Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il percorso dei 10 capitelli – wandel langs de kleine altaartjes rondom Soave en Monteforte d’Alpone

Zin in een mooie wandeling door een wijngebied? Een van onze favoriete routes is Il percorso dei 10 capitelli di Soave, in de provincie Verona. Op elk moment van het jaar een prachtig percorso, maar zeker in het najaar, als de wijnranken schitteren in warme najaarskleuren, is het landschap rondom Soave een lust voor het oog.

Officieel start de route in Monteforte d’Alpone, maar het is handiger om te vertrekken bij de Porta Aquila in Soave (je kunt even buiten de stadsmuur parkeren). Dan kun je na je wandeling namelijk nog even lekker door Soave struinen en een glas wijn proeven.

Vanaf de Porta Aquila neem je de Via Bassano en vervolgens rechts de Via Mondello. Al gauw stuit je op het eerste altaartje van de route, dat is gewijd aan San Vincenzo Ferreri, de beschermheilige van de wijngaarden tegen met name hagelstenen, die op zijn beurt wordt beschermd door een statige cipres.

Vanaf dit altaartje neem je de weg omhoog. Als beloning voor het klimmen heb je schitterend uitzicht over de wijngaarden. Met mooi uitzicht over Soave wandel je naar Piazza Scheeti, ‘het plein van de muntjes’. Deze naam is te danken aan de fossielen die hier werden gevonden.

Vanwege hun vorm, die wel wat weg heeft van een munt, wordt de vindplek nog altijd aangeduid als het plein van de muntjes. Je hebt er grandioos uitzicht over de omgeving van Soave. Op heldere dagen kun je zelfs de toppen van de Apennijnen zien!

De gehele route is overigens goed bewegwijzerd. Vanaf Piazza Scheeti volg je de bordjes en sla je linksaf, naar het altaartje gewijd aan Madonna della Bassanella, met in het nisje een vervaagde afbeelding van Maria, met daarbij de tekst benedici il frutto del nostro lavoro (zegen de vrucht van ons werk).

Het volgende altaartje is gewijd aan San Giuseppe (Jozef), waarna je al snel op de volgende capitello stuit, een driehoek met Cristo in Croce, Christus aan het kruis.

De weg loopt langzaam naar beneden, naar Monteforte d’Alpone. Voor je daar aankomt, zie je een altaartje uit 1889, gewijd aan Regina Pacis, en de capitello van San Rocheto.

In Monteforte d’Alpone wacht, aan het Piazza Silvio Venturi, de prachtige Santa Maria Maggiore en dito klokkentoren. Geen kleine capitello maar een groots meesterwerk dat je zeker ook even van binnen moet bekijken.

Over de Via Silvio Perazzolo en de Via della Fontana wandel je naar de Via Palustrelo, waar de bordjes je de weg wijzen naar het altaartje dat is gewijd aan Madonna con Gesù, Maria met het kindje Jezus.

Van hier is het weer een stukje klimmen, naar het altaar voor San Pietro, Petrus, in de vorm van een zeilboot. Petrus’ boot legde hier in 1980 aan, langs het landgoed van de fratelli Veneri, en sindsdien wordt Petrus met enige regelmaat voorzien van kaarsjes, bloemen en (bedank)briefjes.

Vanaf de zeilboot wandel je verder omhoog, naar het hoogstgelegen altaar van de route. Onderweg zie je het Castello Scaligero van Soave, dat groots afsteekt tegen de blauwe hemel. Je volgende bestemming valt daarbij in het niet: het Capitello del Foscarin (of Foscarino, zoals op het altaartje zelf te lezen staat), gewijd aan de Heilige Familie.

Vanaf hier wandel je terug naar Soave, met uitzicht op het kasteel van Soave, de heuveldorpjes rondom en het Castello di Illasi. Onderweg kom je het laatste altaartje tegen, Madonna con il Bambino, wederom gewijd aan Maria en het kindje Jezus.

met dank aan ilsoave.com voor een aantal foto’s

De gehele wandeling beslaat ongeveer negen kilometer en duurt ongeveer drie uur. Je vindt onderweg voldoende bewegwijzering. De route kan ook per fiets / mountainbike worden gevolgd.

foto: Comune di Monteforte d’Alpone
foto: Pointbreak

Locanda ai Capitelli

Tip voor een toepasselijk diner met overnachting: Locanda ai Capitelli, een restaurant met stijlvol ingerichte kamers die grotendeels uitzicht bieden op het kasteel van Soave. Wil je wat luxer overnachten, dan is ook Residenza ai Capitelli, van dezelfde eigenaren, een aanrader.

foto’s: Locanda / Residenza ai Capitelli

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *