Home » Italiaanse taal » Film » Il grande sogno – een Italiaanse droom
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Il grande sogno – een Italiaanse droom

Na La meglio gioventù en Le cose che restano is nu een nieuw meeslepend Italiaans drama op het witte doek te zien, dat zowel een weergaloze verbeelding is van een cruciale periode uit de Italiaanse moderne geschiedenis, als een universele ode aan de liefde: Il grande sogno, oftewel ‘De grote droom’.

1968. Rome is het toneel van linkse studentenopstanden. De jonge politieman Nicola, tevens gepassioneerd liefhebber van theater, wordt door zijn bureau undercover geplaatst als een revolutionair student om zo te infiltreren in de protestbeweging.

Aan de universiteit ontmoet hij Laura, een meisje uit de katholieke Italiaanse bourgeoisie, een briljant studente die droomt van een wereld zonder onrecht, en Libero, de leider van de studentenbeweging die droomt van een revolutie. Ze raken met z’n drieën verweven in een web heftige emoties en Laura moet kiezen tussen twee mannen.

Een paar voorproefjes in beeld:

Deze nostalgische reis naar het verleden is losjes gebaseerd op het leven van regisseur Michele Placido (1946), die eerder verantwoordelijk was voor het grote succes van Romanzo Criminale. Deze misdaadserie, naar een roman van Giancarlo Da Cataldo, heeft in Italië tot felle discussies geleid. Romanzo Criminale vertelt het verhaal van de opkomst, heerschappij en ondergang van de Banda della Magliana, die Rome begin jaren zeventig in een klemmende greep hield.

Dankzij de chaos die er op dat moment in Italië heerste, de hulp van enkele corrupte politici en een vooropgezette en doordachte strategie kon de bende uitgroeien tot een van de machtigste misdaadorganisaties die Italië ooit heeft gekend. Het verhaal geeft een geraffineerde en controversiële kijk op de Italiaanse misdaad en politiek. La Stampa noemde het zelfs ‘de beste televisieserie ooit in Italië gemaakt.’

Naast regisseur is Placido ook een gevierd acteur en scenarioschrijver. Voor zijn acteerwerk won hij meer dan tien belangrijke filmprijzen, waaronder de Zilveren Beer op het Internationaal filmfestival van Berlijn van 1979, voor zijn rol in Ernesto. Ook zijn scenariowerk viel veelvuldig in de prijzen. Zo won hij in 2006 zijn vierde Premi David di Donatello voor het script van Romanzo Criminale. Placido is daarnaast vooral bekend als commissaris Corrado Cattani in de maffiaserie La piovra.

De hoofdrol in Il grande sogno is weggelegd voor Riccardo Scamarcio (1979), die op aanraden van een vriend begin jaren negentig, na zijn studie aan de Nationale Filmschool, besloot naar Rome te vertrekken. Daar speelde hij aan de zijde van enkele grote Italiaanse acteurs in televisiefilms tot hij in 2003 opgemerkt wordt door regisseur Marco Tullio Giordana, die hem een rol aanbiedt in La meglio gioventù.

In datzelfde jaar speelt hij ook mee in Tre metri sopra il cielo, de film die symbool is komen te staan voor de nieuwe generatie Italiaanse acteurs en voor de liefde – zie ook het stukje over de Ponte Milvio dat ik eerder schreef. Hij speelt daarna in de ene na de andere Italiaanse film en groeit uit tot een van de meest gevraagde acteurs in Italië. Parallel aan zijn filmcarrière bouwt Scamarcio ook een carrière op de planken op, en is hij te zien in verschillende videoclips en televisiefilms.

Zijn vrouwelijke tegenspeler, Jasmine Trinca (1981), begon haar carrière in 2001, toen ze in Nanni Moretti’s film La stanza del figlio de rol van Irene speelde. Voor die rol kreeg ze de Guglielmo Biraghi prijs voor het beste talent van het jaar. In 2004 won ze de Italiaanse filmprijs Nastro d’Argento voor beste actrice voor haar rol als Giorgia in La meglio gioventù. In 2006 speelde Trinca weer samen met Moretti, nu in de controversiële film Il caimano, die gedeeltelijk draait om de grillen van Silvio Berlusconi. Opvallend is dat Trinca nooit naar de toneelschool is geweest; ze studeerde archeologie en kunstgeschiedenis.

De derde hoofdrolspeler, Luca Argentero (1978), werd wereldberoemd door deel te nemen aan de derde editie van Big Brother, waarna hij model werd. In 2005 debuteerde hij als acteur in de tv-serie Carabinieri en in 2006 debuteerde hij met de opzienbarende korte film Il quattro sesso. In datzelfde jaar brak hij door met A casa nostra, geregisseerd door Francesca Comencini. In Diverso da chi?, geregisseerd door Umberto Carteni, speelde Argento een man die met zijn homoseksualiteit worstelt en ontving hiervoor de prestigieuze David di Donatello voor beste acteur.

Een sterrencast dus, die hun grote droom prachtig neerzetten. Da non perdere!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *