Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Barga – een van de mooiste dorpjes van de Garfagnana

Komende dagen nemen we jullie weer even mee naar de Garfagnana, waar we tijdens ons verblijf in juni een aantal pareltjes ontdekten die we graag nog met jullie delen. We beginnen vandaag in Barga.

Op pad in de Garfagnana word je omringd door hoge bergtoppen. De Pania della Croce, een van de toppen van de Apennijnen, torent hoog boven Barga uit. De kasteelachtige Duomo van het dorp lijkt zich elke dag weer een stukje verder uit te willen rekken om even hoog als de berg te zijn. Maar hoe hard hij ook zijn best doet, de besneeuwde toppen zullen het altijd van de witte kantelen van de kerk winnen. Desalniettemin is Barga met haar 410 meter hoogte al aardig op weg naar de hemel. Vanwege deze unieke locatie is het dan ook met recht een van de borghi più belli d’Italia.

Barga-Duomo (2)

Barga ligt op 35 kilometer ten noorden van Lucca en is sinds de dertiende eeuw niet zo gek veel veranderd. Het ommuurde historisch centrum is een waar spinnenweb van kronkelweggetjes met huizen die zonder enige stadsplanning lijken te zijn neergezet. De twee poorten, de Porta Reale en de Porta Macchiaia, getuigen van het glorieuze verleden van de borgo.

Barga was tijdens de middeleeuwen namelijk een belangrijke handelsnederzetting die over de bergwegen connecties met Modena kon onderhouden. Het exportproduct van Barga was handgemaakte zijdedraad en rijke steden zoals Florence namen graag grote hoeveelheden van dit gewilde draad af. De molens waar het draad werd gesponnen, werden aangedreven door het water van de riviertjes die uit de bergen komen.

Midden in het dorp staat de Duomo, gemaakt van blokken kalksteen uit de groeven van Barga zelf. Dit type steen verandert licht van kleur als het regent of juist als de zon schijnt. Een waar spektakel waarbij een regenbui(tje) tijdens een bezoek aan het dorp dus meer dan welkom is.

Barga-Duomo (1)

Gelukkig vind je niet ver van de Duomo deze kleurrijke paraplu’s, die de regen snel verjagen met hun kleurrijke uitstraling.

Barga-kunst-paraplu

Naast de pluutjes is onder een schitterend versierde loggia meer kunst te bewonderen, dit keer met Barga zelf als onderwerp. Van een uit hout gesneden Maria tot geschilderde vergezichten, maar onze ogen dwalen ook regelmatig af naar de mooie versieringen van de loggia zelf.

Barga-loggia (1) Barga-loggia (2) Barga-loggia (3)

Maria waakt ook over de grote toegangspoort, de Porta Reale, ook wel Marcianella genoemd. Leuk detail: bij het hoofdje van het kindje Jezus zit een flink gat waar zwaluwen vrolijk in en uit hupsen om de jonge zwaluwen te eten te geven.

Barga-Maria (2) Barga-Maria (3)

Neem de tijd om door de straatjes van Barga te dwalen, zonder vooropgezet plan. Het dorpje is zo klein dat je alle bijzondere plekken zeker weten passeert. Een van de mooiste ontdekkingen van de dag bevond zich buiten de kerk Santissima Annunziata. Net buiten de kerkdeur staat namelijk een stoeltje te wachten op peccatori, zondaars. De anderen mogen de kerk in, onder andere om even de mooie koepel te bewonderen, maar de zondaar moet buiten wachten…

Barga-Santissima-Annunziata (1) Barga-Santissima-Annunziata (2) Barga-Santissima-Annunziata (3) Barga-Santissima-Annunziata (4)

Maar op bijna elk ander hoekje wacht een verrassing. Een kleine compilatie van wat we onderweg zoal tegenkwamen:

P1020959 P1020961 P1020967 P1020981 P1020983

In en om Barga kun je tussen juli en september terecht voor allerlei sagre; buurtfeesten waar lokale specialiteiten worden bereid. Door een bijzondere band tussen Schotland en Barga (in dit dorpje heeft maar liefst 60% van de inwoners Schotse roots) vind je in deze borgo de sagra del pesce e patate, precies: Fish ’n Chips!

Dezelfde band is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een felrode telefooncel in de nieuwe dorpskern, aan de voet van het historische Barga, en voor opvallend schone straten die een wandeling door het dorpje nog bijzonderder maken.

Wij kiezen echter niet voor een Schotse maaltijd, maar genieten bij Trattoria L’Altana, onder toeziend oog van Maria, van een op en top Italiaans bord pasta. En dat smaakt net als elk ander stukje Barga dat we hebben morgen ervaren: buonissimo!

Trattoria-Altana-Barga (1) Trattoria-Altana-Barga (2) Trattoria-Altana-Barga (3)Barga-Maria (4)Barga-Maria (1)

Ontdek alle mooie dorpjes in Toscane & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Ik was in Barga, super charmant stadje met afgezien van de mooie Duomo een heerlijk stadspleintje met dat hele authentieke kroegje waar ze oude – niet meer te drinken – flessen Grappa verkochten. De kroegbaas was minstens zo oud als de flessen.

 2. En ik was er ook! Inderdaad een super mooi plaatsje, echt een aanrader als je er in de buurt bent.
  Heerlijk door de straatjes slenteren met leuke winkeltjes en heerlijke restaurantjes!

 3. Wij komen al een jaar of veertien jaarlijks in Barga, en hebben het ingrijpend zien veranderen: van een levendig centrum met winkels in een (nog steeds aantrekkelijk) facade-dorp (Barga met bijbehorende gemeenten heeft ca 10.000 inwoners). Nog steeds zeer de moeite waard om te bezoeken, maar er is wel het een en ander gaande, los van de fraaie foto’s en positieve berichtjes uit het stukje.
  In het Centro Storico van Barga staan steeds meer huizen te koop of leeg. Oude mensen trekken weg, gaan bij hun kinderen wonen of elders, omdat ze de klim omhoog omhoog niet meer kunnen doen, vooral omdat alle boodschappen in Giardino moeten worden gedaan, het lager gelegen deel van Barga. Op één winkeltje na (een leuke kledingwinkel t/o de loggia van Caprez) zijn alle middenstanders uit het CS verdwenen. Wat er resteert zijn twee galleries, waarvan de eigendom elk jaar lijkt te wijzigen. De gelateria t/o de Annunziata is verdwenen omdat de eigenaar van het pand de huur wilde verdubbelen: ijsmakers hebben de zaak gesloten en zijn vertrokken naar het nabije Castelnuovo. De kapperszaak er ongeveer tegenover idem dito; de kruidenierswinkel naast de ijszaak is dicht, uitbater Andrea is met pensioen, er kwam niets voor in de plaats. Dan de Schotse connectie: het is eerder zo dat sommige Schotten roots in Barga hebben: emigratie van Barghiani aan het begin van de 20e eeuw naar GB, dan andersom, zoals het stukje beweert.
  Het heeft drie jaar geduurd voordat een stukje weg en route naar Barga vanuit Gallicano, door een aardverschuiving beschadigd, werd gerepareerd. Bij de Crocifisso-kerk staat al vier jaar een hek om een beschadigd stuk straat, er wordt niets aan gedaan.
  Er komen veel toeristen en er is veel (aantrekkelijke) horeca, b.v. Piazza Angelio, vaak een paar maanden dicht buiten het toeristenseizoen.