Je verwacht het misschien niet, maar in Rome is ook prachtige moderne architectuur te vinden. Het ontdekken van zo’n modern architectonisch hoogstandje tussen de eeuwenoude palazzi en monumenten voelt extra speciaal. Liza zet zeven moderne meesterwerken in de Eeuwige Stad voor je op een rijtje.
MAXXI (in de wijk Flaminio)
Het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo (MAXXI, Via Guido Reni 4a) werd acht jaar geleden geopend, als eerste Italiaanse museum dat zich volledig toespitst op moderne kunst. Maar minstens zo bijzonder als de kunstwerken die binnen worden tentoongesteld, is het gebouw zelf.
Het MAXXI werd ontworpen door Zaha Hadid, een wereldberoemde Britse architecte van Iraakse afkomst die in 2010 de prestigieuze RIBA Sterling Prize won voor haar ontwerp. ‘Ik zie MAXXI als een immersive urban omgeving waar ideeën uitgewisseld kunnen worden die het culturele leven van de stad voeden,’ zo zei ze zelf over haar werk.
Het gebouw heeft een glazen dak en de verschillende ruimtes worden met elkaar verbonden door opvallende trappen en bruggen. Door de vloeiende lijnen en contrasterende kleuren kun je het museum, zowel aan de binnen en aan de buitenkant, vanuit verschillende punten bekijken en steeds weer iets nieuws ontdekken.
Ghella Eco Office (in Prati)
Verdekt opgesteld in de wijk Prati vind je dit wel heel bijzondere kantoorgebouw. Ghella Eco Office (Via Pietro Borsieri 2) is voornamelijk geconstrueerd uit glas in verschillende kleuren. Het gebouw heeft geen muren, maar transparante elementen.
Het is een restyling van een bestaand jarenzeventiggebouw, die in 2010 werd afgerond door architectenbureau RicciSpaini Architetti Associati. Het idee achter het ontwerp was individueel werk en teamwork met elkaar verbinden.
Het gebouw bestaat namelijk uit ‘cellen’ met grote ramen en een grote, open ruimte, die respectievelijk gebruikt kunnen worden voor individueel werk en groepswerk. Helaas kun je niet even naar binnen gluren, want het gebouw vormt het kantoor van infrastructuurbedrijf Ghella, maar van buiten is het ook zeker het bekijken waard.
Museo dell’Ara Pacis (Campo Marzio)
Een modern omhulsel met een eeuwenoude inhoud, dat is het Museo dell’Ara Pacis (Lungotevere dei Mellini 35), waar het vredesaltaar van Augustus te zien is. Het altaar van wit Carrara-marmer stamt uit het jaar 13 voor Christus. Het werd gebouwd nadat keizer Augustus terugkeerde van een vredesmissie. Naast het altaar huisvest het museum steeds wisselende exposities.
Het ontwerp is van de hand van de Amerikaanse architect Richard Meier, die met glas, staal en kalksteen een van de weinige moderne gebouwen in het Romeinse stadscentrum construeerde. Door de grote glazen oppervlakte ontstaat er een bijzonder lichtspel op het gebouw en het interieur.
Een grappig detail is dat bij de opening in 2006 de reacties niet onverdeeld positief waren: zo noemde de New York Times het een flop en definieerde de beroemde kunstcriticus Vittorio Sgarbi het als een ‘Texaans benzinestation midden in een van de belangrijkste stadscentra van de wereld.’
La Lanterna di Fuksas (Campo Marzio)
Dit architectonische pareltje is iets lastiger te ontdekken. Niet omdat het op een moeilijk bereikbare plek ligt – het ligt namelijk midden in het centrum – maar omdat het op het dak van een minder opvallend gebouw is geplaatst.
Deze moderne, kubistische koepel van de beroemde architect Massimiliano Fuksas werd namelijk verweven met het voormalige Palazzo dell’Unione Militare (Via Tomacelli 157), nu een winkelpand waarin H&M is gevestigd. Van glas en staal fabriceerde Fuksas een futuristisch bouwwerk met panoramaterras. Ook in het pand zijn details in dezelfde stijl te zien. Loop de paskamers van H&M maar eens binnen!
La Lanterna di Fuksas wordt gebruikt voor feesten en evenementen en is dus helaas niet toegankelijk. Wil je het bouwwerk toch van dichterbij zien? Ga dan voor een drankje naar het panoramaterras van Zuma, een sushirestaurant annex cocktailbar op het dak van het naastgelegen Fendi. Je kijkt dan uit op het dak van La Lanterna.
foto: Zuma
La Nuvola di Fuksas (EUR)
Wat verder uit het centrum vind je nog een werk van Fuksas: La Nuvola (‘de wolk’), het Roma Convention Centre (Viale Asia 40) in de wijk EUR. Het is het grootste gebouw dat de afgelopen vijftig jaar is geopend in Rome.
De bouw van het aardbevingsbestendige complex kostte maar liefst 239 miljoen euro en besloeg achttien jaar aan plannen en bouwen. Bijzonder is dat het maar liefst 55.000 vierkante meter grote gebouw uit verschillende elementen bestaat, waarvan de meest opvallende toch wel de ‘zwevende wolk’ midden in het gebouw, die uit vijf niveaus bestaat en over een auditorium voor 1800 mensen beschikt.
foto’s: Valerio Mei
Ponte della Musica (Flaminio)
Rome beschikt over tientallen bruggen die auto’s, wandelaars en scooters helpen de Tiber over te steken. De meeste daarvan stammen nog uit de Romeinse tijd, maar de Ponte della Musica heeft een heel andere uitstraling.
Deze verbinding tussen Prati en Flaminio werd in 2011 geopend en is meer op zijn plaats in een moderne metropolis dan in het klassieke Rome. Zijn naam dankt de brug aan het nabijgelegen Parco della Musica, het Auditorium.
De brug verbindt verschillende sportfaciliteiten met elkaar, zoals het Olympisch stadion in Flaminio. De brug zelf wordt ook als sportlocatie gebruikt: van hardlopers en skaters tot georganiseerde groepen bootcamp. In de zomer worden er onder de brug, aan de kant van Flaminio, ook tal van evenementen en feesten georganiseerd.
MACRO (Salario)
Het Museo di Arte Contemporanea di Roma is zojuist in een nieuw jasje gestoken: tot en met eind 2019 gaat het museum verder als MACRO Asilo (Via Nizza 138), een groot experimenteel kunstproject onder directie van Giorgio De Finis, de oprichter van het MAAM Street Art Museum.
Het museum zal gratis toegankelijk zijn en een plek bieden aan tweehonderdvijftig moderne kunstenaars, die vierhonderd video artworks, duizend workshops, zestig zaterdagavondconcerten en negenhonderd portretten moeten gaan realiseren.
Los daarvan is het museum een aanrader voor architectuurliefhebbers: het gebouw is een combinatie van de oude bierbrouwerij van Peroni en een nieuwe, in 2007 toegevoegde glazen constructie van architecte Odile Decq.
Het glazen dak zorgt voor veel daglicht in het museum, dat verder vooral in de kleur zwart is uitgevoerd: de lievelingskleur van de architecte. Dat wordt afgewisseld met een groot, felrood element in het midden van het museum, dat je kunt bewonderen vanaf de loopbruggen: een auditorium.
Ook de moeite waard vanwege de bijzondere architectuur:
*moderne musea in Rome
*een kleurrijk stukje Londen in Rome
*Quartiere Coppedè
*de kunstige gebouwen in Tor Marancia
*Garbatella – een dorp in de stad