Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Volg de Via delle Sette Chiese in Monselice en ga op zoek naar de sleutels van San Valentino

Monselice is een prachtig vestigingsstadje in de regio Veneto. Het ligt aan de voet van de Colli Euganei, niet ver van Padova. Door een uniek religieus voorrecht is het al meer dan vierhonderd jaar een populair bedevaartsoord voor duizenden gelovigen.

In het groen van de heuvels kun je het laatste en belangrijkste deel van de pelgrimsroute nog steeds bewandelen, langs adembenemende panorama’s, waarbij een speciale rol is weggelegd voor de romantische legende van San Valentino. Andiamo?

Een uniek kerkelijk voorrecht

De Via delle Sette Chiese is een korte, panoramische weg op de hellingen van de Rocca di Monselice. Dit heilige pad is aangelegd op initiatief van Pietro Duodo, een machtige Venetiaanse edelman.

In 1605 kreeg hij van paus Paul V toestemming voor een bijzonder project: het Santuario Giubilare delle Sette Chiesette, dat ook wel bekend staat als Santuario delle Sette Chiese, het ‘heiligdom van de zeven kerken’.

Hij mocht zes kapellen bouwen langs de weg die vanuit het centrum van Monselice omhoogklimt naar de Chiesa di San Giorgio, het laatste en grootste bouwwerk van de route. Bovendien vervaardigde de paus een bul dat bij een bezoek aan de Sette Chiese de indulgenza plenaria mocht worden afgegeven, een privilege waarmee ze in Monselice bij hoge uitzondering een aflaat mochten verlenen aan pelgrims die hun pelgrimage afsloten met een bezoek aan de zeven religieuze plekken.

Het afgeven van een indulgenza plenaria is een uniek voorrecht in de wereld. Het project van Duodo is opgezet naar voorbeeld van de Sette Basiliche di Roma, de zeven pelgrimskerken van Rome, een van de weinige andere plekken met zo’n voorrecht. Hoewel de route bij Monselice minder zwaar is, worden aan het aflaat in beide steden dezelfde rechten toegeschreven.

Verleidelijke vergezichten

Il Percorso delle Sette Chiese is uitgezet om in de voetstappen van de pelgrims te treden. De route begint in de Via Teatro. Om precies te zijn voor de muurschildering Oltre la porta, i tuoi desideri (‘voorbij de deur, jouw verlangens’).

Het is van de hand van street artist Tony Gallo (van wie we ook in Padova al mooie werken zagen, zoals je in deze blog kunt zien). Hier word je al gelijk betoverd door het uitzicht over Monselice, tegen de achtergrond van de imposante Mastio Federiciano.

Je wandelt op je gemak richting het Piazza Principale, terwijl je de Mastio Federiciano in zicht houdt. Het is bijna onmogelijk om je ogen af te wenden van dit bijzondere versterkte fort, prachtig gelegen tussen de dichtbegroeide bossen.

Het werd in 1239 door keizer Frederik II gebouwd om zichzelf te kunnen verdedigen. Ook later behield het fort zijn defensieve functie. In 1509 speelde het zelfs een legendarische rol bij het afweren van de aanval van de Lega di Cambrai tegen Venetië.

Villa van de dwergen

Eenmaal op het Piazza Principale loop je langs de Torre Civica richting het Castello Cini. Dit kasteel bestaat uit vier kernen die tussen de elfde en zestiende eeuw zijn gebouwd en wordt omringd door een schitterende terrassentuin. Het middeleeuwse bordes leidt je naar de schilderachtige ingang.

Bijzonder is vooral het Antiquarium Longobardo op de begane grond. Hier verwonder je je over het bijzondere contrast tussen de neoklassieke bibliotheek van Ca’ Marcello en de overblijfselen van de zevende-eeuwse Lombardische necropolis die op de heuvel heeft gelegen.

Je vervolgt de route via de licht stijgende weg tot je bij Villa Nani Mocenigo aankomt. Hier houd je even stil om de statige villa in je op te nemen. Helaas kun je binnen geen kijkje nemen, maar ook vanaf de weg is er genoeg te zien.

Op de muren, die zijn bedekt met kappertjesplanten, staan bijvoorbeeld veel standbeeldjes van dwergen. Dit is een humoristische zinspeling op de naam van de eigenaren (nani betekent dwergen in het Italiaans).

Veelluik van Santa Giustina

De klim brengt je naar de Pieve di Santa Giustina, een kerk die in romaanse stijl is gebouwd. Binnen bewonder je verschillende kunstwerken, waaronder oude fresco’s en een veelluik met een afbeelding van Santa Giustina (Justina van Padua).

Op een ander paneel bewonder je de Madonna dell’Umiltà, die in 1421 is toegeschreven aan Antonio da Verona en waarvan het origineel achter slot en grendel wordt bewaard.

De zeven kapellen aan de Via del Santuario

Na een bezoek aan de kerk kom je uit bij de Rotonda Panoramica, waar je – zoals de naam al doet vermoeden – geniet van verleidelijke vergezichten over de omliggende valleien. Als je het panorama in je hebt opgenomen en de nodige foto’s hebt geschoten, vervolg je je weg richting de heiligdommen.

Via de Porta dei Leoni klim je naar het Santuario delle Sette Chiese, het religieuze monumentale complex waar de route eigenlijk om draait. Langs de Via del Santuario staan de zes kapellen die Pietro Duodo van de paus mocht laten bouwen. Deze eervolle taak gaf hij aan Vincenzo Scamozzi.

De witgepleisterde heiligdommen dragen dezelfde namen als de kerken in Rome: Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano, Santi Pietro e Paolo, Santa Croce in Gerusalemme, San Lorenzo en San Sebastiano.

In elke kapel vind je een altaar en verwijzingen naar de gelijknamige Romeinse basiliek, met onder meer een schildering van elke basiliek van de hand van Palma il Giovane.

De sleutels van San Valentino

Nadat je alle kappelletjes hebt bewonderd, loop je de weg af naar het plein bij Villa Duodo. Dit schitterende gebouw is eveneens ontworpen door Vincenzo Scamozzi. De villa maakt deel uit van de universiteit van Padova en is helaas slechts zelden te bezoeken.

Aan hetzelfde plein ligt de Chiesa di San Giorgio, de zevende en laatste stop van de pelgrimstocht. Hier rusten de lichamen van christelijke martelaren en er zijn talrijke relikwieën te vinden.

Door de eeuwen heen is het echter niet alleen een waardevolle plek voor de pelgrims geworden. Er gaat ook een romantische legende rond die verband houdt met de verering van San Valentino.

In de kapel van het santuario wordt namelijk het lichaam van een zekere S. Valentino bewaard. Het verhaal gaat dat dit dé heilige San Valentino is, ter ere van wie we op 14 februari Valentijnsdag vieren.

Eigenlijk beschermde San Valentino kinderen tegen epilepsie met behulp van zijn bijzondere gouden sleutels, maar tegenwoordig gelooft men dat hij zich ook ontfermt over geliefden.

In Monselice is het traditie dat iedereen die verlangt naar liefde zich op 14 februari via de kapelletjes naar de kerk begeeft. Daar krijgen ze dan de gezegende gouden sleutels overhandigd als een symbool van liefde. Dus mocht je nog op zoek zijn naar de liefde van je leven, dan weet je wat je op Valentijnsdag te doen staat…

De verse oogst van Osteria Origini

Na afloop van je pelgrimstocht daal je weer af naar het Piazza Mazzini, waar een lunch of diner op je wacht bij Osteria Origini. Het restaurant is gevestigd in het pand dat ooit het oudste café van Monselice was.

In de zorgvuldig gerestaureerde eetkamer dompel je je onder in de geschiedenis, terwijl je op het terras geniet van de dagelijkse taferelen op het centrale plein. Ondertussen geniet je van de heerlijke gerechten die chef-kok Marco Danelli voor je bereidt, altijd met verse ingrediënten die direct van de eigen moestuin van Origini naar de keuken worden gebracht.

foto’s: Osteria Origini

Monselice met de woorden van Giorgio Bassani

Bij de Rotonda del Belvedere vind je een prachtig gedicht van Giorgio Bassani over Monselice:

A Monselice il vento va
sempre come dal mare.
Gira il treno al largo, non sa
forse come approdare.

Monselice, colle celeste,
fronte pura e lontana,
ricordo, di te, fra le meste casupole,
una fontana.

A Monselice, anche di giugno,
la primavera non è senza nebbie.
Con foglie e foglie l’autunno.
L’inverno è tutto una sera.

Ma, l’estate, i tigli lungo la strada
di Rovigo? Al loro quieto
stormire la luna m’amava,
quand’ero ragazzo, in segreto.

uit Poesia Monselice, Primi versi (1942)
Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *