Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La vita è bella – geniet van het mooie leven in Arezzo

De film La vita è bella (geregisseerd door Roberto Benigni, die zelf ook een grote rol heeft) is grotendeels opgenomen in de historische binnenstad van Arezzo. Vandaag bezoeken we deze stad in Toscane en tippen we een aantal plekken die je er gezien moet hebben!

Piazza-Grande-Arezzo (3)

La vita è bella-route in Arezzo

Een van de meest bekende fragmenten uit de film is de scène waarin Benigni op zijn fiets naar beneden zoeft en zijn toekomstige echtgenote van de sokken rijdt, onder de vrolijke uitroep ‘Buongiorno principessa!’ Dit alles speelde zich af op het schitterende Piazza Grande, het grote plein, dat schuin afloopt en daardoor een bijzonder effect bewerkstelligt.

Maar ook het Caffè dei Constanti en de trappen van de Duomo zijn zeer herkenbaar voor iedereen die de film heeft gezien. Overal in de stad vind je foto’s met verschillende filmscènes die precies op die plek zijn opgenomen.

La-vita-bella-Arezzo

Wil je zeker weten dat je geen enkele plek mist? Via deze link vind je een volledig overzicht van de filmlocaties. Ook kun je bij de lokale VVV een foldertje halen met daarin alle plekken in Arezzo waar Roberto Benigni en zijn crew hebben gefilmd.

Piazza Grande

Aan een zijde van dit sfeervolle plein vind je de portici van het Palazzo delle Logge Vasariane, die Vasari voltooide in 1573. Bijzonder mooi is ook het Palazzo della Fraternità dei Laici, in de noordwestelijke hoek van het plein, dat eigenlijk meer weg heeft van een kerk.

Piazza-Grande-Arezzo (1) Piazza-Grande-Arezzo (4) Piazza-Grande-Arezzo (5)

La Giostra del Saracino – middeleeuwse spelen

Op de voorlaatste zaterdag van juni en de eerste zondag van september verandert het Piazza Grande van aanzien. Je waant je even terug in de middeleeuwen als La Giostra del Saracino van start gaat. Hoogtepunt is het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, die elk de eer van hun eigen wijk verdedigen.

Giostra-Saracino-Arezzo

De antiekmarkt van Arezzo

Het Piazza Grande is elk eerste weekend van de maand het toneel van de grootste antiekmarkt van heel Italië, met ruim 500 kraamhouders uit heel het land. Er komen duizenden mensen op af, die gezellig struinen langs het uiteenlopende aanbod om te kijken of er iets van hun gading bij zit. Het plein is dan één groot openluchtmuseum, met oude meubels, kunst, juwelen, horloges, boeken en prenten.

Arezzo-antiek-markt

De antiekmarkt in Arezzo is er al sinds 1968. Het was een idee van de antiquair en verzamelaar Ivan Bruschi. Zijn middeleeuwse palazzo aan de Corso Italia is inmiddels een museum dat je kunt bezoeken.

Markt op het Piazza Sant’Agostino

Doordeweeks kun je elke ochtend terecht op de markt op het Piazza Sant’Agostino. Begin september is dit plein voor even het terrein van huismannen en –vrouwen. Bijna driehonderd kraampjes bieden allerlei huishoudgerei aan, voornamelijk gemaakt van hout.

Je ziet honderden soorten pollepels, waar de markt ook naar is vernoemd (mestolo is Italiaans voor pollepel), maar ook andere houten voorwerpen passeren de revue. Ideaal om je huisraad aan te vullen!

Arezzo-Fiera-mestolo-markt

Piero della Francesca en de Legende van het Ware Kruis

In Arezzo zijn tal van kunstwerken van de hand van Piero della Francesca te vinden. In de Duomo, die officieel Cattedrale di San Donato heet, kun je een heilige Magdalena van zijn hand bewonderen.

Zijn meesterwerk schittert echter in de Basilica di San Francesco, om precies te zijn in de Cappella Bacci. In deze kapel schilderde hij tussen 1452 en 1466 de frescocyclus met als onderwerp de Legende van het Ware Kruis. In tien fresco’s vertelt Della Francesca het verhaal van het kruis waaraan Christus is gestorven.

Piero-della-Francesca-Arezzo (1) Piero-della-Francesca-Arezzo (2)

Je ziet bijvoorbeeld hoe Seth een boom plant op het graf van zijn vader Adam. Van het hout van deze boom zal later het kruis worden vervaardigd. Een ander fresco laat zien hoe het kruis, na spoorloos verdwenen te zijn, wordt ontdekt door Helena, de moeder van keizer Constantijn. Een van de mooiste fresco’s vertelt over de ontmoeting van de Koningin van Sheba en Koning Solomon.

Per dag kan er slechts een beperkt aantal mensen de fresco’s bewonderen. Je kunt daarom het best al van tevoren een kaartje reserveren.

Op bezoek bij Vasari en Petrarca

Giorgio Vasari, de beroemde schilder, architect en biograaf van de grote kunstenaars van zijn tijd, werd in 1511 geboren in Arezzo. Zijn voormalige woonhuis aan de Via XX Settembre is nu een museum, met naast fresco’s van Vasari zelf ook schilderijen, beelden en andere voorwerpen van zijn tijdgenoten.

Museo-Casa-Vasari Vasari-Arezzo

Naast het huis van Vasari vind je in Arezzo ook het huis van schrijver Francesco Petrarca. Petrarca werd in 1304 in Arezzo geboren, al weet men niet precies waar. Petrarca groeide op in Florence en kwam nog maar één keer terug in Arezzo, toen hij van Avignon naar Rome reisde.

Zijn huidige ‘huis’, waarin nu de Accademia Petrarca di Lettere, Arti e Scienze is gevestigd, heeft hij waarschijnlijk nooit gezien. Als bezoeker kun je er op zaterdag, zondag en feestdagen een kijkje nemen.

In de buurt van Arezzo

Ook in de buurt van Arezzo valt er genoeg te beleven. We namen jullie al mee naar Poppi, maar ook Cortona en Città di Castello zijn een bezoekje meer dan waard.

Castello-Conti-Guidi-Pioppi (5)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Buongiorno principessa en ciaotutti !

  Een dikke proficiat voor jullie schitterende reportages en adembenemende foto’s…
  Ook wij maakten wondermooie foto’s in Arezzo van Vasari’s huis en de antiekmarkt.

  Een aanrader, deze markt ademt een heel andere sfeer dan de brocantemarkten in onze lage landen.

 2. Grazie Mia! Prachtige stad hè, zeker in het weekend van de antiekmarkt. Wij kijken alweer uit naar ons volgende bezoek!

 3. Marian de Ruijter

  Hallo, ik heb met veel interesse uw site gelezen m.n. over de filmroute. Ik ga binnenkort met ons koor naar Arezzo (87 personen) en wil ze graag de wandelroute meegeven. Als ik uw wandelroute print dan is dat erg vaag. Heeft u een scherpe PDF versie voor mij?

 4. Ciao Marian, de wandelroute zelf wordt door ons niet gemaakt / uitgegeven. Wellicht kunt u bij de lokale VVV brochures ophalen. Die hebben wij niet, we tippen de route alleen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *