Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Schuif aan bij Corte Bondeno voor een buonissimo lunch

Na urenlang dwalen door Sabbioneta zijn An en Saskia uitgehongerd. Gelukkig is er daarvoor een perfecte oplossing: een bezoek aan Corte Bondeno, even buiten Sabbioneta.

Hier vind je ook uniek werelderfgoed, maar dan op je bord. Bij deze oude cascina, boerenhoeve, die in de achttiende eeuw werd gebouwd, schuif je aan voor allerlei heerlijks uit de keuken van Lombardije.

Binnen is het net een museum, met allerlei voorwerpen die in de loop der tijd door de eigenaren verzameld zijn. Buiten een kleurrijk terras, met zover je kunt kijken bomen, water en weilanden. Het voelt alsof je in the middle of nowhere bent, terwijl Parma, Mantova en Cremona allemaal op slechts zo’n dertig kilometer afstand liggen.

Aangezien het zonnetje schijnt, kiezen we een plekje op het terras. In een mum van tijd staat onze tafel vol met voorgerechtjes. We zijn met zijn drieën maar met de hoeveelheid schalen die naar buiten wordt gebracht, hadden we jullie allemaal uit kunnen nodigen om ook aan te schuiven.

In het midden van de tafel prijkt een plank vol knapperig gefrituurde pompoen, met zachtzoete aceto balsamico, die wordt geflankeerd door een kleurrijke giardiniera in agrodolce, gemengde groente met een zoetzure dressing.

Waarschijnlijk ziet eigenaar Andrea dat we uitgehongerd zijn, want hij tovert ook nog een bord prachtige polentarondjes met gras pistà (varkensvet met peterselie en knoflook, typisch voor de keuken van Mantova) en een mandje vol gefrituurde hartige deegflapjes op tafel.

We eten allemaal zo’n gnocco fritto met verschillende vleeswaren, en dan nog één. Te lekker zijn ze, zeker in combinatie met de sprankelende Lambrusco die we erbij drinken.

Eigenlijk zouden we ons nu al kunnen overgeven aan een weldadige siësta, maar er is meer. Als primi krijgen we drie pasta’s: gevuld met pompoen, met kaas en met spalla cotta con fonduta di parmigiano (gekookte schouderham met parmezaanfondue). Allemaal om je vingers bij op te eten en elke schaal gaat dan ook schoon op, inclusief de laatste restjes saus.

Een secondo slaan we af, maar voor het toetje hebben we een gaatje overgelaten. Het grand dessert dat we krijgen, overtreft onze verwachtingen, maar alles is zo lekker dat het tot de laatste kruimel op gaat.

Voor Andrea een teken ons te verwennen met nóg een dolce: stukjes sbrisolona, in gezelschap van een likeurtje van het huis. Dat hebben we wel nodig om na urenlang aan tafel weer een beetje op gang te komen.

Gelukkig helpt de omgeving van Corte Bondeno ook: je kunt er heerlijk wandelen. Dat doen we dan ook maar, om zo de overvloed aan lekkernijen te laten zakken. Morgen wacht ons namelijk nog meer lekkers, als we gaan proeven van Parma. A domani!

Ook zin in zo’n heerlijke lunch? Je vindt Corte Bondeno aan de Via Mezzana Loria in Sabbioneta (Mantova). Je kunt er op zaterdag en zondag (en op feestdagen) vanaf twaalf uur terecht voor de lunch. Van woensdag tot en met zondag kun je er ook dineren, vanaf acht uur ’s avonds. Om een tafeltje te reserveren, bel je naar 0039-3458012912 of vul je dit formulier in.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Ha Saskia, gisteren reden we Sabbioneta binnen tegen lunchtijd. Na jouw blog en schitterende foto’s een must! Maar .. we zagen het bord Corte Bondena, en bedachten dat de stad wel even kon wachten. Even later reden we de parkeerplaats op , al watertandend van het vooruitzicht op een hapje met een koel glas wijn. Andrea die met familie/personeel zelf aan de maaltijd zat op het terras kwam naar ons toe om te zeggen dat ze niet open waren voor lunch op vrijdag (had ik kunnen lezen idd…)Blijkbaar keken we heel teleurgesteld en toen ik ook nog vertelde dat la mia amica Saskia (“ah , van de blog !” ) dit restaurant had aanbevolen vroeg hij of we soms een hapje spaghetti wilden eten. Dat konden we natuurlijk niet afslaan! Kortom, voordat we goed en wel waren aangeschoven stonden al 2 extra borden en 2 glazen lambrusco. We hadden een gezellig uurtje, met gesprekken in het Frans en Italiaans, aangezien hij jaren in Zwitserland heeft gewerkt. Ik heb hem de blog laten zien en min of meer vertaald.
  Hij trakteerde ons ook nog op Moscato en brisolona , daarna spraken we af om vandaag terug te komen voor een echte 4 gangen lunch. Wat een gastvrijheid! Wordt vervolgd!

 2. Wat een geweldig verhaal Renske, echt fantastisch dat Andrea dit zo goed heeft opgepakt en jullie toch al even konden aanschuiven.
  Ik hoop dat vandaag ook een heerlijke ervaring was, ik proef nog die heerlijke pasta met pompoen!

 3. De volgende dag hebben we het complete lunchmenu besteld , precies wat jullie aten , en wel nog als secondo draadjesvlees met polenta. Dat smaakte alsof la nonna het maakte. Alles bij Corte Bondeno is met aandacht bereid en ook zo mooi gepresenteerd.

  Klopt precies met je beschrijving en met je foto’s , ik kan er alleen nog aan toevoegen dat we voor al dat heerlijks (incl Lambrusco en Moscato) niet meer dan 30 euro pp kwijt waren.
  Wat een uitgelezen plek om een middag door te brengen, onvergetelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *