Ga op pad met onze City Walks!

Carnaval vieren in Viareggio

Het was in februari 1873, aan de tafeltjes van het café van het Casinò, waar een aantal jongeren uit het gegoede milieu van Viareggio het idee opvatte om een optocht met praalwagens te organiseren om carnaval eens op een andere manier te vieren. Zo gezegd, zo gedaan – en al snel vormden de kleurrijk versierde carri een jaarlijks terugkerende traditie. Ook dit jaar trekken er weer verrassende creaties op wielen door de straten van de Toscaanse badplaats.

carnaval-Viareggio-Toscane (1) carnaval-Viareggio-Toscane (2) carnaval-Viareggio-Toscane (3) carnaval-Viareggio-Toscane (4) carnaval-Viareggio-Toscane (5)

Wie aan Italië en carnaval denkt, denkt meestal eerst aan Venetië. Toch is het Carnavale di Viareggio inmiddels uitgegroeid tot een van de mooiste en grootste carnavalsfeesten ter wereld. De carnavalswagens worden elk jaar groter en mooier (sommige zijn zelfs zo’n twintig meter hoog), en de gebeurtenissen die worden uitgebeeld (vaak wordt ook de nationale en internationale politiek op de hak genomen) worden tot in het kleinste detail uitgewerkt. Kijk maar mee!

carnaval-Viareggio-Toscane (6) carnaval-Viareggio-Toscane (7)carnaval-van-Viareggio (14) carnaval-van-Viareggio (16)carnaval-van-Viareggio (1) carnaval-van-Viareggio (2) carnaval-van-Viareggio (4) carnaval-van-Viareggio (5) carnaval-van-Viareggio (6) carnaval-van-Viareggio (12) carnaval-van-Viareggio (13)

De inwoners van Viareggio zijn er bijna een heel jaar mee bezig en er gaat menig vrij uurtje zitten in het vervolmaken van i carri, de wagens, die versierd worden met figuren van papier-maché.

carnaval-Viareggiocarnaval-van-Viareggio (3) carnaval-van-Viareggio (9) carnaval-van-Viareggio (10) carnaval-van-Viareggio (15)

De stad noemt zich dan ook de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen…

Naast allerlei bekende politici die op de hak worden genomen, maakt ook Burlamacco altijd deel uit van de optocht. Deze mascotte van het Viareggiaanse carnaval is een creatie van kunstenaar Uberto Bonetti. Sinds 1930 is deze rood-witte clown elke carnaval aanwezig om er weer een onvergetelijk feest van te maken.

carnaval-van-Viareggio (8)
Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di Viareggio. Festeggiamo! 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *