Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

EUR (Esposizione Universale di Roma) – een unieke wijk in Rome

Ruim zeventig jaar geleden maakte Rome zich op voor een Wereldtentoonstelling, die in 1942 had moeten plaatsvinden in de Eeuwige Stad. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten.

Toen men besloot de Expo te annuleren, was er al een groot gebied ontgonnen. Na de oorlog ontstond hier een geheel nieuwe wijk, die de naam van de Wereldtentoonstelling kreeg: Esposizione Universale di Roma of kortweg EUR. Het is een van de bijzonderste buitenwijken van Rome.

Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (9) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (10) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (11)

Gezien de tijdgeest ademt de wijk nog altijd een staaltje fascisme. Mussolini wilde Rome steeds verder uitbreiden, liefst tot aan de zee. De wijk moest dan ook langs de reeds in 1928 aangelegde snelweg naar Ostia verrijzen, om Rome zo een stukje dichter bij de kust te brengen.

De wijk is inmiddels een mooie mix van bedrijven en woningen. We tippen een paar markante gebouwen die de moeite van het bekijken waard zijn:

Het vierkante Colosseum
Het bekendste gebouw in de wijk EUR is het Colosseo Quadrato, het vierkante Colosseum. Officieel heet dit gebouw het Palazzo della Civiltà Italiana, maar het wordt ook wel Palazzo della Civiltà del Lavoro genoemd. De eerste bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 1938 en 1942, maar het werd pas na de oorlog, in 1953, helemaal voltooid. Onder de verschillende bogen van de galerijen op de onderste verdiepingen staan beelden die allerlei beroepen vertegenwoordigen.

Het gebouw doet dienst als hoofdkantoor van het modemerk Fendi, dat er onder meer een tentoonstellingsruimte inricht met tijdelijke exposities.

Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (1) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (1b) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (8)Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (6) Colosseo-Quadrato-vierkant-Colosseum-EUR-Rome (7)

Piazza Marconi
Midden op dit plein, dat is vernoemd naar Guglielmo Marconi, de uitvinder van de draadloze telegrafie, staat een grote obelisk ter ere van de Italiaanse natuurkundige. Aan het piazza vind je drie musea, die onder meer allerlei folkloristische gebruiken en de vroege middeleeuwen tot leven brengen.

Piazza-Marconi-Rome

Rome in miniatuur
Benieuwd hoe Rome er in de vierde eeuw na Christus uitzag? Het Museo della Civiltà Romana heeft een uitgebreide collectie reproducties van beelden, gebouwen en monumenten uit het oude Rome, waarvan je in de stad zelf voornamelijk nog de restanten ziet.

Het mooiste is het schaalmodel van Rome, waarbij het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon zijn nagebouwd zoals ze er in de vierde eeuw uitzagen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel winkels het Forum Romanum telde, hoe het Colosseum er in al zijn glorie uitzag en hoe vol het Forum eigenlijk was, met al die gebouwen waarvan nu nog soms wat stenen of zuilen zijn overgebleven.

Museo-Civilta-Rome-maquette

Het Sportpaleis
Het Palazzo dello Sport is gebouwd ter ere van de Olympische Zomerspelen van 1960, die in Rome plaatsvonden. Er kunnen meer dan 16.000 mensen in plaatsnemen, met boven hun hoofd een dak dat qua constructie doet denken aan het Pantheon

Kantoren, een congresgebouw en een kerk
Het Palazzo degli Uffici was een van de weinige gebouwen die al voor de oorlog helemaal werden voltooid. Het is nog altijd in gebruik, net als het Palazzo dell’INA en het Palazzo dell’INPS, twee halfronde kantoorgebouwen en het Palazzo dei Congressi. In de wijk ligt ook het Archivio Centrale dello Stato, waar het Ministerie van Erfgoed en Cultuur huist. Massimiliano Fuksas bouwt al jaren aan een nieuw congrescentrum, La Nuvola, De Wolk, maar geld om het project te voltooien lijkt te ontbreken.

Palazzo-degli-Uffici-EUR-Rome

De grootste kerk in de wijk EUR is de Basilica dei Santi Pietro e Paolo, gewijd aan Petrus en Paulus. De kerk staat op het hoogste punt van de wijk.

Basilica-dei-Santi-Pietro-Paolo-EUR-Rome

Mediterraneum – het aquarium van Rome
Deze zomer moet onder het kunstmatige meertje in de wijk het Acquario di Roma zijn deuren openen. Het wordt het grootste aquarium van heel Italië, met ruim vijfduizend verschillende vissen. Als bezoeker moet je door ingenieus gebouwde watertanks het idee krijgen dat je echt onder water loopt, langs vissen en andere dieren die in de Middellandse Zee leven.

sport-EUR-Rome-Olympische-Spelen

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *