Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carnaval in Foiano

Viareggio is niet de enige stad in Toscane waar het carnavalsgedruis losbarst. Ook in Foiano della Chiana (bij Arezzo) kun je de hele maand februari genieten van de mooiste praalwagens en kleurrijke kostuums.

Hoe meer we ons in het Italiaanse carnaval verdiepen, hoe meer mooie tradities we ontdekken. Natuurlijk kennen we het Carnevale di Venezia, met de mooie maskers. Ook bukten we ooit voor de sinaasappels die in Ivrea tijdens het carnaval door de lucht vliegen en waren we vorig jaar bij het bijzonder kleurrijke carnaval in Manfredonia.

carnaval-Manfredonia (2)

We waren van de partij bij het Carnevale di Fano (in Le Marche), het zoetste carnaval van Italië. Met het carnaval in het bloed (Saskia werd geboren op Carnavalsmaandag en Hans was ooit Prins Carnaval) kwamen we ook meteen in de stemming toen er een mailtje vol confetti en papier-maché vanuit Foiano in onze mailbox landde.

Dit kleine Toscaanse dorpje, het hart van de Valdichiana, brengt met carnaval een eeuwenoude traditie tot leven. Weken, maanden hebben de inwoners van Foiano geknutseld aan figuren van papier-maché, die door de straten van het dorp worden getrokken, vergezeld van vrolijke muziek en dansende dorpsbewoners, groot en klein.

Het is dit jaar de 476ste keer dat er in Foiano carnaval wordt gevierd, maar de inspiratie en de energie zijn er niet minder om. Op vier verschillende plekken wordt er nu nog hard gewerkt aan de laatste details van de allegorische carri, praalwagens. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het voor het carnaval losbarst helemaal perfect is, maar ook om een zo hoog mogelijke score te behalen voor de jury. De mooiste praalwagen krijgt namelijk een prijs.

Azzurri Bombolo Nottambuli Rustici

Azzurri, Bombolo, Nottambuli e Rustici: dat zijn de namen van de vier verschillende groepen die een praalwagen op hun naam mogen schrijven. Over alle vier zullen komende maand wolken confetti neerdwarrelen, alle vier zullen ze vast en zeker veel oh’s en ah’s uitlokken, maar slechts een van de wagens mag zich uiteindelijk de allermooiste noemen. Wij zijn benieuwd naar welke carro dit jaar gaat winnen, maar vooral naar de sfeer die er met carnaval in dit stadje hangt. Eens kijken of we een van de vijf zondagen mee kunnen feesten!

Ook naar dit Toscaanse carnaval? Op de speciale website voor het Carnevale di Foiano vind je alle details.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *