plankstraat 6, in het Stokstraatkwartier (om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein) in Maastricht. Er is ook een online wijnshop voor wijnbestellingen voor thuis.

Nog meer Italiaanse adresjes in Maastricht ontdekken?
In onze City Walk Maastricht – Italië aan de Maas nemen we je mee naar Romeins Maastricht, Italiaanse kunst en natuurlijk de lekkerste Italiaanse adresjes voor koffie, ijs, wijn, lunch en diner. Je kunt de wandeling voor € 4,99 downloaden via onderstaande button.

Download Maastricht – Italië aan de Maas

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *