Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

ALT – Stazione del Gusto – sterren pitstop langs de autosnelweg in Abruzzo

Al bij vertrek kijken we uit naar de allereerste pitstop in Italië, voor een lekker sterke espresso bij de eerste Autogrill net over de grens.

In Abruzzo ontdekten we deze zomer een driesterrenversie van de Autogrill: ALT – Stazione del Gusto, van chef Niko Romito. Perfect voor een pitstop maar eigenlijk ook al van zichzelf een omweg waard!

Drie sterren voor Niko Romito

Zelfs langs de snelweg weten de Italianen goede adresjes te creëren… ALT – Stazione del Gusto is een van de culinaire projecten van chef-kok Niko Romito, een van de beroemdste Italiaanse chefs.

Hij opende in 2000 zijn eerste restaurant, Reale, in het voormalige middeleeuwse klooster Casadonna in Castel di Sangro, in de regio Abruzzo. In 2007 kreeg hij zijn eerste ster, twee jaar later gevolgd door de tweede. In 2014 eerde Michelin hem met maar liefst drie sterren, die Romito nog altijd met trots draagt.

Smullen langs de snelweg

In augustus 2018 opende Niko Romito aan de Strada Statale 17 in Castel di Sangro de eerste vestiging van ALT – Stazione del Gusto. Drie jaar later volgde de vestiging in Montesilvano, bij het tankstation van ENI (met de hond met de zes poten als logo) aan de Via Palmiro Togliatti.

Romito heeft het concept en het menu zelf bedacht, maar de honneurs in de keuken worden waargenomen door de leerlingen van de Accademia Niko Romito.

Je kunt er van ’s ochtends tot ’s avonds doorlopend terecht voor een korte of lange stop, met een kopje koffie en een zoet of hartig broodje of een uitgebreidere maaltijd. Een deel is ingericht voor de verkoop van de verpakte producten van Niko Romito Laboratorio. Schaf bijvoorbeeld lekkere koekjes, sapjes of jams aan, als souvenir of voor onderweg.

Als je neerstrijkt, dompel je je onder in de sfeer van de jaren zestig. Het voormalige fabriekspand is omgetoverd tot een restaurant van tweehonderd vierkante meter, met een grote marmeren toonbank en een tiental tafeltjes, met in totaal zeventig couverts. Dankzij de open keuken ga je direct watertanden; als je het menu openslaat nog veel meer!

Romito’s beroemde bomba’s

Op het menu van ALT – Stazione del Gusto zijn allereerst Romito’s bomba’s (gevulde gefrituurde ‘deegbommetjes’) een succes. Niet gek als je weet dat de bomba deel uitmaakt van Romito’s familiegeschiedenis.

Zijn vader maakte ze al in de jaren zeventig in zijn eigen pasticceria in Rivisondoli. Niko deed jarenlang onderzoek naar kneed-, rijs- en baktechnieken en perfectioneerde het recept. Het resultaat: heerlijke, lichte bomba’s die bij ALT – Stazione del Gusto in zowel zoete als hartige varianten te bestellen zijn.

Pollo fritto, panini & pane

Eigenlijk is ALT – Stazione del Gusto een bar, rosticceria en tavola calda con cucina in één. Naast de bomba’s is het menu gevuld met diverse panini, insalata’s en pollo fritto (een smaakvolle boerderijkip die na een bad van kruiden en specerijen in twaalf minuten heerlijk krokant gebakken wordt).

Ook voor brood, focaccia en dolci kun je een tussenstop maken. Romito’s brood is tot in de verre omtrek bekend. Ook veel locals komen dagelijks naar ALT – Stazione del Gusto om een vers gebakken brood te halen.

Waar vind je ALT – Stazione del Gusto?

ALT – Stazione del Gusto heeft twee vestigingen in de regio Abruzzo: eentje aan de Strada Statale 17, Km 150 3 in Castel di Sangro en eentje bij het Eni-tankstation Pv.26874 aan de Via Togliatti in Montesilvano.

Vooral nu er door onder andere elektrisch rijden meer tijd moet worden overbrugd om te laden is dit ‘smaakstation’ echt een gat in de markt, hoewel er ook steeds meer mensen zijn die speciaal voor ALT – Stazione del Gusto op pad gaan…

foto’s: Andrea Straccini & Francesco Fioramonti voor ALT – Stazione del Gusto

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *