Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montisi – een middeleeuws dorpje in Toscane

Montisi (2)

Welkom in Montisi, een middeleeuws dorpje dat zo uit een sprookjesboek is geplukt. Hier heeft de tijd echt stilgestaan – met als resultaat een sprookjesachtig dorp met tal van bijzondere ontdekkingen.

Fragolina, een klein zwart hondje, komt even neuzen als wij om klokslag drie uur op een lege maag het eerste glaasje prosecco achterover slaan. Antonella, kaasconnaisseur en tevens gids in Siena, vertelt dat dit schattige beestje aan de andere kant van het dorp woont en elke ochtend een rondje maakt om de mensen bij het postkantoor te begroeten.

Nu is het postkantoor slechts op woensdag en zaterdagochtend open en wandelt Fragolina de rest van de dagen dus een beetje doelloos rond. De drogist is trouwens af en toe open, de bank van 09.00 tot 11.15 uur en de bakker van 09.00 tot 13.00 uur. La dolce vita!

Montisi (8) Montisi (11) Montisi (15) Montisi (16)

Dit pittoreske plekje heeft blijkbaar een bijzondere aantrekkingskracht op mensen uit Milaan want ook de voormalige Milanese marionettenspeler en -maker heeft hier zijn geluk gevonden. Zijn winkel annex museum Officina Sospesa (‘Hangend Atelier’) hangt vol met bijzondere creaties die op marionetten geïnspireerd zijn, maar niet aan draden vastzitten.

‘Ik wil de poppen hiermee hun vrijheid teruggeven,’ legt hij uit. Misschien heeft zijn komst naar Montisi voor hem wel hetzelfde betekend.

Montisi (6)

De stilte tussen de middeleeuwse huisjes is bijna tastbaar. De warme kleuren van de bakstenen onthalen iedere gehaaste bezoeker met eindeloos geduld en zorgen ervoor dat ze als vanzelf langzamer gaan lopen. Alleen al om de vele doorkijkjes niet te missen, om de oude kerkjes van binnen en van buiten in je op te nemen en om de vier contrade de aandacht te geven die ze verdienen, pas je je tempo aan.

Montisi-contrade (1) Montisi-contrade (2) Montisi-contrade (3) Montisi-contrade (4) Montisi-contrade (5)

Elk jaar strijden de wijken Castello, Piazza, San Martino en Torre op de eerste zondag van augustus tegen elkaar in een ringsteekwedstrijd. De avond ervoor worden de nieuwelingen in de wijk tijdens het traditionele diner gedoopt met een goed glas wijn dat boven hun hoofd wordt geleegd. Salute!

Montisi (24)

Ondanks het feit dat Montisi maar vierhonderd inwoners telt, heeft het wel een theatertje. De zestig zitplaatsen en het podiumpje zorgen voor intieme toneelstukken die een bezoek aan dit dorpje nog bijzonderder maken.

Ben je in de provincie van Siena en kun je je ogen even losrukken van de prachtige, glooiende, groener dan groenere Crete Senesi en de Val d’Orcia, stop dan even in Montisi.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *