De Garfagnana, de groene streek in het noorden van Toscane, heeft ook op culinair gebied een paar geheimen die het waard zijn onthuld te worden.
Het gebied staat vooral bekend om de farro, kastanjes en funghi (paddenstoelen). We gaan op pad om al dit lekkers te proeven, maar we moeten eerst geduld hebben tot een kudde geiten de weg vrijmaakt:
Als je de smaken van de Garfagnana allemaal wil proeven, dan moet je tijdens je ontdekkingstocht door de Garfagnana net als wij neerstrijken bij Osteria Vecchio Mulino in Castelnuovo di Garfagnana. Hier schotelt eigenaar Andrea Bertucci je het beste van de streek voor.
Andrea laat je in zijn wijnbar annex delicatessenzaak aanschuiven aan een lange tafel. Er is nog nét plek; een gemengd gezelschap geniet al van de regionale specialiteiten die Andrea ze voorschotelt. Wij beginnen met een salade van de beroemde farro.
Farro is een oude graansoort, die in Italië voornamelijk nog in de Garfagnana wordt verbouwd en een IGP-status heeft gekregen. De teelt van farro moet daarvoor aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Bij de verbouw van het graan houdt men vast aan de manier waarop dit eeuwen geleden al gebeurde.
Bij farro wil dit onder andere zeggen dat er geen chemische (bestrijdings)middelen gebruikt mogen worden, waardoor het volledig biologisch wordt geteeld. Juist door de strenge voorwaarden zijn er nog maar ongeveer honderd boeren die farro verbouwen.
Naast de farro staat er een mandje aardappelbrood op tafel, dat typisch is voor deze streek. Voor het maken van dit brood wordt naast meel ook aardappelpuree gebruikt, met als resultaat een unieke smaak.
Na de farro volgt een grote plank vol vleeswaren, met onder andere lardo, coppa en biroldo, een worst met Slow Food-keurmerk die wordt gemaakt van vooral varkensbloed en slachtafval.
Erbij krijgen we een flesje bijzonder bier: birra di farro van Birrificio Petrognola, amberkleurig bier gemaakt van farro. Ook dit is een specialiteit die je alleen in de Garfagnana vindt. Daar toosten we op!
De proeverijen volgen elkaar in fijn tempo op. Andrea laat zich niet opjagen door nieuwe eters die graag aan tafel plaats willen nemen. Hij vraagt ze vriendelijk een dik uur later terug te komen.
Hij weet namelijk dat je echt de tijd moet nemen om van elke hap te genieten. Ondertussen krijgen we een keur aan crostini voor onze neus. Heerlijk!
Daarna volgt een flinke plank met verschillende soorten kaas, geserveerd met lokale honing en versgemaakte aardbeienjam.
Na de uitgebreide proeverij maken we nog een ronde langs alle lekkers op de planken, zodat we ook thuis een keer aan de slag kunnen met farro. Andrea helpt ons graag en geeft ons ook nog wat culinaire tips en adviezen. Bovendien, zo zegt hij, mogen we altijd terugkomen om te proeven van zijn recepten.
Dat gaan we zeker nog eens doen. Wil jij ook bij Andrea aan tafel schuiven, meld je dan van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 21.00 uur bij Vecchio Mulino aan de Via Vittorio Emanuele 12 in Castelnuovo di Garfagnana.
Je zult dit Luilekkerland niet alleen met een volle buik verlaten, maar hebt er tevens een bijzondere ervaring en een nieuwe vriend bij.