Home » Reizen door Italië » Toscane » Montisi – een middeleeuws dorpje in Toscane
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Montisi – een middeleeuws dorpje in Toscane

Montisi (2)

Welkom in Montisi, een middeleeuws dorpje dat zo uit een sprookjesboek is geplukt. Hier heeft de tijd echt stilgestaan – met als resultaat een sprookjesachtig dorp met tal van bijzondere ontdekkingen.

Neem Vitis Vinifera. Deze letterlijk coole cantina (wijnkelder) wordt gerund door een professionele wijnconsulent en een officiële kaasproefster, in een grot van tufsteen. De eigenaren, allebei met zeer getrainde smaakpapillen, zijn jaren geleden het chaotische Milaan ontvlucht en hebben de hectische stad verruild voor dit heerlijke dorpje dat al eeuwenlang op pauze lijkt te staan.

Montisi (1)

Fragolina, een klein zwart hondje, komt even neuzen als wij om klokslag drie uur op een lege maag het eerste glaasje prosecco achterover slaan. Antonella, kaasconnaisseur en tevens gids in Siena, vertelt dat dit schattige beestje aan de andere kant van het dorp woont en elke ochtend een rondje maakt om de mensen bij het postkantoor te begroeten. Nu is het postkantoor slechts op woensdag en zaterdagochtend open en wandelt Fragolina de rest van de dagen dus een beetje doelloos rond. De drogist is trouwens af en toe open, de bank van 09.00 tot 11.15 uur en de bakker van 09.00 tot 13.00 uur. La dolce vita!

Montisi (8) Montisi (11) Montisi (15) Montisi (16)

Dit pittoreske plekje heeft blijkbaar een bijzondere aantrekkingskracht op mensen uit Milaan want ook de voormalige Milanese marionettenspeler en -maker heeft hier zijn geluk gevonden. Zijn winkel annex museum Officina Sospesa (‘Hangend Atelier’) hangt vol met bijzondere creaties die op marionetten geïnspireerd zijn, maar niet aan draden vastzitten. ‘Ik wil de poppen hiermee hun vrijheid teruggeven,’ legt hij uit. Misschien heeft zijn komst naar Montisi voor hem wel hetzelfde betekend.

Montisi (6)

De stilte tussen de middeleeuwse huisjes is bijna tastbaar. De warme kleuren van de bakstenen onthalen iedere gehaaste bezoeker met eindeloos geduld en zorgen ervoor dat ze als vanzelf langzamer gaan lopen. Alleen al om de vele doorkijkjes niet te missen, om de oude kerkjes van binnen en van buiten in je op te nemen en om de vier contrade de aandacht te geven die ze verdienen, pas je je tempo aan.

Montisi-contrade (1) Montisi-contrade (2) Montisi-contrade (3) Montisi-contrade (4) Montisi-contrade (5)

Elk jaar strijden de wijken Castello, Piazza, San Martino en Torre op de eerste zondag van augustus tegen elkaar in een ringsteekwedstrijd. De avond ervoor worden de nieuwelingen in de wijk tijdens het traditionele diner gedoopt met een goed glas wijn dat boven hun hoofd wordt geleegd. Salute!

Montisi (24)

Ondanks het feit dat Montisi maar 400 inwoners telt, heeft het wel een theatertje. De 60 zitplaatsen en het podiumpje zorgen voor intieme toneelstukken die een bezoek aan dit dorpje nog bijzonderder maken.

Ben je in de provincie van Siena en kun je je ogen even losrukken van de prachtige, glooiende, groener dan groenere Crete Senesi en de Val d’Orcia, stop dan even in Montisi. Maak je bezoek compleet met een kaas- en wijnproeverij bij Vitis Vinifera en zet jezelf heel even op pauze, in dit sprookjesdorp waar je lang en gelukkig rond kunt dwalen…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *