Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vittorio Veneto – de beste tips voor een bezoek aan dit pareltje in de proseccostreek

Met de Dolomieten in het noorden en Treviso in het zuiden, zou je bijna vergeten dat daartussen nog meer moois verscholen ligt, zoals Vittorio Veneto, een van de pareltjes in de proseccostreek.

Het is een sfeervol plaatsje waar een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Italië plaatsvond. Hier werd de Eerste Wereldoorlog namelijk officieel beëindigd, iets waardoor bijna elke Italiaan Vittorio Veneto kent.

Buitenlandse toeristen weten het plaatsje echter zelden te vinden. Zonde, want er is veel moois te zien, zowel in Vittorio Veneto zelf als in de omgeving – met glooiende proseccoheuvels, het ruige Foresta del Cansiglio en de grotere ‘buren’ Treviso en Belluno.

Simone trok twee dagen uit voor een bezoek aan Vittorio Veneto en tipt alvast de mooiste bezienswaardigheden, pittoreske piazza’s en fijne uitstapjes in de omgeving.

Van Serravalle en Ceneda naar Vittorio Veneto

Simone: ‘Vittorio Veneto bestond vroeger uit twee aparte dorpjes, Serravalle en Ceneda. Sinds 1866 vormen deze twee dorpskernen officieel één geheel.

In dat jaar werd de regio Veneto namelijk onderdeel van het Italiaanse koninkrijk. Als eerbetoon aan de koning Vittorio Emanuele II kreeg het nieuwe plaatsje zijn naam.

In 1923 werd ook Veneto aan de plaatsnaam toegevoegd, omdat Vittorio een belangrijke rol had gespeeld in de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog. De laatste slag van deze oorlog werd tussen 24 oktober en 3 november 1918 in dit deel van Italië gestreden.

Vanaf dat moment staat het plaatsje als Vittorio Veneto op de kaart, al is de tweedeling nog wel duidelijk aanwezig. In Serravalle vind je de meeste bezienswaardigheden, Ceneda is wat moderner.

De sporen van de Eerste Wereldoorlog

Dat de Eerste Wereldoorlog van groot belang is geweest in de geschiedenis van Vittorio Veneto, is op veel plekken nog goed te zien.

Op het Piazza del Popolo, het centrale plein van Vittorio Veneto, staat een groot standbeeld om de oorlog te herdenken. Beeldhouwer Augusto Murer en architect Franco Posocco tekenden voor het ontwerp van dit herdenkingsmonument.

Chiesa di San Giuseppe in Serravalle

De Chiesa di San Giuseppe in Serravalle is een waar mini-museum, waar je de vaandels ziet die in de Eerste Wereldoorlog zijn gedragen.

Ze komen uit heel Italië en laten zien hoeveel verschillende steden en legeronderdelen betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog. Het kerkje is alleen op maandag en de eerste zondag van de maand open.

Een stuk verderop, voorbij het sfeervolle Piazza Flaminio, ligt de zuidelijke poort van Serravalle. Deze draagt nog altijd de sporen van de oorlog: een flink aantal kogelgaten.

Ondanks dat de strijd voornamelijk op Monte Grappa, bij Montello en Grave di Papadopoli plaatsvond, waren er toch ook schietpartijen in het plaatsje zelf. Deze poort vormt daar nog een stille getuige van.

Het prachtige Piazza Flaminio

In Vittorio Veneto slenter je over een aantal prachtige piazza’s. Wanneer je van het centrum naar het noorden loopt, richting het voormalige Serravalle, kom je allereerst langs een aantal indrukwekkende villa’s en daarna langs het Palazzo Minucci de Carlo en het Teatro Lorenzo da Ponte.

Het hoogtepunt van Serravalle is het eerder genoemde Piazza Flaminio. Je vindt hier het Museo del Cenedese, waar je archeologische vondsten en diverse fresco’s en schilderijen kunt bewonderen. Ook de Torre Civica, het Palazzo Torres en het Palazzo Todesco liggen aan dit plein, met mooie fresco’s aan de buitenzijde.

Daarnaast vind je aan het plein diverse bars en restaurants waar je even neer kunt strijken na je stadswandeling. Aanraders zijn Dersut Caffè en Trattoria alla Cerva.

Duomo & Santuario di Santa Augusta

Wanneer je de rivier Meschio, die langs het piazza loopt, oversteekt, kom je bij de Duomo di Santa Maria Nova en vergaap je je aan mooie doorkijkjes over het water.

Iets voorbij de Duomo kom je een flink aantal trappen tegen, die je naar het Santuario di Santa Augusta leiden. Wanneer je deze trappen hebt beklommen, volgt er nog een flinke klim langs allerlei kleine kapelletjes.

Eenmaal bij de poort van het heiligdom aangekomen, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad en de bergen. Nog een paar trappen op en je bent bij het Santuario di Santa Augusta zelf, dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

Daarnaast zijn in Serravalle de kerken San Giovanni Batista, net buiten de stadspoorten, en de Pieve di Sant’Andrea di Bigonzo de moeite waard om te bezoeken. In beide kerken bewonder je kleurrijke fresco’s.

Moderne kunst en middeleeuwse kerken

Loop je van het centrum over de Viale delle Vittoria richting het zuiden, naar de vroegere dorpskern van Ceneda, dan kom je diverse grote villa’s tegen. In Villa Croze vind je de Galleria Civica d’Arte Medievale, Moderna e Contemporanea Vittorio Emanuele II.

Schuin tegenover dit museum zit Gelateria Il Gelato, waar je zeker een ijsje moet halen. Een klein stukje verder staat de Fontana degli Arditi, waar de Italiaanse soldaten die de stad in 1918 bevrijdden, hun dorst lesten.

Wanneer je langs de fontein richting het Piazza San Michele loopt, kom je bij Chiesa di San Michele Arcangelo in Salsa. De kerk staat aan een schattig pleintje, omringd door smalle straatjes waar je fijn ronddwaalt.

Ook het Piazza Papa Giovanni Paolo I is een mooi plein, met onder meer de Duomo van Ceneda en de Loggia di Cenedese, met drie grote fresco’s van Pomponio Amalteo.

Museo della Battaglia

Hier vind je ook het Museo della Battaglia, waar je meer ontdekt over de Eerste Wereldoorlog, het leven op het slagveld en de impact die de oorlog op het leven van de inwoners had.

Het museum is in 1938 opgericht door Luigi Marson, die zelf meevocht en veel objecten, documenten en gevonden voorwerpen uit die tijd verzamelde. Het museum is grotendeels gevestigd in het Palazzo della Comunità di Ceneda, waarvan de originele trappen en veel fresco’s nog goed bewaard zijn gebleven.

In 2012 werd het museum gerenoveerd en onderverdeeld in drie grote thema’s. Op de begane grond zie je voorwerpen, teksten en beelden uit het leven in de loopgraven.

De volgende twee verdiepingen geven uitleg over de aanloop naar de oorlog, de rol van Italië daarin en hoe het dagelijks leven er tijdens de oorlog uitzag voor de bewoners van deze regio.

Het is een interactieve expositie waarbij je verschillende verhalen kunt horen en lezen. Tot slot ontdek je meer over de beëindiging van de oorlog en is er een uitgebreide wapencollectie te zien.

Castello di San Martino

Vanuit dit plein loop je via de Via Brevia richting het Castello di San Martino. Het kasteel werd in de Romeinse tijd gebouwd, maar het kasteel werd tussen 1420 en 1430 herbouwd als bisschoppelijke zetel.’

Verken de omgeving van Vittorio Veneto per Vespa

Wil je meer van de omgeving van Vittorio Veneto zien? Huur dan een Vespa bij Vespa Rent Dolomiti (Via Caprera 18) en volg een van de schitterende routes die eigenaar Paolo voor je heeft uitgestippeld.

Je zoeft door de proseccoheuvels, langs wijngaarden en cantina’s, ontdekt charmante borghi, middeleeuwse dorpjes, hoge watervallen en een pittoreske watermolen.

In dit artikel lees je meer over de vijf verschillende routes die je kunt volgen. Onze favoriet is de tour door de proseccoheuvels, mét (prosecco)picknick.

met dank aan Mauro Carli, Alessandro Zappalorto
& Vespa Rent Dolomiti voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *