Op vrijdag 9 mei gaat de Giro d’Italia 2025 van start. De eerste drie etappes vinden dit jaar plaats in Albanië. Eenmaal op Italiaanse bodem voert de route allereerst door Puglia. Daarna gaan de renners noordwaarts, om op zondag 1 juni te finishen in Rome, na een schitterende tocht langs prachtige plekken in de laars.
In deze blog nemen we je mee langs alle Italiaanse etappes van het parcours, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia samenstellen, al dan niet op de fiets. Andiamo?!
foto: Giro d’Italia
Etappe 4 – van Alberobello naar Lecce
Op dinsdag 13 mei rijden de wielrenners de eerste etappe in Italië, in Puglia, de hak van de laars. Ze starten in Alberobello, de hoofdstad van de trulli. Tijdens bijna de gehele route zullen de traditionele puntdaken van deze trulli de deelnemers vergezellen.
Vanuit Alberobello voert de route via Noci en Putignano naar Castellana Grotte, de toegangspoort tot de Valle d’Itria. De wielrenners zullen er niets van zien, maar dit plaatsje staat vooral bekend om het enorme grottencomplex, dat meer dan drie kilometer lang en op het diepste punt meer dan honderd meter diep is. In deze blog vertellen we je daar alles over.
Dan zetten de deelnemers koers naar de kust, met pareltjes als Polignano a Mare en Monopoli (misschien wel ons favoriete kustplaatsje in heel Italië), om vervolgens weer de trulli-vallei in te rijden.
Via Ostuni, dat bekend staat als la città bianca, de witte stad, leidt de route naar Ceglie Messapica, waar je als je meer tijd hebt dan de renners zeker even moet neerstrijken bij Vino Fritti e Cucina. Eigenlijk is het hele plaatsje één groot culinair festijn, dankzij de vele restaurants waar je heerlijk kunt eten.
Via Francavilla Fontana, Oria en Torre Santa Susanna gaat het verder zuidwaarts, naar de finale in Lecce, de parel van de barok. Hier kun je na deze prachtige etappe dwars door Puglia lekker bijkomen met een goed glas wijn in de schaduw van de Basilica di Santa Croce.
Etappe 5 – van Ceglie Messapica naar Matera
Woensdag 14 mei wacht nog meer moois in Puglia. Vanuit Ceglie Messapica zetten de deelnemers dan koers naar Martina Franca, net als Lecce een pareltje van barokke architectuur.
Tot eind augustus bewonder je hier Building Bridges, de brug van handen van kunstenaar Lorenzo Quinn die eerder in Venetië te zien was.
Via Massafra en Ginosa voert de route naar Bernalda en Montescaglioso in de regio Basilicata. De wielrenners trappen door het Parco dei Monaci en langs het Castello Tramontano naar de finale in Matera, de stad van de Sassi.
Overdag al een prachtplek, maar helemaal magisch als je er ook overnacht. Dan ervaar je de sfeer van deze stad van steen pas écht!
Etappe 6 – van Potenza naar Napels
De renners hebben helaas geen tijd voor al het moois in Matera. Donderdag 15 mei stappen ze al weer vroeg op de fiets in Potenza, de hoofdstad van Basilicata en ook de hoogstgelegen stad van de regio.
Als je van een actieve vakantie houdt, dan ben je in de omgeving van Potenza op je plek. In dit bergachtige gebied (dat deel uitmaakt van het Parco Nazionale dell’Appennino Lucano-Val d’Agri-Lagonegrese) zijn namelijk verschillende sporten te beoefenen – zowel in de zomer als in de winter.
Ontdek bijvoorbeeld het Bike Park Monte Pierfaone: een park met geweldige sportieve mountainbikeroutes op de Monte Pierfaone (op een hoogte van zeventienhonderdvijftig meter).
De wielrenners rijden vanuit Potenza naar Muro Lucano, in het indrukwekkende landschap van de Valle del Marmo Platano, vol beuken- en eikenbossen en rotsachtige bergruggen.
Via de Valico di Monte Carruozzo trappen de deelnemers naar Avellino om vervolgens koers te zetten naar Monteforte Irpino en Napels, voor een finish met uitzicht op de Vesuvius.
Etappe 7 – van Castel di Sangro naar Tagliacozzo
Op vrijdag 16 mei wacht een mooie etappe in de regio Abruzzo. Ze starten in Castel di Sangro, waar je tijdens je eigen giro zeker even de tijd moet nemen voor een pitstop bij ALT – Stazione del Gusto. Dit is sterrenchef Niko Romito’s interpretatie van een wegrestaurant, met op het menu zijn befaamde bomba’s (gevulde gefrituurde ‘deegbommetjes’).
foto’s: ALT – Stazione del Gusto
Vanuit Roccaraso – in de winter is Roccaraso het favoriete skioord van veel Napolitanen, zeker na de video’s van een befaamde TikTokster uit Napels dit jaar – rijden de wielrenners via Campo di Giove en Sulmona – stad van de confetti en van Ovidius – naar Monte Urano, Ovindoli en Tagliacozzo, waar de finish ligt.
Tagliacozzo ligt niet ver van de grens met Lazio. Deze borgo mag zich beroepen op een van de mooiste pleinen van de hele regio, het Piazza Obelisco, dat in de verte wel iets weg heeft van Piazza Navona in Rome. Ook dit plein wordt omringd door elegante palazzi, met in het midden een fontein met een obelisk die naar de blauwe hemel reikt.
Bezoek ook het Teatro Talia, gevestigd in een voormalig klooster; het prachtige Palazzo Ducale; de San Francesco, met het graf van Tommaso da Celano, de eerste auteur die de biografie van deze heilige optekende; de Chiesa dei Santi Cosma e Damiano; de Chiesa della Misericordia, die toebehoort aan de Cavalieri di Malta; en het Santuario di Maria Santissima dell’Oriente.
Etappe 8 – van Giulianova naar Castelraimondo
Tijdens de volgende etappe, op zaterdag 17 mei, vormen de Apennijnen het decor van de Giro d’Italia. Een van de eerste hoogtepunten op de route is Ascoli Piceno, een stad met prachtige pleinen, heerlijke anijslikeur en olive ascolane.
Dan zetten de renners koers naar Amandola, een dorpje in het hart van het Parco dei Monti Sibillini, waar een Bandiera Arancione wappert ten teken dat het een charmante en gastvrije borgo is.
De bijnaam van Amandola luidt de koningin van de Sibillini, met dank aan de gracieuze dorpskern op de hellingen van de Monte Amandola, vanwaar je geniet van grandioze vergezichten. Wil je wel genieten van deze uitzichten, maar niet zo afzien als de wielrenners? Dan kun je de Amandola-tour boeken bij Vespa Tour Marche.
foto’s: Vespa Tour Marche
Vanuit Amandola voert de route naar Sarnano, een dorpje waar eveneens de oranje vlag mag worden gehesen en dat tegelijkertijd een van de borghi più belli is. Met dank aan het heilzame water van de bronnen van San Giacomo en Tre Santi is het hier goed toeven.
Dompel je je liever niet onder in het water? Volg dan het pad van de verloren watervallen, een prachtige wandelroute.
Via San Lorenzo al Lago belanden de renners in Pioraco, waar wederom een mooie wandeling langs watervallen wacht, het Sentiero Li Vurgacci. Voor een fietstocht in alle rust is het fietspad tussen Pioraco en Spindoli di Fiuminata een fijne optie. Je trapt over een lengte van ongeveer acht kilometer door het groen.
De laatste kilometers van deze etappe voeren via Matelica (dat bekend staat om de Verdicchio-wijn) naar de finish in Castelraimondo.
Etappe 9 – van Gubbio naar Siena
Tijdens de negende etappe, op zondag 18 mei, vermomt de Giro d’Italia zich tot een soort Strade Bianche, met de finish op het Piazza del Campo in Siena.
De start ligt in Gubbio, in het noorden van Umbrië, niet ver van de grens met Le Marche. Gubbio is gebouwd tegen de helling van de Monte Ingino, waardoor het net lijkt alsof de huizen, kerken en monumenten tegen de berg zijn aangeplakt. De vele smalle straatjes zijn dan ook zeer steil. Uiteindelijk kom je uit op het Piazza Grande, dat een prachtig panorama op de heuvels van Umbrië biedt.
Van daaruit gaat het naar Umbertide, met net even buiten dit plaatsje de Abbazia di San Salvatore di Monte Corona. Deze Benedictijner abdij is een van de vele luoghi del silenzio (plekken van de stilte) in Italië.
Via Mercatale, Foiano della Chiana (dat bekend staat om de prachtige werken van Andrea della Robbia en het carnaval) en Sinalunga voert de route naar Trequanda.
Rondom het dorp liggen veel olijfboomgaarden. Niet voor niets is Trequanda uitgeroepen tot een van de Città dell’Olio. Proef dus zeker van dit Toscaanse goud voor je je route vervolgt, naar Montisi, een middeleeuws dorp dat zo uit een sprookjesboek lijkt te zijn geplukt.
De volgende plaats op de route, Buonconvento, is al net zo wonderschoon. Het is dan ook een van de mooiste dorpjes van Italië. Een perfecte plek voor een stop tijdens je tour door de Crete Senesi.
Via San Martino in Grania, Arbia en Monteaperti trappen de renners naar de finish op het prachtige Piazza del Campo in Siena, misschien wel het mooiste plein ter wereld!
Etappe 10 – van Lucca naar Pisa
Na eend dagje rust staat op dinsdag 20 mei de tweede individuele tijdrit op het programma. De route is nog geen dertig kilometer lang, maar omvat veel moois, van de start in Lucca tot de finish in Pisa.
Onderweg komen de wielrenners onder meer door San Giuliano Terme. De thermen in dit plaatsje werden lang geleden al gebruikt, door de Romeinen en eerder nog door de Etrusken, om hun gezondheid te bevorderen.
In de achttiende eeuw liet de toenmalige groothertog van Toscane, Francesco Stefano di Lorena, het gebouw restaureren en kreeg het zijn huidige koninklijke uitstraling. De thermen zijn nog steeds populair. Bagni di Pisa Palace & SPA is echt een heerlijke bestemming voor een ontspannend dagje uit, ook als je niet eerst een inspannende tijdrit hebt moeten afleggen…
Etappe 11 – van Viareggio naar Castelnuovo ne’ Monti
Halverwege de Giro d’Italia op woensdag 21 mei, vertrekken de wielrenners vanuit Viareggio, aan de Toscaanse kust. Het is een populaire badplaats, met naast veel strandtenten ook een groot stuk vrij strand.
Viareggio staat ook bekend vanwege het grootse carnaval. Er trekt dan een lange stoet carnavalswagens in optocht over de boulevard. Niet één keer, maar minimaal vier weekenden op rij.
Via Camaiore – met eveneens een fijn groot zandstrand én een prachtige pier, die tot ver in zee reikt en die heerlijk is voor een lome passeggiata bij zonsondergang – belandt de Giro-karavaan in Borgo a Mozzano, ten noorden van Lucca.
Hier rijst een duivelse brug op, de Ponte della Maddalena, die een inspiratiebron zou zijn geweest voor de rotsbrug die Dante in de achtste kring van Inferno beschrijft.
Via Ghivizzano gaat de Giro naar Barga, een van de mooiste dorpjes van de Garfagnana, dat een bijzondere band met Schotland heeft.
Ook Castelnuovo Garfagnana is een van die verstilde dorpjes in de Garfagnana. Stap hier zeker even af of uit voor een bezoek aan Osteria Vecchio Mulino, waar eigenaar Andrea Bertucci je het beste van de streek voorschotelt.
Daarna steken de renners de grens met Emilia-Romagna over, waar ze finishen in Castelnuovo ne’ Monti.
Etappe 12 – van Modena naar Viadana
De twaalfde etappe start op donderdag 22 mei in Modena, vanwaar de wielrenners allereerst naar Maranello fietsen.
Dit stukje Italië staat bekend als terra di motori, ‘land van motoren’. Een aantal van de grootste automerken hebben hier namelijk hun roots, zoals Ferrari. Zowel in Modena als in Maranello kun je een Ferrari-museum bezoeken om je helemaal onder te dompelen in de wereld van deze beroemde wagen.
Via Sassuolo en Carpineti voert de route naar Canossa, waar in de buurt een stukje Tibet te vinden is. Als je door de straatjes van het schilderachtige Votigno di Canossa dwaalt, stap je niet alleen terug in de tijd, maar ook in een andere cultuur. Je vindt hier namelijk Casa del Tibet, het eerste Tibetaanse centrum in Europa en het enige in Italië.
Ook de moeite waard op de route van deze etappe is Sabbioneta, een van de beste voorbeelden van hoe men in de renaissance een ‘ideale stad’ zag. Dit perfect bewaard gebleven pareltje vlak bij Mantova werd in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd, naar een ontwerp van Vespasiano Gonzaga.
Schuif na je bezoek aan Sabbioneta zeker aan bij Corte Bondeno, zodat je genoeg energie hebt voor de eindsprint naar Viadana.
Etappe 13 – van Rovigo naar Monte Berico
Op vrijdag 23 mei start de Giro d’Italia in Rovigo. Hier waren we ooit op doorreis naar Caorle, waarbij we vooral verrast werden door de Tempio della Beata Vergine del Soccorso, die ook wel de Rotonda di Rovigo wordt genoemd.
Men startte eind zestiende eeuw met de bouw van deze bijzondere kerk, omdat het stadsbestuur een nieuwe tempel wilde bouwen ter ere van een wonderbaarlijk fresco van Madonna met kind, dat toebehoorde aan een klein heiligdom in de buurt van het San Francesco-klooster en ervoor zorgde dat de pestepidemie eindigde.
Het altaar werd in 1607 gedecoreerd door de lokale houtkunstenaar Giovanni Caracchio, naar een ontwerp van Zamberlan, waarbij Maria en Jezus omringd worden door een wolk van aanbiddende angeli, engeltjes.
Vittorio Bressanin tekende voor het rijkversierde plafond, met Maria die de pestlijders te hulp schiet, opnieuw omringd door engelen, terwijl de bijna zestig meter hoge klokkentoren werd ontworpen door Baldassare Longhena.
Drink een cappuccino bij Pasticceria Borsari – met natuurlijk iets lekkers erbij – voor je net als de renners verder rijdt naar Monselice, waar je de Via delle Sette Chiese kunt volgen, op zoek naar de sleutels van San Valentino.
foto’s: Pasticceria Borsari
Ook de volgende plek op de route, Soave, biedt een mooie wandelroute, namelijk Il percorso dei 10 capitelli. Uitpuffen kan hier met een goed glas Soave, bijvoorbeeld van de lokale wijnmaker Pieropan.
Voor de finish in Monte Berico wacht namelijk Vicenza nog, een verborgen pareltje dat bekend staat om de prachtige architectuur van Antonio Palladio. Neem zeker de tijd om deze stad te verkennen en het Teatro Olimpico te bezoeken!
Etappe 14 – van Treviso naar Nova Gorica
Op zaterdag 24 mei finisht de Giro d’Italia in Nova Gorica, in Slovenië, dat samen met Gorizia – aan de Italiaanse zijde – de Europese culturele hoofdstad van Europa is.
Ze vertrekken in Treviso, een sfeervolle stad vol water en kunst waar de eerste tiramisù geserveerd zou zijn. Erg leuk voor een stedentrip, maar ook een stad met een waterrijke omgeving die je perfect te voet of per fiets kunt verkennen, langs de Via dei Mulini bijvoorbeeld. Ook is het een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Venetië.
De renners gaan echter de grens naar de regio Friuli-Venezia Giulia over, richting Palmanova, een uniek stervormig vestingstadje dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Palmanova dankt haar plek op deze lijst (net als Venetië, Peschiera del Garda en Bergamo) aan de Venetiaanse verdedigingswerken.
Vervolgens trappen ze door het wijngebied Collio naar Cormons en Gorizia, voor de finish in Gorizia’s Sloveense zusterstad Nova Gorica.
Etappe 15 – van Fiume Veneto naar Asiago
Op zondag 25 mei staat er een rit van ruim tweehonderd kilometer op het programma. De wielrenners starten in Fiume Veneto. Van daaruit rijden ze naar Pordenone, dat in 2027 de culturele hoofdstad van Italië is.
De belangrijkste inwoner van Pordenone was Giovanni Antonio de Sacchis, die de geschiedenis in zou gaan als Il Pordenone. Zijn kunstwerken zijn te bewonderen in onder meer Piacenza, Treviso, Mantova en Cremona. De kruisigingsscène in de Duomo van Cremona is wellicht zijn absolute meesterwerk.
Daar gaan de renners niet heen. Zij trappen door naar Sacile, dat ook wel Il Giardino della Serenissima wordt genoemd, ‘de tuin van La Serenissima’, de veel gebruikte bijnaam voor Venetië. Het is rijk aan water, groen en prachtige palazzi met gevels in allerlei pastelkleuren.
Vanuit Sacile zet de Giro-karavaan koers naar Vittorio Veneto, een pareltje in de proseccostreek, met het prachtige Piazza Flaminio en het Santuario di Santa Augusta.
In Vittorio Veneto kun je een Vespa huren, onder meer voor een tocht door de proseccoheuvels of voor een bezoek aan de Refrontolo, dat ook op de route van de vijftiende Giro-etappe ligt. Even buiten dit dorpje is de Molinetto della Croda een absolute must see.
Via de uitdagende Monte Grappa trappen de deelnemers naar de finish in Asiago, waar ze hopelijk mogen proeven van de gelijknamige kaas. Asiago wordt gemaakt in de noordelijke provincies Vicenza, Trento, Padova en Treviso. Je kunt kiezen uit een jonge variant, de asiago pressato, of uit de gerijpte soort, de asiagio d’allevo.
Binnen de gerijpte kazen heb je ook weer verschillende soorten, van asiago mezzano, die drie tot acht maanden heeft gerijpt, tot asiago stravecchio, die twee jaar op de plank heeft gelegen.
Etappe 16 – van Piazzola sul Brenta naar Brentoncino
Na een rustdag vertrekken de Giro-deelnemers op dinsdag 27 mei voor bijna vijfduizend hoogtemeters in zo’n tweehonderd kilometer. Met vier bergen op de route én slotklim van meer dan zeventien kilometer met een gemiddelde stijging van ruim zes procent (en uitschieters tot veertien procent) is dit waarschijnlijk de zwaarste Giro-etappe.
De start is in Piazzola sul Brenta, waar de prachtige Villa Contarini Camerini ligt, die waarschijnlijk deels is ontworpen door Andrea Palladio. Tegenover de villa ligt het Piazza Paolo Camerini, met de Logge Palladiane, waar elke laatste zondag van de maand een grote rommel- en antiekmarkt wordt gehouden.
Vandaar zetten ze koers naar Trento, de hoofdstad van de regio Trentino-Alto Adige, met prachtige bezienswaardigheden als het Piazza Duomo, de Gallerie di Piedicastello, het Castello del Buonconsiglio en het MUSE.
Via Arco, aan de noordzijde van het Gardameer, klimmen ze via de Santa Barbara naar de finish bij San Valentino.
Etappe 17 – van San Michele all’Adige naar Bormio
Ook in de zeventiende etappe, op woensdag 28 mei, wordt er flink geklommen. Vanuit San Michele all’Adige trappen de deelnemers via Vermiglio (dat het decor vormt van deze recente film) naar de Passo del Tonale, op de grens van Trentino-Alto Adige en Lombardije.
Vervolgens dalen de renners af naar Ponte di Legno en volgen ze het dal van de Oglio stroomafwaarts tot aan Monno, om de Passo del Mortirolo te beklimmen.
Na een steile afdaling volgen ze vanuit Grosio de rivier de Adda, maar vlak voor de finish slaan ze af voor een flinke klim naar Le Motte (Sondrio), waarna ze afdalen naar de finish in Bormio.
Etappe 18 – van Morbegno naar Cesano Maderno
Op donderdag 29 mei vertrekt de Giro d’Italia vanuit Morbegno, vanwaar ze koers zetten naar het Comomeer. Ze volgen de oostelijke oever van het meer voor ze afslaan om naar Parlasco te klimmen.
Na een korte afdaling blijven de renners een flink aantal kilometer op een hoogte van zo’n vijfhonderd meter rijden, in de richting van de Colle Balisio.
Vervolgens zetten ze de afdaling in naar Lecco, vanwaar het zuidwaarts gaat langs de oevers van het Lago di Garlate, met tot slot een derde en laatste beklimming, van de Ravellino, voor de renners finishen in Cesano Maderno, iets ten noorden van Milaan.
Hier bewonder je het Palazzo Arese Borromeo met het omliggende park en het Monastero di San Pietro al Monte, dat dankzij zijn hoge ligging prachtig uitzicht over Cesano Maderno en omstreken biedt.
Etappe 19 – van Biella naar Champoluc
Op de voorlaatste dag in het noorden van Italië, vrijdag 30 mei, maakt de Giro d’Italia een mooie tour door de regio Valle d’Aosta. De renners starten in Biella (Piemonte), maar al snel steken ze de grens met Valle d’Aosta over en zetten koers naar Bard, met het imposante negentiende-eeuwse Forte di Bard.
Het fort bestaat uit drie niveaus en de route naar het hoogst gelegen niveau van het fort, is al een belevenis op zich. Om er te komen, moet je vier verschillende liften nemen, waarvan er drie een soort futuristische uitstraling hebben. Vanuit deze drie panoramische liften heb je een prachtig uitzicht over de bergen en het dal. Ieder niveau geeft weer een ander beeld, heel bijzonder.
De volgende bekende plek op de route, Saint-Vincent, wordt ook wel ‘de Rivièra van de Alpen’ genoemd, aangezien het zo heerlijk beschut ligt. Ondanks de hoogte van vijfhonderdvijfenzeventig meter heerst er hier een mild klimaat.
De wielrenners hebben er geen tijd voor, maar je kunt hier heerlijk ontspannen in de thermen. In 1770 werd hier de Fons Salutis ontdekt, een natuurlijke bron waarvan het water een therapeutische werking heeft. De Italiaanse dichter Giosuè Carducci kwam hier graag voor een weekje wellness, een voorbeeld dat ook nu nog door velen wordt gevolgd.
De finish ligt bij het authentieke bergdorpje Champoluc, op ruim vijftienhonderd meter hoogte.
Etappe 20 – van Verrès naar Sestriere
Op zaterdag 31 mei vindt de laatste bergrit van de Giro d’Italia plaats. Vanuit Verrès (met dit prachtige kasteel) rijden de renners via Ivrea – de stad van Olivetti – naar de Colle del Lys, een flinke klim van bijna veertien kilometer.
Na de afdaling wacht een vlakke route, om energie te sparen voor de Colle delle Finestre, met stijgingspercentages tussen de negen en tien procent een heuse kuitenbreker.
De renner die als eerste boven is, mag de Cima Coppi op zijn naam schrijven, want de Colle delle Finestre is het hoogste punt van de Giro d’Italia 2025.
Na een smalle afdaling wacht vanuit Pragelato nog de lange klim naar de finish in Sestrière, dat vooral bekend staat als wintersportdorp en het decor vormde van een aantal scènes in de film De eenzaamheid van de priemgetallen, naar het boek van Paolo Giordano.
Etappe 21 – Rome
De slotetappe van de Giro d’Italia vindt plaats op zondag 1 juni, met net als vorig jaar Rome als decor.
Na een rit heen en terug naar Lido di Castel Fusano, aan de kust, bestaat het parcours in de Eeuwige Stad uit acht vlakke rondes van ruim negen kilometer, langs onder meer de wijk EUR, Ostia en over de Via dei Fori Imperiali, waar ook de finishlijn ligt.
Na drie weken is de Giro d’Italia dan voorbij, maar jouw eigen giro mag hopelijk nog beginnen!
Eerdere routes van de Giro d’Italia
Benieuwd naar eerdere routes? In 2024 legde de Giro d’Italia dit parcours af, in 2023 reden de renners deze route; in 2022 waren dit de etappes op Italiaanse bodem.
In 2021 volgde de Giro dit parcours. Via deze link vind je de route van de Giro in 2020, via deze link volg je de route van de Giro in 2019 en hier lees je meer over de route van de Giro in 2018.