Ontdek Italië op een Vespa!

Verken de regio Veneto op een Vespa!

Als Nederlander met flink getrainde fietskuiten schrikt Ciao tutti’s Tim niet gauw van een heuvel. Voor een verkenningstocht in de uitlopers van de Alpen kiest hij echter toch liever voor een Vespa: wél de vrijheid om ook de smallere weggetjes te berijden en overal langs de kant van de weg te stoppen, maar niet te veel afzien.

Het gemak van een motor die je benen een eind op weg helpt, is heerlijk als je zo veel mogelijk moois wil zien tijdens een dagje op de scooter. Zo liggen er heerlijk veel pareltjes binnen bereik en kun je op één dag genieten van gezellige dorpjes, ongerepte natuur én de lekkerste adresjes zonder dat je de dag erna spier- of zadelpijn hebt.

Tim ging voor Ciao tutti met een Vespa op pad in het hart van de regio Veneto. Binnenkort doet hij uitgebreid verslag van alle moois dat hij onderweg zag. Vandaag vertellen we je al kort over Vespa Rent Dolomiti, van wie Tim een knalrode Vespa huurde, en over de highlights die je in dit nog vrij onbekende stukje Italië kunt vinden, van hoge watervallen tot een pittoreske watermolen, van cantina’s vol prosecco tot charmante borghi, middeleeuwse dorpjes.

Vespa Rent Dolomiti
Nu is het noorden van Italië een beetje ver om vanuit Nederland en België met je scooter te bereizen. Gelukkig is er ter plekke een perfecte Vespa-service: Vespa Rent Dolomiti in Vittorio Veneto, een stadje aan de voet van de Prealpi, de Vooralpen, in de provincie Treviso, op een kurkworp afstand van de proseccostreek.

Dankzij eigenaar Paolo heb je in deze regio een fonkelnieuwe Vespa Primavera 125 tot je beschikking. Bovendien heeft Paolo een aantal fijne routes voor je uitgestippeld, zodat je zeker weet dat je de mooiste plekken niet voorbij zoeft.

Vijf Vespa-routes in de regio Veneto
Je gaat op pad aan de hand van een road book, met beschrijvingen aan de hand van foto’s en gedetailleerde plattegronden. Natuurlijk ben je vrij om waar je maar wil van de route af te wijken. Vrijheid, blijheid: juist dát is namelijk zo fijn aan Vesparijden!

Proeven van prosecco & salami
Tijdens de letterlijk en figuurlijk heerlijke Prosecco & Salami-route (inclusief aperitivo!) verken je de proseccostreek. Je toert tussen de groene wijnranken door die heuvel na heuvel je blik verleiden. Tussen al dat groen prijken sfeervolle dorpjes, middeleeuwse kerkjes en pareltjes als altaartjes langs de weg. Dankzij de tips van Paolo ontdek je een herberg zonder herbergier, een prachtige abdij en een pittoreske watermolen.

Natuurlijk krijg je van Paolo ook een overzicht van de beste culinaire pitstops onderweg. In dit gebied wordt de enige echte prosecco gemaakt. Proef zeker van de frisse bubbels, maar vergeet ook de delicatessenwinkels vol lokale salumi, vleeswaren, niet.

Wil je deze verrukkelijke Vespatour (75 kilometer) boeken? Je vindt alle details van deze route op de website van Vespa Rent Dolomiti.

Ville e Palazzi – in de voetsporen van Palladio en Canova
De regio Veneto staat bekend om de indrukwekkende villa’s en buitenhuizen. Een aantal van deze villa’s staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco!

Tijdens de Ville e Palazzi-tour ontdek je een aantal van deze villa’s, waaronder Villa dei Cedri en Villa Barbaro, die is ontworpen door niemand minder dan Andrea Palladio. Je dwaalt door Asolo, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en schuift bij Osteria alla Chiesa aan voor lokale specialiteiten.

Een hoogtepunt van deze tour is de Tempio Canoviano, de kerk van Possagno die is ontworpen door marmerkunstenaar Antonio Canova.

Wil je al deze architectonische hoogtepunten van de regio Veneto ontdekken? De details van deze Ville e Palazzi-tour staan op de website van Vespa Rent Dolomiti.

Foresta del Cansiglio – het woud van Cansiglio
Deze Vespatour slingert door een prachtige bosrijke omgeving. Onderweg stuit je op een aantal unieke verrassingen! Je rijdt langs de Baia delle Sirene, een van de betoverende plekken aan het Lago di Santa Croce, en het bijzondere Casa del Libro, boekenhuis, naar het woud van Cansiglio, het thuis van honderden herten. Als je je scooter parkeert en een stukje van het bos te voet verkent, kom je er vast een tegen!

Bij een van de andere plekken op de route proef je lekkere kaas, die zo romig is omdat de koeien in de bergweiden alle tijd en ruimte hebben om te grazen. Ten slotte ontdek je de Grotte Caglieron, waar je een adembenemend parcours kunt afleggen tussen hoge watervallen.

Wil je deze avontuurlijke Vespatour (75 kilometer) boeken? Je vindt alle details van deze route op de website van Vespa Rent Dolomiti.

La Grande Guerra – de sporen van de Eerste Wereldoorlog
Tijdens deze indrukwekkende historische route rijd je over de weg die in 1918 in slechts honderd dagen tijd werd aangelegd, om de Italiaanse soldaten aan het front snel te kunnen bevoorraden.

Via de San Boldo-pas rijd je naar de kloof van Brent de l’Art, een geologisch meesterwerk dat uniek is voor Italië. Na een lekkere lunchstop kun je de benen strekken tijdens een wandeling naar de top van de Monte Visentin (reken op één uur heen en één uur terug wandelen).

De tour eindigt aan het Lago di Santa Croce, waar je aan de Baia delle Sirene nog even heerlijk kunt pootjebaden of zelfs een frisse duik kunt nemen.

Wil je deze unieke route (90 kilometer) volgen? Op de website van Vespa Rent Dolomiti vind je alle details!

Il Mostro e il Lago – het monster en het meer
Wees gerust, tijdens deze Vespatour stuit je niet écht op een monster natuurlijk. Wél toer je langs magnifiek gelegen meren, waaronder het Lago di Santa Croce en het spiegelgladde meer bij Barcis, op vierhonderd meter hoogte.

Als je durft, stap je af in de spookdorpjes Erto en Casso. Ook bezoek je de Vajontdam, waar op de avond van 9 oktober 1963 een grote ramp plaatsvond. Er schoof toen een enorme hoeveelheid stenen in het meer, wat een vloedgolf veroorzaakte die een deel van de omgeving wegvaagde en meer dan tweeduizend mensen meesleurde. De dam bleef wonderwel overeind.

Wil je met eigen ogen ontdekken of de meren hier monsters huisvesten? Op de website van Vespa Rent Dolomiti vind je alle details van deze Vespatour.

Andiamo!
Wil je na het zien van al dit moois in de regio Veneto op pad met een Vespa? Paolo (die overigens ook perfect Engels spreekt) staat voor je klaar. Je vindt Vespa Rent Dolomiti aan de Via Caprera 18 in Vittorio Veneto.

Of je nu één dagje op pad wil voor een Vespatour of liever een meerdaagse tour plant, (bijna) alles kan. Je kunt je Vespa in Vittorio Veneto ophalen, maar Paolo brengt de Vespa(‘s) op verzoek ook graag tot bij je bed & breakfast of hotel, zodat je na het ontbijt meteen de weg op kan.

Kijk voor meer informatie op VespaRentDolomiti.it. Om alle details voor je gewenste Vespatour(s) af te stemmen, kun je contact opnemen met Paolo via info@rentdolomiti.com of via 0039-3472648885.

Buon viaggio!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Een reactie

  1. Lijkt mij een hele beleving, Italie op zo een wijze te verkennen. Is echt iets dat ik had gedurfd in mijn jongere jaren, gaat allemaal een stuk moeilijker nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *